Het was ons van in het zesde leerjaar niet meer overkomen, maar dit keer was het raak: bij het binnenkomen van Jeff’s Guesthouse moesten de schoenen uit en werd er gewisseld voor witte, Marokkaanse slippers. Omdat Gerda Brams van net houdt en een perfectioniste is, en er volgens haar in Leuven zoveel vuiligheid op straat ligt. De gastvrouw runde in Leuven het Dagelijks Brood en een pastazaak maar gooide vier jaar geleden het roer om en kocht een herenhuis dat uitkijkt op de Grote Markt.

“Ik bezat geen hotelervaring maar ik wist wat ik wilde: een huis met de geuren en de kleuren van de Middellandse Zee, waar ik in de loop der jaren zoveel van ben gaan houden.”

Omdat Gerda niet van half werk houdt, moesten er bijvoorbeeld zandkleurige muren in Venetiaans stucwerk komen. Die zijn er nu, maar de weg was lang en liep ook werkelijk via Venetiƫ, waar haar kompaan uiteindelijk bij Mario Fogliana terechtkwam, een kraan in Venetiaans stuc. Hij volgde er een workshop en nadat meester en leerling vrienden waren geworden, begon Daniƫl Robberechts in Leuven aan de klus. Het resultaat is gewoon prachtig.

Op de benedenverdieping opende Gerda Oliveria, een zaak waar producten te koop zijn gemaakt op basis van olijfolie. Olijfolie die ze zelf gaat uitzoeken in Italiƫ. Verder runt ze zes kamers: twee suites met badkamer, twee rooms with a view die uitkijken op de Grote Markt en twee studies.

Ze gaf de kamers vrouwennamen, legde de biografie van elk van die vrouwen in de bijbehorende kamer en strooide lavendelolie tussen de linnen lakens. Bij haar werk wordt ze stevig gesteund door zoon Jeff.

Ik slaap in de Frida Kahlo-suite, die geen echte suite is en uitermate sober oogt. Met een prachtige Breuer-stoel, een eenvoudige kast, een tafeltje en een stijlvolle nachtlamp van C.J. Jucker. De muren zijn leeg gebleven. De kussenslopen en de bovenlakens dragen de initialen van het huis, en via een deurgat met alleen een fraai gordijn kijkt men in de ruime badkamer. Alles even sober en ton sur ton. Rustgevend ook.

De kamers zijn rookvrij, maar wie zo nodig naar een sigaret hunkert, kan in de Marokkaanse lounge terecht, waar een B&O-televisie staat en waar cd’s en boeken over interieurs en kunst liggen. De CĆ“tĆ© Sud ligt er naast de Wallpaper. In de aanpalende ruimte wordt op aanvraag en vanaf tien uur ook een brunch geserveerd. In de gang hangen fraaie imitaties van werk van onder andere Hopper.

Het ontbijt wordt in een kamer achter de winkel opgediend, waar de gasten onder een achttiende-eeuwse Venetiaanse luchter aanzitten aan zelfontworpen meubels. Terwijl op tafel Griekse honig, zelfgemaakte olijfpasta en aardbeienconfituur worden opgediend.

Jeff’s Guesthouse telt twee suites voor 3200 frank, en vier kamers met douche die 2800 en 3000 frank kosten. Voor het ontbijt wordt 295 frank aangerekend, voor de brunch 595 frank. Jeff’s Guesthouse, Kortestraat 2, 3000 Leuven, Tel. en fax: 016-23 87 80.

Tekst Pierre Darge / Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content