Vorige week ontdekte u welke modellen en fotografen we nomineerden voor onze Weekend Fashion Awards. Deze week zijn de ontwerpers aan de beurt.

MODEONTWERPERS MIRIAM LAUBSCHER

Leeftijd : 32 – Woonplaats : Zürich

Beknopt CV : De Zwitserse Laubscher stapelt de oplei-dingen op : drie opleidingen in schone kunsten en mode (onder meer aan de academie in Antwerpen), een diploma van opticien, cursussen schoenen- en lingerieontwerp in Zwitserland, en dan nog een specialisatie experimentele patronen in Central Saint Martins College in Londen. Op professioneel vlak was er een stage bij Vivienne Westwood, en werkte ze samen met Alexander McQueen, voor wie ze nog steeds freelance werk levert. Voor haar collectie Yellow, Red and Blue inspireerde ze zich op het werk van kunstenares Lygia Clark. Daarin nodigt de in 1988 overleden Braziliaanse de toeschouwer uit om het kunstwerk te manipuleren en niet neutraal te blijven. Wat Laubscher vertaalt naar jurken die fungeren als doeken waarop de vrouwen wandelen en hun eigen geschiedenis creëren. Haar creaties bevatten fragmenten van diverse stoffen die op elkaar liggen in een spel van texturen en vibrerende tinten.

Quote : “Mijn stoffen doen denken aan lagen behangpapier die geleidelijk loskomen van de muur, of aan een dégradé van kleuren die verschijnt op een gordijn dankzij de lichtinval. De emoties worden vertaald in geometrische vormen, terwijl de materialen het silhouet sculpteren. De collectie verwijst naar de ondraaglijke lichtheid van het bestaan en stelt de conventionele definities van schoonheid in vraag.”

LAURE SEVERAC

Leeftijd : 29 – Woonplaats : Antwerpen

Beknopt CV : Het werk van deze gediplomeerde architecte oogstte op het jongste eindejaarsdefilé van de Antwerpse modeacademie veel lof oogstte. De Française ging er aan de haal met de prijs van BVBA 32 (het bedrijf van Anne Chapelle, met labels zoals Ann Demeulemeester en Haider Ackermann), met die van het Flanders Fashion Institute, visibiliteit in concept store Smets, en met een modeproductie in Knack Weekend. Haar collectie Elso, My Life, My Wife steunt op haar passie voor tricot, die ze nog wil uitdiepen. Het resultaat is een grafische en mannelijke garderobe met diverse kleurige, zachte en tegelijk krachtige stukken.

Quote : “Ik hanteer de breipriemen al sinds mijn kinderjaren. Toen ik de Belgische specialiste Hilde Frunt leerde kennen, leidde dat tot een creatieve, professionele benadering van breiwerk. Het uitgangspunt was een schilderij van David Hockney, The first Marriage (Marriage of style I) uit 1962. Ik hield van de kleuren en de texturen, de mengeling van stijlen: een mix van figuratief en abstract, modern en oud. Mijn vriend Elso belichaamde sterk het personage dat ik in mijn hoofd had : sterk, androgyn en tijdloos.”

Info : www.laureseverac.com.

Laure Severac won in juni van dit jaar de Weekend Knack Award.

DELPHINE BAVEREL

Leeftijd : 23 – Woonplaats : Brussel

Beknopt CV : Tijdens haar parcours aan La Cambre Mode(s) liep de Franse Baverel in 2011 stage bij handschoenenspecialist Causse. Daar werd ze verliefd op “het savoir-faire en de luxe”. Vervolgens liep ze stage bij Fyodor Golan, Gaspard Yurkievich en Giles Deacon in Londen. Ze ontving in 2014 de prijs Mer du Nord, en in de zomer van dat jaar werden haar twee door het Belgische label bekroonde silhouetten ook in de handel gebracht. Haar collectie Occupy : Another World is Possible is geïnspireerd op de wereld van valschermspringers en “het sterke karakter van de eerste vrouwelijke piloten”. Haar kledingstukken bieden naast bescherming tegen weer en wind ook symbolische, psychologische bescherming.

