1. CHÂTEAU SÉRILHAN, AOC SAINT-ESTÈPHE, CRU BOURGEOIS (DIDIER MARCELIS)

24 hectare met kiezel en leem-kalk in de bodem en beplant met 57 procent cabernet sauvignon, 35 procent merlot en 8 procent cabernet franc. Alle moderne technieken: ingezaaid gras, strenge snoei, ontbladering, manuele oogst, trieertafel, lagering voor 16 maanden op eiken vaten.

De 2010 heeft fris rood aan de binnenrand van het glas, maar is diep-somber in het volume, de neus is van diep zwart fruit. De smaak is aangenaam en goed gevuld met volgehouden en gevulde lengte tot en met het verre einde. Grote wijn.

Fabien Breignaud, keldermeester : “Alles begint met een goede selectie, perceel per perceel, druif per druif : 20 procent ging eruit in 2012. We vergisten op vat omdat de tannines soepelder zijn. We zijn wel bij Sovinif, maar werken met Hubert de Boüard als consulent. Hij komt tweemaal per week langs.”

Colruyt : 17,99 euro

2. CHÂTEAU BEL AIR, AOC HAUT-MÉDOC, CRU BOURGEOIS (FAMILIE MARTIN)

De 15 hectare van het kasteel werden in 1980 aangekocht door Henri Martin, die van het herstel van Château Saint-Pierre, een vierde cru classé, zijn levenswerk maakte. Na zijn dood in 1991 neemt zijn schoonzoon Jean-Louis Triaud de zaken over en dus ook Château Bel Air. Nu omvat het chateau 34 hectare in Cussac-Fort-Médoc, grotendeels prachtige kiezelgronden (graves), beplant met 35 procent merlot en 65 procent cabernet sauvignon : het heeft Saint-Julien-allures. De wijnen vertonen een prachtige diepe kleur met grote onderbouw in de neus na opschudden. De 2009 heeft wat zwakheid in de finale, maar de 2010 is somptueus met zwart fruit en mooi hout tot en met het verre einde. Grote wijn met klasse.

Jean Triaud, kleinzoon van Henri Martin : “Onder invloed van onze twee andere domeinen, Château Saint-Pierre en Château Gloria, allebei in de appellation Saint-Julien, werken we op Bel Air ook wat ‘à la facon Saint-Julien‘: techniek, personeel, promotie en lagering zijn gelijkaardig, maar natuurlijk met minder manifest hout voor Bel Air. We proberen het hout juist te doseren. Verder controleren we de rijpheid, met satellietfotografie bepalen we per perceel het ideale oogstmoment, zoals ze in Champagne al een tijdje doen.”

Makro : 11,79 euro

3. CHÂTEAU LASSUS, AOC MÉDOC, CRU BOURGEOIS (STEFAN PAEFFGEN)

25 hectare klei met kiezel in Bégadan, beplant met merlot en cabernet sauvignon (60-40-verhouding). De eigenaar heeft veel geïnvesteerd voor kwaliteit : onder andere een nieuwe vatenkelder en een trieertafel. Het rendement is beperkt tot een 40 hectoliter per hectare. Lagering voor 12 maanden op barriques van 2 jaar, en voor een gedeelte ook op nieuw hout.

De 2010 heeft mooi fruit en is volkomen zuiver aan de neus, met goed volume in de mond en een mooi gevuld einde. De 2011 is nog iets beter met vooral meer lengte.

Makro : 8,31 euro

4. CHÂTEAU DE TOURTEYRON, AOC MÉDOC, CRU BOURGEOIS (JEAN-PIERRE BERGEY)

16,5 hectare in Valeyrac op een kleibodem met kiezel, beplant met 50 procent cabernet sauvignon, 48 procent merlot en 2 procent petit verdot. De 2010 is prachtig van kleur en zeer volumineus en ruim in de mond met een goede lengte. De 2011 is gelijkaardig met kleur en mondvulling en met goede lengte. De kleur komt onder meer van een koude maceratiestap voor de vergisting, op 5 graden gedurende 9 dagen.

Jean-Pierre Bergey : “De maceratie vóór de gisting doen we voor maximaal kleur en fruit. De druiven zijn dan heel licht gekneusd en we houden de temperatuur voldoende laag om de gisting niet te laten beginnen.”

Makro : 8,39 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content