:: www.rolexmentorprotege.com

The Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative is een tweejaarlijks, door de Zwitserse horlogemaker gefinancierd initiatief waarbij vijf toonaangevende artiesten een veelbelovende beginner gedurende een jaar begeleiden. Een door Rolex samengestelde stichting heeft een dertienkoppige adviesraad aangeduid, met daarin onder andere architect Frank O. Gehry en kunstenaars Christo en Jeanne-Claude. De adviesraad ging op zoek naar de mentoren. Vijf belangrijke kunstenaars stemden ermee in om hun tijd en prestige aan het project te lenen : behalve Alvaro Siza, de schrijfster Toni Morrison, de toneelregisseur Robert Wilson, de choreograaf William Forsythe en de dirigent Sir Colin Davis (van het London Symphony Orchestra).

De leden van de adviesraad stelden ook een lijst samen van bijna honderd jonge kunstenaars. Die werd gereduceerd tot een shortlist van drie finalisten per mentor. De vijf protégés moesten minstens dertig dagen doorbrengen met hun mentor. Ze kregen een stipendium van 25.000 euro, plus onkosten. De mentors ontvingen elk 75.000 euro voor hun tijd en moeite. “Als mentors hebben we een symbolische functie”, zei William Forsythe, die zich ontfermde over Sang Jijia. “Het was mijn taak om het symbool te ontkrachten. Ik wilde mijn protégé de realiteit van elke dag tonen. Veel zweet, hard werk. Het leukste is dat we vrienden zijn geworden.”

“Visie, schoonheid of genie kun je niet aanleren”, zei Toni Morrison, die de Australische schrijfster Julia Leigh begeleidde. “Dat geldt voor alle kunsten, en zeker voor schrijven. Maar je kunt wel adviseren, corrigeren. Je kunt een schrijver helpen een groot schrijver te worden. Ik was zelf ooit eindredacteur. Ik heb een enorm respect voor dat metier. Ik was er om Julia te helpen, zowel met de moeilijkste vragen als de triviaalste.” Josep Caballé-Domonech, protégé van Sir Colin Davis : “Op professioneel vlak ging alles goed. Ik gaf een hoop concerten. Maar ik dacht, nu wil ik even stoppen, ik wil weten waar ik mee bezig ben.”

Tijdens een gala in het Lincoln Center van New York werden de vijf paren een laatste keer samengebracht. Die avond werden ook de mentors van de volgende lichting onthuld : choreograaf Saburo Teshigawara, regisseur Mira Nair, auteur Mario Vargas Llosa, zangeres Jessye Norman, theaterregisseur Sir Peter Hall en schilder David Hockney. Zij kiezen de komende maanden hun protégés.

Tekst Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content