Quote : “Ik hou van de poëtische visie op de wereld van Richard Mosse, als hij rebellen fotografeert met een roze filter. Het idee om de wereld te veranderen is de rode draad in mijn collectie. Mijn werk heeft ook een mystiek tintje. Mijn concept van kleding als magische bescherming komt voort uit de boeken die ik gelezen heb : reisverslagen van Jean Rouch, Claude Lévi-Strauss en ook Paul Emile Victor. Ook de visie van primitieve volkeren en hun relatie met de natuur fascineren me.”

Info : delphinebaverel. tumblr.com.

NAOMI COURAU

Leeftijd : 26 ? Woonplaats : Parijs

Beknopt CV : De Franse Courau belandde in Brussel na een baccalaureaat literatuur en een voorbereidend jaar in het Atelier de Sèvres. Ze ontdekte La Cambre tijdens de opendeurdagen, was meteen verkocht, en liep tijdens haar opleiding stage bij Moon Young Hee, Maison Martin Margiela en Jean Paul Gaultier. Haar afstudeercollectie heet Home Street Home : een mix van persoonlijke referenties en het fotografische oeuvre van Mike Brodie, een vleugje vegan, elementen van ravefeestjes en de parka’s van de mods, alsof Courau ze op maat van haar kompanen maakte.

Quote : “In mijn collectie zit alles waar ik van hou : de sixties en een vervrouwelijkte militaire garderobe. Tussen mijn veertien en mijn achttien jaar was ik een echte technofan. Ik gebruikte de codes van die scene en die van de mods om creaties te maken die iets van mezelf uitdrukken, inclusief enorme zakken die uitgroeien tot kledingpanden. Aan La Cambre heb ik in de laatste drie jaar een street-stijl ontwikkeld die me na aan het hart ligt. De straat is ook altijd mijn belangrijkste inspiratiebron geweest. Ik hou van de mode van elke dag. Ze moet aansluiten bij onze tijd.”

ACCESSOIRES FLORENCE COENRAETS

Leeftijd : 35 – Woonplaats : Brussel

Beknopt CV : Coenraets ging na haar architectuuropleiding aan het Victor Horta Instituut in Elsene aan de slag als architecte, om nadien andere artistieke horizonten op te zoeken, onder meer via een master transmedia in Sint-Lukas (Schaarbeek), een opleiding kunsttherapie, en een modeopleiding bij Syntra in Ukkel. Een zelfportret met takken blauweregen op haar hoofd roept een wereld van nieuwe mogelijkheden op. Coenraets vormt elk natuurlijk materiaal om tot een hoofddeksel en exposeerde haar hoofddekselportretten in het Huis van Culturen in Sint-Gilles, waarna ze zich in 2014 definitief lanceerde als modeontwerpster. In haar Brussels atelier creëert ze drie collecties per seizoen (Exception, Mariage en Evénement), telkens handgemaakt en in een beperkte oplage. Dit seizoen speelt haar collectie met een subtiel evenwicht van contrasten : ongerepte schoonheid en futurisme, kracht en zachtheid, glans versus mat. Haar hoofddeksels voeren u mee naar een sprookjesachtige wereld, waar gracieuze pluimen grafische energie uitstralen.

Quote : “Ik inspireer me op de haartooi en de hoofddeksels van etnische volken in Afrika, Azië, Amerika en Oceanië, op de planten- en dierenwereld, op de hoofdtooien van ko- ningen en goden, op huwelijksfeesten en andere rituelen. Een hoofddeksel heeft een speciale kracht : het creëert een dialoog met de drager. Het verbindt de mens met zichzelf en met de wereld, door de schoonheid van de mens te bezingen.”

Info : www.florencecoenraets.com.

NIELS PEERAER

Leeftijd : 26 – Woonplaats : Parijs

Beknopt CV : Zijn afstudeerwerk aan de Antwerpse modeacademie werd niet minder dan vijf keer bekroond. Zo mocht Peeraer in 2011 voor Delvaux een tas in beperkte oplage ontwerpen. Ondertussen presenteert hij in Parijs elk seizoen een collectie ultragrafische tassen en accessoires. Daarbij doet hij telkens de grenzen tussen het mannelijke en het vrouwelijke vervagen, contrasteert de hardheid van het materiaal met de vrolijke lichtheid van zijn tekeningen, en wordt de strik – typisch voor het merk – eindeloos herhaalt. Opmerkelijk is dat zijn creaties van op natuurlijke wijze gelooid leer worden geassembleerd met schroefjes van messing, zoals vroeger wel vaker gebeurde. Het resultaat is een zeer persoonlijke, esthetische stijl, met een hoog ambachtelijk niveau.

