Wijnmarketing (1) : een Japanse manga Wijnmarketeers zoeken almaar naar originelere manieren om aan product placement te doen en vooral om nieuwe consumentenniches te verleiden. De Franse wijnindustrie probeert nu de harten (en budgetten) van jonge Japanners te veroveren via een manga. Voor lezers boven de 25 : manga is een enorm populaire, Japanse stripvorm, met een geheel eigen beeldtaal. Alhoewel deze wijnmanga al sedert de herfst van 2004 loopt, lijkt hij nu pas de nieuwste hype te worden in Japan. Onder de titel kami no shizuku (in het Frans : Gouttes des Dieux), wordt het dramatische/sensuele/tragische verhaal verteld van twee rivalen die elke week een nieuwe wijn presenteren. Ook al lijkt de verhaallijn voor niet-stripfanaten eerder knullig, de commerciële impact blijkt nogal serieus : na elke gepubliceerde episode bestellen duizenden Japanners via het internet de wijnen die in de strip worden vernoemd. Met als resultaat dat bepaalde stocks vaak in een wip uitgeput geraken en er nu zelfs al wijnproducenten zijn die de manga willen gebruiken op hun etiket.

Wijnmarketing (2) : adopteer de pinguïn

Het kan natuurlijk nog speelser. Het Australische wijnmerk The Little Penguin heeft zich onlangs gelieerd met de Australian Penguin Foundation en meer specifiek met het programma om de habitat van de lokale pinguïns in Victoria te beschermen. Dierenliefhebbers die normaliter intekenen voor dit programma, kunnen zulk in tuxedo verkleed pooldiertje adopteren na een storting van 50 Australische dollar. Maar het wijnmerk bedacht een alternatief pad : wie naar de website surft en als winnaar wordt geselecteerd, ontvangt de adoptiepapieren en een foto van zijn kwakkelend diertje, terwijl The Little Penguin alle kosten op zich neemt. De hele actie loopt een vol jaar, waarna uit de 365 nieuwe pinguïnouders de ‘Grote Winnaar’ wordt gekozen. Die m/v mag dan een party organiseren en vijftig vrienden uitnodigen terwijl het wijnmerk de hele troep betaalt, entertainment, eten en wijn incluis. Wat er gebeurt wanneer de winnaars buiten Australië wonen, is niet geheel duidelijk.

Wijnmarketing (3) : organiseer een WK Voetbal

Als u echter zeker wilt spelen qua promotie en verkoop, dan lijkt niets beter dan een wereldkampioenschap. De hele campagne van het Deutsches Weininstitut (DWI) en de Fifa tijdens het voorbije wereldkampioenschap voetbal blijkt alleszins geen gemiste penalty. Het officiële logo, waarvoor 55 bedrijven zwaar betaalden om het te mogen afdrukken op hun producten, heeft immers de wijnverkoop aangezwengeld met zo’n twee miljoen flessen Duitse wijn. Tijdens de officiële viprecepties of gastronomische etentjes in de stadions werden, zoals afgesproken met de Fifa, ruim 100.000 flessen gekraakt, uiteraard alleen van Duitse origine. Aangezien er 64 wedstrijden waren, betekent dit dat er per wedstrijd gemiddeld dik 1562 flessen soldaat werden gemaakt. Geen slecht gemiddelde, als u het ons vraagt. De commerciële bonus van de hele logowijncampagne bleef trouwens niet beperkt tot de voetbalstadions, want ook buiten Duitsland werden er merkelijk meer Duitse wijnen afgezet of distributiecontracten getekend, met name in Zwitserland, Nederland, Oost-Europa en Scandinavië. In totaal werden zo’n 130 wijnen-met-logo gecommercialiseerd, die meestal tussen 3,5 en 7 euro kostten, doorgaans met de riesling of chardonnay als ruggengraat.

Door Frank Van der Auwera /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content