Jean-Baptiste Fabbricatore is managing director van LWS Production en oprichter van etvonweb.be, dat videoreportages brengt over luxe, design en gastronomie. Hij doet mee aan Best Dressed Man 2015 van Trends Style, dus weet hij hoe kleren de man kunnen maken… en kraken.

Jean-Baptiste Fabbricatore : “De non-look, dat is vandaag zowat de trend. Veel mensen kleden zich om het even hoe. T-shirt, sneakers, hoodie… iedereen loopt er hetzelfde bij. Dat mag natuurlijk, in mijn kleerkast hangen ook jeansbroeken met gaten, maar ik let wel op wat ik draag en hoe ik dingen combineer.” Een hang naar klasse zit deze man in het bloed. “Mijn vader is Napolitaan, dus dat Italiaanse gevoel voor esthetiek heb ik van hem. Mijn moeder is van Gent, zij leerde me om me mooi en niet duur te kleden, eenvoudig, geen chichi. Het ietwat gesofisticeerde randje is die Italiaanse touch… Toen ik dertien was, liep ik al zonder kousen rond.” Hij lacht.

“Mijn stijl is eerder klassiek. Klassiek met een hoek af.” Hij toont me een selfie. “Voilà, die broek met grote ruiten is serieus erover, maar daarboven draag ik een gewoon wit hemd en een blauw jasje. Ik hou ervan om te mixen : excentriek met klassiek, dure spullen met goedkope. Is dat mode ? Ik hou niet van mode, ik loop niet graag met de groep mee. Als iedereen Converse draagt, draag ik er geen. Niet uit rebellie, maar omdat mode te snel eenheidsworst wordt.”

DE TIEN FAVORIETE ADRESSEN VAN JEAN-BAPTISTE FABBRICATORE 1. DEGAND

“Dé winkel bij uitstek voor mannen, een kledingtempel. Het is er niet echt goedkoop, maar voor dat ietsje meer heb je wel kwalitatieve, mooie stoffen en materialen. Klassieke dingen, hemden, pakken, dassen – voor elk wat wils, maar je moet de middelen hebben.”

Voor de jongste catalogus vroeg Degand aan Jean-Baptiste, die al lang klant is, of hij zin had om als model op te draven. En dat had hij. “Het was heerlijk : ik mocht zelf uit de collectie kiezen… dat pak van tienduizend euro zat me als gegoten, maar zoiets ligt niet echt binnen mijn budget.”

Louizalaan 415, 1050 Brussel, www.degand.be.

2. COS

“Dit is ook een van mijn favoriete adressen. Hier verkoopt men klassieke kleding met een hedendaagse toets : combinaties van geometrische en asymmetrische vormen, een kapot kraagje, gebombeerde driekwartjassen.” Jean-Baptiste heeft enkele designerpakken, maar hij zweert er niet bij. “Ik heb veel pakken – van prijzen gaande van tweehonderdvijftig tot tweeduizend euro. Het voordeel van duurdere pakken of designerkledij is dat de kwaliteit veel beter is. Ze behouden hun vorm en ze blijven er altijd goed uitzien. Een goedkoop pak ziet er al snel afgedragen uit.”

Louizalaan 32, 1050 Brussel, www.cosstores.com/be.

3. FISH & CHIPS

“Als ik in Antwerpen ben, loop ik er wel eens binnen. Minder klassiek, meer rock- ‘n-roll.” Jean-Baptiste is geen shopaholic die zijn vrije tijd opmaakt aan winkelen. “Ik ga twee keer per jaar winkelen om de basics te kopen, twee jeans, enkele hemden, een mantel. Daarnaast koop ik gedurende het jaar kleding die ik specifiek nodig heb of die ik toevallig zie. Ik ben geen maniak.” Fish & Chips is zo’n hippe kledingwinkel waar je zelfs kunt gaan dansen. Het is te zeggen : de dj van dienst zorgt voor een extra accent bij de winkelervaring.

Kammenstraat 36, 2000 Antwerpen, www.fishandchips.be.

4. HUNTING & COLLECTING

Hier staat niets in het teken van de jacht, evenmin gaat het over ‘verzamelen’. ‘Vinden’ is hier het codewoord. “Ik weet wat ik wil. Als ik een blauwe pull wil, heb ik enkele adressen die ik afloop zonder me te laten verleiden door wat anders. Een blauwe pull is een blauwe pull. Als ik hem niet vind, het zij zo. Met mijn zus of een vriend shoppen is leuk. Maar als het snel moet gaan, ga ik alleen op pad. Ik vind mijn gading zowel bij Hunting & Collecting als in de Brabantstraat.

