MARLIES DEKKERS

© FRED DEBROCK

Mijn ouders wilden dat ik huisvrouw zou worden. Zij dachten dat ik dan het gelukkigst zou zijn. Dus toen ik na de huishoudschool wilde voortstuderen aan de kunstacademie, heb ik mijn ouders daar echt veel verdriet mee gedaan. Maar ik wilde meer, zonder echt te weten wat. De impulsen waren zo laag : we hadden geen boeken thuis, ik was zelfs nog nooit in een bibliotheek geweest. Het was moeilijk en eenzaam om tegen mijn omgeving in te gaan.

Toen ik begon in 1993 werd de string nog onder de toonbank verkocht. Als je toen een string droeg, was je echt wel een beetje een slet. Zeker in België. Daar hingen ze mijn lingerie in een donker hoekje van de winkel omdat ze bang waren dat het klanten zou choqueren. Maar het verkocht goed : de klanten waren voor op de winkels.

Mijn eindproject aan de kunstschool was de blotebillenjurk. De beeldtaal van vrouwelijke erotiek is heel klein. Zwarte beha, zwarte slip en stockings : dat is sexy. Maar dat beeld is niet van ons, dat is geclaimd als lustobject voor de man. Ik wilde een beeld creëren dat niet vervuild was en waar de kracht bij de vrouw lag. Toen ik met die jurk op De Wallen wandelde, vroeg niemand hoe duur ik was. Wat wel gebeurt als je er clichématig sexy bij loopt. Het feit dat iedereen zich een beetje afweerde en niet naar mij keek terwijl ik er toch heel sexy uitzag, vond ik echt een overwinning in de beeldtaal van de erotiek.

In 2013 werd ik failliet verklaard. Ik heb veel mensen niet mee kunnen nemen in het volgende bedrijf. Dat was echt heel zwaar en eenzaam. Het was wel een gevoel dat ik al kende. Mijn nieuwe investeerders zijn drie vrouwen. Dat klopt zo hard. Door hen kon ik na een uur alweer doorstarten. Ik ben eigenlijk maar één uur failliet geweest.

Mijn dochter heeft lang geweigerd mijn lingerie te dragen. Dat is haar manier van rebelleren. Ik dacht : ja, misschien is het ook wel gek als je ondergoed van je moeder draagt ? Op een gegeven moment zei ze dat ze zweetborsten kreeg in beha’s. Ja, het was ook zulke slechte kwaliteit ! Toen ze dan toch mijn lingerie probeerde, vond ze die véél beter zitten. Ik was zo gelukkig !

Ik heb geen problemen om ouder te worden, ik vind het eigenlijk supergaaf ! Ik voel me op mijn vijftigste beter dan toen ik veertig was. Ja, ik loop er nog sexy bij. Dat vinden mensen soms wel ongepast. Maar dat vonden ze ook al toen ik twintig was. Ik trek me er geen fluit van aan. Mijn dochter zegt soms wel : “Mam, moét dit nu ?” Maar toen ze het op haar school hadden over vrouwen die ouder worden en daardoor afgeschreven zijn, kwam ze voor me op : “Mijn moeder is nog hartstikke knap hoor, ook al is ze vijftig.” Zo sweet.

Marlies Dekkers wordt deze maand vijftig. Sinds 1993 heeft ze een eigen lingerielijn marlies|dekkers. Haar blotebillenjurk hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. De nieuwe collectie ‘Awaken Your Senses’ is vanaf nu te koop in selecte verkooppunten en via marliesdekkers.com

DOOR LEEN VAN SEVEREN / FOTO FRED DEBROCK

“In België hing mijn lingerie in een donker hoekje van de winkel, om de klanten niet te choqueren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content