Quote : “Het procedé dat ik gebruik, geeft veel scherper afgelijnde vormen, wat de architectuur van het geheel verbetert. In plaats van de binnenkant te bekleden met een voering, waardoor het mooie leer onzichtbaar zou worden, bewerken we het met een coating, waardoor het oppervlak glad en schoon blijft. Mijn visie in een notendop ? Niet choqueren, maar eenvoud en geluk toevoegen aan het bestaan.”

Info : www.nielspeeraer.com

ESPÈCES, A.K.A. MARIE ARTAMONOFF EN SÉBASTIEN LACOMBLEZ

Leeftijd : 32 en 31 – Woonplaats : Brussel

Beknopt CV : Zij heeft een diploma juweelkunst van het Institut d’enseignement des arts techniques, sciences et artisanats in Namen, hij werd na zijn studies in Arts² in Bergen beeldend kunstenaar met een specialisatie in digitale kunst. De oorsprong van Espèces ligt bij een verjaardagscadeau van haar aan hem : een schedel van een kat waarvan de kaak als mal diende voor een indrukwekkend juweel van massief goud. Sinds de lancering van hun label in 2013 is de dierenwereld Lacomblez’ bron van inspiratie en reflectie, terwijl zij juwelen ontwerpt op basis van gietvormen. Hun collectie blijft zich verrijken, bijvoorbeeld met een kattenkaakhanger of een wervelhalssnoer van zilver, goud of brons, of zelfs met een matzwarte plattering. De voornaamste inspiratiebron dit seizoen is de Conus textile, een schelp die het duo met behulp van een computerprogramma vertaalde in “te gekke motieven die verwijzen naar cellulaire automaten”.

Quote : “De interesse voor wetenschap en de dierenwereld is ons leidmotief. Dierenbotten sporen ons aan om grenzen te overschrijden en met deze bevreemdende objecten de noties van tijd en sterfelijkheid in vraag te stellen. Het juweel wordt meer dan een simpel artefact, maar gaat een dialoog aan met het lichaam.”

Info : especes-especes.com.

KIM MEE HYE

Leeftijd : 29 – Woonplaats : Londen

Beknopt CV : De Belgische Kimy Gringoire is geboren in Korea en volgde haar opleiding aan het Institut des Arts et Métiers in Brussel. Op een strand in Ibiza ontmoette ze een kunstenaar-tatoeëerder-juwelier. Hij zet haar ertoe aan zich volop te lanceren in de juwelenwereld. Datzelfde jaar, in 2008, trouwde Gringoire en maakte ze van haar trouwring haar eerste creatie, gekenmerkt door een verfijnd maar diepgeworteld vocabulaire, een delicaat openingsmechanisme en een gegraveerde maar geheime boodschap. Ze lanceerde haar merk in 2012 en gebruikte daarbij haar Koreaanse naam, Kim Mee Hye. Zelf omschrijft ze zichzelf als “een warhoofd, intuïtief maar vastberaden”. Ze ontwerpt een strakke collectie vol ongemeen krachtige stukken : een kruisje als hanger (“meer als kosmisch symbool dan om religieuze redenen”), manchetten als handboeien, een tweezijdige swing-swing-ring met goud aan de ene kant en diamanten aan de andere. Van meet af aan gaven toonaangevende winkels haar een ereplaats, van Colette in Parijs tot Opening Ceremony in New York en 10 Corso Como in Seoul. Dit voorjaar publiceerde ze in samenwerking met fotograaf Quentin de Briey en model Estefania Argelich In Memory of Things to Come, een boek dat een mooi beeld geeft van haar werk en de mens erachter.

Info : www.kimmeehye.com.

De winnaars van de Weekend Fashion Awards worden bekendgemaakt op 9 september tijdens een feestelijke avond in Bozar in Brussel. Breng ten laatste op 6 september uw stem uit op www.knackweekend.be/fashionawards2015 en zorg dat uw favoriet de eerste plaats bemachtigt.

Door Anne-Françoise Moyson & Catherine Pleeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content