De mannenmode trekt deze zomer de wijde wereld in. Van de Rivièra tot de kusten van Noord-Afrika, met een ommetje via de Schotse highlands. Frisse eenvoud primeert, maar jachthavens, casino’s en het strand zijn nooit veraf.

Tekst Wim Denolf

Foto’s Reporters

Productie Rufus Kellman en Olivier Baille

Foto’s Alex Klesta

Haar & make-up Olivier Baille, Close Up by IMM

Modellen Thierry Adam, Panayotis en Steve Walker van IMM

Zomerse verblinding

Vele mannencollecties lijken deze zomer op een Pantone-kaart. Opvallende kleuren als groen, geel, oranje en turkoois kenmerken niet alleen accessoires, maar treden ook op de voorgrond. Vooral bij Burberry, waar tegenstellingen en effen, soms synthetische stoffen een grafisch effect creëren. De kleurenfolie zit echter zowat overal, ook bij ontwerpers die zich zelden op opzichtigheid laten betrappen. Bij Calvin Klein zijn er karmijnrode en mosterdgele hemden en jacks te zien, bij Veronique Branquinho satijnen blousons en pullovers in felblauw, en net als Comme des Garçons durft ook Giorgio ‘grigio’ Armani fuchsia colbertjes aan. Met zulke kleuren zijn verdere frivoliteiten overbodig, en daarmee is de toon gezet: het is zomer, en de ontwerpers leveren een opgewekte en lichte soundtrack.

Rond de wereld in tachtig collecties

Nee, die Hawaïaanse bloemenprints die u de voorbije zomers massaal kocht, zijn nog niet versleten. Al is het exotische palet er dit jaar wel wat breder op geworden. Borduurwerk met kralen, munten of spiegeltjes geven menige collectie meteen een vleugje hippie chic. Al kan het ook eenvoudiger dan de zwaar opgetuigde kaftans van Gucci. Met een T-shirt met een Afrikaans masker of een poncho van Stephan Schneider bijvoorbeeld, of met een hemd van Costume National. Kralen en uitheemse dierentanden dienen er als versiering of als knopen, en met kleuren als zandgeel en mosgroen is het safarithema rond. Al die etnische referenties zetten ook mannenjuwelen definitief op de kaart: kraalsnoeren en halskettingen met een puntige haaientand vinden deze zomer gegarandeerd hun weg naar de grote kledingketens.

Britten anders bekeken

D ries Van Noten noemt zijn zomercollectie een generatieclash tussen Prince Charles en Prince Harry, en stoft tartans flink af door ze te vermengen met keurige jasjes, sportieve jacks, nonchalante cardigans en canvas mocassins. En al durft niet iedereen een geruite kilt aan, zo’n Schotse ruit op een das, een vest of een bermuda is zo gecombineerd. Even nadrukkelijk maar vrij letterlijk zijn de Angelsaksische invloeden in de collectie van Louis Vuitton: colberts met een LV-logo als wapenschild, gestreepte broeken in katoen en linnen en tricot dat aan Engelse colleges en cricketvelden doet denken. Sportieve truitjes en debardeurs verschijnen ook bij Fendi en Veronique Branquinho, al heeft de Belgische ontwerpster het duidelijk meer voor de tennisvelden van Wimbledon. Haar Alain Delon draagt deze zomer zelfs shorts met tennisstrepen.

Chic in het pak

Pakken maken een comeback, mannen willen weer gekleed voor de dag komen en dus zet Giorgio Armani het colbert in de verf. Van klassieke uitvoeringen met een formele dubbele knopenrij tot ongevoerde ‘hemdcolberts’ in kreukstof. Glansstoffen als zijde, wijde pantalons en espadrilles zijn op maat van een avondwandeling aan de Rivièra gesneden, en ook van Dolce & Gabbana mag de zomer chic en zelfverzekerd zijn. Colberts met jacquardweefsel steken af tegen witte pantalons, en aan de voeten zitten krokodillenleren schoenen of mocassins met blinkende D&G-schakels. Andere populaire items uit hetzelfde register: witte pakken met een fijn streepje, fluwelen jasjes met koordsluiting, zijden bloezen, foulards en klassieke schoenen in leder en canvas. De grens tussen retroromantiek en dandybombast is wel dun. Misschien dus toch maar een pak van Jil Sander: rechttoe rechtaan, maar prettig gebroken met pastelroze hemden en riemen in fluokleuren.

