Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Het paradijselijke Mauritius heeft een nieuwe troef om reizende luxepaarden aan te trekken : het ‘Legends Hotel’ dat gerund wordt volgens de ‘feng shui’-regels.

Behoorlijk verwarrend : je koffers pakken voor een zonnig eiland terwijl het buiten stenen uit de grond vriest. “De mooiste hotels van de wereld op een Bounty-eiland”, zo had een collega Mauritius omschreven. In een veel te warm shirt, zonder zonnebril en met slaapogen van de lange nachtvlucht, kom ik niet verder dan een dwaas : “Dit moet het paradijs zijn.” En dan heb ik alleen nog maar de hal en het ontbijtterras van de Beau Rivage gezien, een vijfsterrenhotel van de Naïade-groep. Binnen en buiten vloeien naadloos in elkaar over. Voor die eenheid zorgen het houten meubilair, de rieten daken, de waterpartijen in de lobby en de weelderige tuinen rond het hotel, waar de kamers zijn ingeplant.

“Mauritius is de perfecte huwelijksreisbestemming”, legt manager Stéphane Delamotte uit, als ik hem uitleg vraag over de gedekte tafel op een eilandje in de tuinvijver, discreet verborgen achter wiegende gordijnen. “We doen er alles aan om het zo romantisch mogelijk te maken.”

Dat geldt niet alleen voor de Beau Rivage. Ook in het nagelnieuwe LegendsHotel, bij het vissersdorp Grand Gaube, stroomt de romantiek me tegemoet wanneer ik mijn kamer binnenstap : een bad vol bloemblaadjes, schuimwijn op de wastafel en een fruitmand behoren hier tot de standaardverwelkoming. Maar dat is niet de enige troef : Legends is het eerste feng shui-hotel van het eiland. Feng shui, wat letterlijk wind en water betekent, is een oude Chinese filosofie die harmonieus leven met je omgeving vooropstelt. Die omgeving bestaat uit vijf elementen : water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk voorwerp en levend wezen heeft een yin (positieve energie) en een yang (negatieve energie). Het evenwicht tussen de vijf elementen en de twee energiepolen bevordert je welzijn en innerlijke rust.

Praktisch kun je die filosofie bekijken als de basisregel bij het ordenen van je omgeving, bij de inrichting van je woning bijvoorbeeld. Zoals in het geval van Legends. “Bij de bouw en de inrichting van het hotel kreeg een echte feng shui-meester telkens weer het laatste woord”, vertelt directeur Guillaume Brillatz trots. “Hij waakte over de regels op alle mogelijke niveaus : het concept, de architectuur, het interieur en zelfs het restaurant.” De ligging en de vorm van het hotel beantwoorden in elk geval aan de oosterse filosofie : vanuit de lucht bekeken heeft het hotelcomplex de vorm van een draak met een parel in de mond. Een zeer gunstig symbool, naar verluidt.

In het interieur komen de voorgeschreven materialen, kleuren en de vijf elementen terug. Alle kamers zijn thematisch ingericht. Ik heb duidelijk een metaalkamer, dat zie ik aan de lampenkappen, de spiegellijst, het bedframe en andere details. De andere elementen schuilen in houten meubelen, de zandkleurige muurverf, de geïntegreerde badkamer en de gedempte verlichting in de vorm van vuurtoortsen. Ook de vorm en de plaats van de meubelen spelen een belangrijke rol. Mijn kamer blijkt een ideale rechthoek te zijn, zonder scherpe hoeken of randen. Een kleerkast schermt het bed af van de deur. Mijn bed staat best oké, merk ik : tegen en tegenover een raamloze muur. Zo moet ik me veiliger voelen, weet ik uit het geraadpleegde handboek. Ik kan bijvoorbeeld niet recht in de spiegel kijken vanuit bed. Niet alleen in verband met ochtendhumeur is dat goed nieuws, maar zo’n beeld veroorzaakt naar verluidt ook verwarring. In de plaats staat er een tv-kast, wat me niet helemaal feng shui lijkt.

“Natuurlijk kunnen we de regels niet altijd volledig volgen”, geeft de directeur toe. “De comfortbehoeften in een hedendaagse hotelkamer stroken niet altijd met feng shui, maar we proberen toch zo ver mogelijk te gaan.” Dat verklaart waarom de gangen van het hotel niet recht lopen. “Door ze te laten kronkelen vermijden we zoveel mogelijk hoeken en scherpe kanten”, legt de directeur uit. “De Chi, de energiestroom, moet ongehinderd door de gangen kunnen vloeien.” De potten bamboe her en der staan er niet als gewone decoratie, maar dienen om de dodelijke energie van scherpe randen en hoeken te counteren. Ook die andere vaste waarde in het hotel, de Dracaena (zeker niet de beauté uit het grote plantenboek), zou dergelijke taken vervullen.

De symboliek uit feng shui vind je terug in de kleinste details. Ik zie yin-yangtekentjes op de bed- en tafellakens, handdoeken, tot op de shampooflesjes in de badkamer toe. “Het bestek is speciaal voor ons ontworpen”, meldt de directeur trots. De kunstige lepels, messen en vorken hebben afgeronde vormen en dragen gegraveerde symbolen. Het restaurant Le Karma oogt niet alleen feng shui, ook de vijfgangenmenu’s van de sympathieke Patrice Dumont staan in het teken van de vijf elementen. Zijn kookstijl heeft een Frans-Europese basis met Aziatische invloeden. In de vier andere restaurants kun je terecht voor de lokale en mediterrane keuken en zeevruchten.

Andere fysieke geneugten ervaar je in de spa, waarvan de kleuren en natuurlijke materialen uiteraard conform feng shui zijn. The Source combineert de faciliteiten van een spa met thalasso-activiteiten. Zo heeft het centrum een zwembad met zout water en biedt het een paar typische behandelingen met marineproducten, zoals een stevige peeling met zeezout. Ik ben vooral benieuwd naar de rest van het aanbod, die behandelingen bevat met ‘een Europees hart en een Aziatische ziel’ : oosterse technieken zoals shiatsu en reiki, ayurvedische elementen en ook wat couleur locale, zoals Neck Nirvana en Abhyanga. Ik laat me verleiden tot een scrub met rijst. Die mengt zich met de dode huidschilfers en wordt als bruine korrels van mijn lichaam gewreven. Met een lauwe douche spoel ik mijn gloeiende lijf schoon en ontdek een ‘babyvel-letje’.

Het is moeilijk kiezen tussen de Ylang-Ylang massage à 4 Mains en de Abhyanga, een ayurvedische massage met warme kokosolie. Het wordt de laatste, die zo zalig is dat ik me heel vaag iets herinner van warme straaltjes die hun weg zoeken door mijn haren, waar behendige handen hen opwachten. n

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content