www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net
...

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.netOp een mooie avond waren wij al wandelend aan het genieten van de Gentse binnenstad die elke dag een beetje mooier wordt. Op de opgeknapte Graslei is het alsof je in een historisch schilderij wandelt. De gildehuizen rond het hart van de vroegere haven heb- ben hun glans terug. Van de leien naar het Patershol, van rijkdom naar armoede, daarvoor hoef je maar één keer de tramrails over. Bij het verlaten van het Patershol botsten wij op La Cena, een bistro in een oud huis met begroeide gevel en bamboe en ander exotisch groen in het wilde straattuintje. Het restaurant is gelegen naast het vroegere Klooster van de Geschoeide Karmelieten (nu Provinciaal Centrum van Kunst en Cultuur). Vroeger was op deze plaats een Japans eethuis en daarna het Belgisch restaurant De Geschoeide Karmeliet. La Cena kenden wij niet. Het geafficheerde menu schonk vertrouwen en scherpte de honger. Dus besloten wij te wachten tot de deur openging. Een opgewekt meisje leidde ons door een gang met een schilderachtige binnenplaats. De eetvertrekken van La Cena zijn verdeeld over twee niveaus. Het is er behaaglijk warm en er branden tientallen kaarsjes. Als wij onze nek strekken zien wij baas en chef-kok Eli De Heem in de pannen roeren. De spijskaart verzamelt zonnige bereidingen uit landen rond de Middellandse Zee. Ook de wijnkaart laat de zon binnen : er is een bescheiden keuze aan Zuid-Franse, Spaanse en Portugese wijnen. Wij kozen het maandmenu van vier gangen, dat 34 euro kost. Het was een menu met een hart en dat betekende die maand dat een deel van de opbrengst werd geschonken aan de organisaties Pedagogisch Centrum Wagenschot en Plan België. Als wachthapje kwamen mosselen, op z'n Spaans ingelegd in kruidenolie met groenten. Het glas werd gevuld met een La Sauvageonne2003, een robuuste, zonnige rode wijn uit de Coteaux du Languedoc met rood fruit in de neus en een prettige afdronk. Salade met vijgen, heerlijke buffelmozzarella en prosciutto en caponata van aubergine, selderij, tomaat, peer, basilicum, pijnboompitten en amandelen kwamen als antipasti en tapas. Wij kozen ieder een ander voorgerecht : Marokkaanse risotto met lamsvlees voor de een en tortelloni met funghi porcini 'al brodo' (pasta met eekhoorntjesbrood in bouillon) voor de ander. Hoofdgerechten waren : konijnenbout op Ligurische wijze, gestoofd met olijf, ui en tomaat en opgediend met salie-aardappels. Aan de andere kant kwam vis a la Vasca of op zijn Baskisch, lichtgezouten zeewolf met prachtmossels, peterselie en witte wijn en kasteelaardappels. Stracciatella-ijs en panna cotta van ingekookte room en koffie in karamelsaus vormden de afsluiters. Wij hadden smakelijk gegeten van ambachtelijk bereide, landelijke gerechten, gemaakt van correcte producten. Keuken 7 Decor 7 Comfort 6,5 Service 6,5 Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5 La Cena betekent 'het avondmaal' in het Spaans en het Italiaans en de taal verwijst naar de mediterrane gerechten op de spijskaart. Het restaurant is ook slechts 's avonds geopend van woensdag tot zondag. Dat komt omdat Eli De Heem lesgeeft aan de hotelschool en zich bezighoudt met het vertinnen van koperen pannen voor de horeca. Visitekaartje van het restaurant is het viergangenmenu met keuze (34 euro). Omdat er slechts 24 plaatsen zijn, is in het weekend reserveren aangeraden. Bij La Cena kan men ook tapas en antipasti afhalen : een assortiment van vier koude en drie warme gerechtjes kan al voor 20 euro. 9000 Gent 09 233 72 24 Open van woensdag tot zondag van 18.30 tot 22.30 u. www.lacena.be Door Pieter van Doveren / Foto's Jan Caudron