Mensen helpen het beste uit zichzelf te puren, ik doe niets liever. Als booker heb ik er mijn job van kunnen maken : modellen loodsen naar – in het beste geval – de selecte wereldtop. En nee, veel glamour komt daar niet bij kijken. Het is een strakke en harde zakenwereld.

Een polaroidfoto nemen, in daglicht en zonder make-up. Na het checken van de maten, is dat het eerste wat we doen met de potentiële modellen die de scouts ons aanbrengen. Daarvan lezen we de naakte waarheid af : waar zitten foutjes, is het gezicht symmetrisch… De meisjes worden even producten die we verkocht moeten krijgen. Klinkt koud, ik weet het, maar zo is dat nu eenmaal.

Zien of in een meisje een succesvol model schuilt, dat heb ik echt moeten leren. Ik herinner me een meisje dat hier op een van mijn eerste dagen binnenwandelde van wie ik dacht : nog een geroepene, die vergeefs haar kansen waagt. Ik ging ze net vriendelijk afwimpelen, toen iemand haar toeriep : “Tanga, alles goed ?” Een van onze topmodellen, jawel. Nu zou dat niet meer gebeuren.

Vertrouwen is een sleutelwoord in mijn job. In mijn relatie met de klanten, maar zeker in die met de modellen : als een meisje me stikkend van heimwee belt uit New York, dan haal ik ze stante pede terug. De helft van mijn gsm-contacten bestaat trouwens uit ‘papa’s van’. Die bellen me ontzettend vaak, ook ’s nachts. Niet abnormaal, de meisjes zijn vaak amper achttien. Ik ga ook geregeld zelf naar New York om ze backstage een hart onder de riem te steken, of om samen naar de dokter te gaan bijvoorbeeld. Ik doe dat graag, er schuilt een bezorgde moederkloek in mij.

Elise Crombez was het eerste model dat me werd toevertrouwd. Dat het zo goed gelopen is, schrijf ik uiteraard volledig aan Elise toe. Er lopen dan wel meer meisjes rond met haar looks, weinigen hebben haar ijzersterke en schokbestendige karakter. Wat ze ook bereikt, ze blijft de lat hoger leggen. Bovendien heeft ze iets te vertellen. En dat kunnen fotografen bijzonder appreciëren.

Er zijn twee mensen die bepalen of je de top haalt of niet : fotograaf Steven Meisel, die zowat de helft van alle campagnes wereldwijd fotografeert, en Anna Wintour, hoofdredactrice van de American Vogue. Staan zij niet achter je, dan stagneert je carrière vroeg of laat. Elise heeft het geluk gehad Meisel royaal aan haar kant te krijgen, want Wintour gaf nooit haar zegen. Ik heb het moeilijk, hoor, met dat : zij spreken, de wereld luistert. Maar revolteren kun je niet in je eentje.

Een modellencarrière is een loterij. Er komt ontzettend veel geluk bij kijken. Zo hadden we ooit bijna een booking rond voor een Pradacampagne, wat voor het meisje in kwestie de absolute doorbraak had betekend. Last minute werd het hele concept van de campagne afgevoerd, inclusief model : haar carrière maakte meteen een U-bocht.

Of we soms een esthetische ingreep suggereren ? Ik heb het nog nooit meegemaakt. Al weet ik dat het wel gebeurt, zeker in de grote modesteden. Maar daar moet je echt mee uitkijken. Klanten die ons bijvoorbeeld om lingeriemodellen vragen, eisen meestal expliciet “echte borsten”.

Nuchterheid, talenkennis en intelligentie. Dat zijn de grootste troeven van de Belgische modellen. Bovendien is hun modellencarrière niet van levensbelang : lukt het niet, dan studeren ze wel verder of zoeken ze een andere job. Dat maakt ze minder labiel en kwetsbaar dan bijvoorbeeld vele Oostblokmeisjes die met hun carrière een hele familie moeten onderhouden.

Ik ben nog jong. Maar dat lijkt me net een voordeel in deze baan : ietsje ouder dan de modellen zodat ze wel naar me luisteren, maar nog jong genoeg om hun leefwereld te kennen én te beseffen dat het niet evident is om als tiener alleen naar de andere kant van de aardbol te trekken.

La Redoute en Trois Suisses behoren tot onze grootste klanten. En dat is een van de eerste zaken die we onze beginnende modellen duidelijk maken, want die struikelen al eens over hun verlangen naar glitter en glamour. Dát zijn de opdrachten waardoor ze voltijds als model kunnen werken. Dat jetsetfeestje in New York komt er dan misschien later ooit nog wel eens van.

Marc Dochez (28) is ‘booker Women Division’ bij Dominique Models.

Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content