Kartuizersstraat 17, 1000 Brussel, www.huntingandcollecting.com.

5. SMETS CONCEPT STORE

Bij Smets Concept Store is Fabriccatore klant aan huis. “Het aanbod voor mannen was er vroeger erg beperkt, maar dat is de laatste tijd veel verbeterd. Qua prijs en aanbod ligt het in de lijn van Degand, voor een mantel zit je al snel aan duizend euro. Het is een plezier om in die grote winkel rond te lopen.” Het gaat dan ook om maar liefst 3800 m² mode, design en hedendaagse kunst, en voor wie van al dat moois honger krijgt, is er het restaurant Bowery op de bovenste etage.

Leuvensesteenweg 650-652, 1030 Brussel, www.smets.lu.

6. RENAISSANCE

“Ik koop veel in het buitenland, in grote multimerkenpaleizen. In Italië bijvoorbeeld kun je je gemakkelijk mooi en niet te duur kleden. Puike snit, mooie materialen. In Kopenhagen vind ik ook veel dat me aanstaat. In het buitenland ben ik nieuwsgieriger, denk ik, je vindt er zaken die je in België niet tegenkomt. Hoewel. Renaissance in Antwerpen heeft een groot aanbod en er hangt een relaxte sfeer.” Daarenboven hebben ze Acne, een van de favoriete merken van Jean-Baptiste. “Ik hou van alles wat Acne ontwerpt.”

Nationalestraat 28-32, 2000 Antwerpen, www.renaissance-antwerp.com

7. MR. ADAM

“Op het gebied van schoenen is er niet veel aanbod in België. En laat nu net schoenen mijn dada zijn. De beste winkel voor mannenschoenen is Mr. Adam. Ze kopen daar hun schoenen aan in Italië. Kijk, deze schoenen heb ik zeven jaar en ze zien er nog vrij goed uit, ze kostten me toentertijd 120 euro, geloof ik.” Ik kijk even onder de tafel. Hij draagt elegante, lederen laarsjes. “Een paar barstjes in het leder, maar voor de rest, c’est nickel ! Maar ook hun geverniste schoenen en de loafers zijn allemaal zo mooi. Mr. Adam is mijn schoenenwalhalla.”

Louizalaan 150, 1050 Brussel, www.mradam.shoes.

8. RESERVOIR SHOP

“Sneakers, sneakers en nog eens sneakers. Als je een hip paar zoekt, is de Reservoir Shop the place to be. Ik heb ongeveer zeven paar sneakers, is dat veel ? Ik weet het niet.” Voor Jean-Baptiste is het het hele jaar door een beetje carnaval. “Niet in de zin dat ik me vermom in iemand anders, ik blijf sowieso mezelf. Maar dat passen en proberen, het combineren van dingen die op het eerste gezicht niet samengaan, het heeft iets van jezelf verkleden.”

Lesbroussartstraat 43 a, 1050 Brussel, www.rsrv.be.

9. BON MARCHÉ

“Ik kijk veel op internet, want daar is het soms goedkoper. Dan heb ik het over accessoires, een zonnebril, horloges, sneakers. Voor kleding ligt dat anders, die wil ik proberen en passen. Voor sommige merken ken ik mijn maat en dan koop ik wel eens dingen online. Wanneer ik in Parijs ben, spring ik altijd binnen bij Bon Marché. Dat is zowat de tegenhanger van de Inno in de Nieuwstraat in Brussel. Maar dan high-end. Iets exclusiever. Maar op zich gaat het niet over de prijs.”

24, rue de Sèvres, 75007 Parijs, www.lebonmarche.com.

10. FRENCH TROTTERS

“Ik gooi geen kleding weg. Veel stukken liggen jaren in mijn kleerkast. Die haal ik af en toe nog eens boven. Het gebeurt dat je iets na tien jaar opnieuw kunt dragen. Een ruit blijft een ruit. Ik volg de mode niet. Bij French Trotters doen ze dat ook niet. Zij zijn klassiek hedendaags, zonder vette logo’s, ik wil geen reclamebord zijn.”

30, rue de Charonne, 75011 Parijs, www.frenchtrotters.fr.

DOOR STEVEN GRAAUWMANS & PORTRET KAREL DUERINCKX

“Dat pak van tienduizend euro zat me als gegoten, maar zoiets ligt niet echt binnen mijn budget”

“Ik heb ongeveer zeven paar sneakers, is dat veel ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content