“MENSEN INSPIREREN EN BEGEESTEREN: FANTASTISCH!”

Van bediende in een reclamebureau naar oprichter van een chocoladebedrijf… Het was voor Sylvie Allaeys misschien geen evidente stap, maar wel een onvermijdelijke. “Geloof me: het is nooit te laat om je geluk elders te beproeven.”

Eigen keuzes kunnen maken, geapprecieerd worden in wat je doet… Daar worstelt elke werknemer weleens mee. Bij mij zelfs in die mate dat ik tot het besef kwam dat mijn professionele frustraties niet de bovenhand mochten nemen. Om mijn ei kwijt te kunnen, volgde ik een avondopleiding tot patissier. Nooit gedacht dat mijn passie zo’n hoge vlucht zou nemen: amper enkele maanden na de diploma-uitreiking stond mijn eigen onderneming ‘Zokola’ al in de steigers. Als telg van een ondernemersgezin bleek het bloed dan toch te kruipen waar het niet gaan kon…”

“Zelfstandig worden is keuzes maken. Naar zekerheid omtrent je inkomen kan je fluiten. Die eerste vijf jaar maak je zelfs geen winst: dat is de harde realiteit van de startende ondernemer. Uiteraard heb ik vooraf alles goed doordacht. Met mezelf sloot ik een compromis: het geld laten rollen zou de komende jaren geen optie meer zijn, maar anderzijds krijg ik zoveel in de plaats… Ook de steun van mijn echtgenoot bleek cruciaal – niet zo vanzelfsprekend als je bedenkt dat ook hij moest leren leven met een wedde minder.”

“Achteraf bekeken heb ik een enorm risico genomen. Voor hetzelfde geld was alles misgegaan, want ik kende de voedingssector niet. Gelukkig ben ik van nature heel optimistisch en positief – misschien niet altijd even realistisch, maar goed (lacht) -, waardoor ik geen uitdaging uit de weg ga. Wellicht was dat het duwtje in de rug dat sommige andere dromers ontberen. Mijn familie verklaarde me gek – ‘Wat ga je doen, je kent er niets van!’ – en toch heb ik doorgezet. Wat een geluk dat alles goed is afgelopen!”

“Ik voel me heerlijk vrij in mijn job. Ik kan er twee zaken exploreren – een producttechnische en een creatieve kant – waarvan ik nu pas heb ontdekt dat ze voor mij de perfecte combinatie vormen. Ontwerpen en praktisch uitvoeren… dat is al de helft van de voldoening. De vele positieve reacties van mensen op mijn producten doen de rest, die wegen nog meer door dan wat je ermee verdient. Je eigen weg banen is fantastisch. Dat ik anderen kan inspireren is de spreekwoordelijke kers op de taart. Als we op markten staan en ons verhaal doen, voelen we hoe we jongeren kunnen overtuigen van onze passie, hoe we mensen begeesteren. Je kunt jezelf altijd omscholen, ongeacht je leeftijd. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos: benut ze maar!”

“Je eigen weg banen is fantastisch!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content