Bootje varen

De zee lonkt, en als het dan toch een chique zomer wordt, is de zeilsport niet ver weg. Dat betekent dus blazers met gouden knopenrijen, liefst op een witte pantalon, maar ook zeemansstreepjes û fijn bij Jean Paul Gaultier en Burberry, in vette variaties bij Sonia Rykiel. Andere maritieme referenties vinden we bij Helmut Lang: op zijn pantalons en jeans worden op de taille witte koorden ingestikt, en gaatjes in T-shirts doen denken aan de touwgaten op zeildoeken. Elders domineren vooral de kleuren van de zee: neutrale blauwen worden gebruikt voor blazers, pantalons, bermuda’s of shorts door Veronique Branquinho, Neil Barrett en Hermès, maar ook door Raf Simons. Onder zijn scherpe pakken en boven zijn volumineuze broeken steken keurige pastelhemden met een witte kraag en slanke dassen, maar daarover gooit de Belg een volumineuze regenjas of een sportieve blouson. Die zouden in geen enkele jachthaven misstaan.

Sport de luxe

Het is even wennen, maar al te ruime sportswear verhuist stilaan naar de onderste schuif. Rugbytruitjes, polohemden en sweatshirts remmen het pakkengeweld wel af, maar zitten tegenwoordig wel een stuk strakker. Fantasietjes gaan niet verder dan kleurrijke strepen of een collegeachtig logo, zoals in de collecties van D&G, Versace of Dior. Wie zich toch aan sportkleding waagt, zoals Dirk Bikkembergs of Les Hommes, doet dat in de beste kleermakerstraditie, met veel aandacht voor de constructie van technische materialen en functionele details. In handen van Veronique Branquinho en Jasper Conran worden items als een baseballjack, een joggingpak of boksersuitrusting pure luxe.Rugbytruitjes en polohemden remmen het pakkengeweld af, maar zitten tegenwoordig een stuk strakker.

Zomerspelen 2005

Waar is de tijd dat Hermès dassen met dierenprints introduceerde en kwaadwillige familieleden mannen sokken met Disney-figuren schonken? Zo ver zijn die jaren tachtig niet, getuige de Pink Panther-collectie van Comme des Garçons. Sinds playology een modewoord is, mag een beetje man immers ook een beetje kind zijn. Voor Batman en Robin in pailletten is het wachten op de wintercollectie van Dolce & Gabbana, nu presenteren de heren al Indische vogels, dat vliegt ook. Bij Prada steken houten pins met zeilboten op de pakken en Xavier Delcour voorziet hangertjes van zwarte harten en kietelende veren – we vermoeden een freudiaans verband. Armani speelt liever met kreeften en schorpioenen, ’s mans eigen sterrenbeelden. En echte macho’s? Die dragen een satijnen voetbalbroekje van Vivienne Westwood.

Mode aan het kruis

Strandkleding van ontwerpers, nieuw is het niet, maar zelden waren er op de catwalk zoveel zwemslips, shorts en bermuda’s te zien. Commercieel interessant natuurlijk, vooral als bij zo’n zwembroekje ook een aangepast hemd, een luxueuze badjas of een handdoek hoort. Bij Hermès worden de zwemshorts gedrapeerd met een sarong, en ook de krijtstreepshorts zijn gekleed. Aan alles is gedacht: aan strandtassen, maar ook aan capes voor plotse regenbuien. Die zitten bij Issey Miyake opgevouwen in heuptasjes in dezelfde fluokleuren als de zwemslips. Die laatste zijn dit jaar trouwens wel erg klein, met de van huislogo’s voorziene broekjes van Gucci en Versace op het randje van de gêne. Die van Roberto Cavalli zijn dan weer te fragiel om te water te laten. Bewaren voor uw strandvakantie in Italië.

Mannen willen weer gekleed voor de dag komen, en dus wordt de zomer chic en zelfverzekerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content