MAG HET IETSJE MINDER ZIJN ?

EMME VANDEGINSTE © FRED DEBROCK

Waarom de volle mep betalen als je voor een fractie van de winkelprijs een prachtig stuk in huis kan halen ? Vier koopjesjagers over hun lievelingsadressen en hun geheime trucs. “De kick en de fun zijn belangrijker dan de besparing.”

EMME VANDEGINSTE UIT GENT SCHUIMT ALLE ROMMELMARKTEN AF

“Rommelmarkten zijn mijn grote passie. Een verslaving bijna. Voor een goede rommelmarkt laat ik mijn slaap. Na een avondje uit sta ik op tijd op om koopjes te doen. Handig : op de website van Stad Gent vind je een pdf met alle rommelmarkten. Ik koop vooral kleren en schoenen. De prachtigste dingen heb ik al gevonden, zoals een paar schoenen van Nathalie Verlinden voor 10 euro. Maar ook items van Dries Van Noten, Just in Case, Rue Blanche, Sessùn, Sofie D’Hoore en van mijn favoriete schoenmerk Chie Mihara. Meestal pluis ik op mijn gemak één voor één alle kramen uit. Maar als ik niet veel tijd heb, ga ik af op de verkoopster. Is ze goed gekleed en heeft ze ongeveer mijn maat, dan snuffel ik door haar rek.”

“Het is al jaren geleden dat ik nog geshopt heb. Behalve lingerie koop ik alles op rommelmarkten. Stockverkopen of solden sla ik over. Op de rommelmarkt vind ik veel betere koopjes. Ik kan soms amper geloven wat mensen allemaal wegdoen. Zelf kan ik heel moeilijk afstand doen van mijn kleren. Mijn kast puilt uit, maar toch blijf ik kopen. Vaak kom ik thuis met een paar volle zakken. Een groot deel van mijn garderobe bewaar ik in koffers. Soms weet ik niet eens meer wat ik allemaal nog heb, laat staan dat ik het nog draag. Zonde, want het zijn stuk voor stuk prachtige items. Stiekem droom ik ervan om ooit een eigen winkel te hebben.”

“Regelmatig krijg ik complimenten over mijn kledingstijl. Als ik zeg dat ik op de rommelmarkt koop, reageren de meesten heel verbaasd. Eerlijk is eerlijk : zelf had ik ook twijfels over tweedehandskledij bij mijn eerste rommelmarktbezoek. Ik studeerde pas in Gent en een vriendin nam me op sleeptouw. Al snel had ik het virus te pakken. Rommelmarkten afschuimen kost natuurlijk tijd, maar voor mij is het pure ontspanning. Ik doe het zeker niet alleen uit budgetoverwegingen. Ik geef er zelfs behoorlijk wat geld aan uit. Maar ik hou van de gemoedelijke sfeer en de kick van een goede vondst. Als ik ooit veel geld heb, zal ik vast eens gaan shoppen in een mooie boetiek. Maar ik zou zeker naar rommelmarkten blijven gaan. Doodongelukkig zou ik worden als ik dat niet meer kon doen.”

GREGOR ENGELEN UIT ANTWERPEN SCOORT ZIJN DESIGNERPAKKEN TWEEDEHANDS

“Ik ben muzikant. Veel muzikanten dragen op het podium iets anders dan ernaast. Ik niet. Ik leef in deze stijl. Een hoed, een pak, mooie schoenen en een overjas : voor mij is dat een alledaagse outfit. Ik ben niet bang om op te vallen. Mijn stijlicoon is Johnny Depp. Hij heeft een toffe mix met wat gipsy-invloeden. Ook James Brown en Prince vind ik top. Ik krijg veel complimenten over mijn outfits, zelfs een keer van Stef Kamil Carlens. Zo’n tien jaar geleden liet ik mijn pakken op maat maken omdat ik nergens mijn gading vond. Maar tegenwoordig komt nagenoeg mijn hele garderobe van Rosier41 : een mooie tweedehandswinkel in Antwerpen. Daar vind ik prachtige stukken aan scherpe prijzen. Dat het niet de laatste nieuwe collectie is, vind ik niet erg. Als ik in het buitenland optreed, schuim ik ook daar de lokale winkels af. Eigenlijk koop ik al mijn kleren tweedehands, behalve hoeden. Een hoed is maatwerk.”

“Een goed koopje scoren, geeft me een kick. Mijn strafste vondst was een paar handgemaakte schoenen van het Britse label Mr. Hare. Nieuw kost dat 900 euro, ik kocht ze bij Rosier41 voor 90 euro. Een andere topper die ik hier in de rekken vond, was een kraaknieuw pak van Dries Van Noten, helemaal in Al Capone-stijl. Van mij mag een pak wel wat maffia-allure hebben : een rechte broek en een strak jasje. Dries Van Noten is met zijn extravagante stijl één van mijn favorieten. Mijn absolute droom is om door hem gekleed te worden. Momenteel heb ik een sponsordeal met een droogkuis. Handig, want op het podium gaat het er enthousiast aan toe.”

“Kleding is heel belangrijk voor mij, zelfs vroeger, toen ik een echte punker was. Het was antimode. Maar ik dacht goed na over mijn outfit voor ik de deur uit ging. De punkattitude heb ik nog altijd. Op een stockverkoop bijvoorbeeld zien ze mij niet. Ik weiger nummertjes te trekken en op mijn beurt te wachten. Bovendien wil ik in alle rust kijken en passen. Daarom koop ik nooit online. Voor mij is passen een must. De liefde voor mooie kleren kreeg ik te pakken in Florence. Ik woonde daar een tijdje met mijn vorige vriendin, een modeontwerpster. Zij leerde me kwaliteit herkennen en tipte me over goede adressen. Zoals een gigantisch outletcentrum waar je pakken van 1500 euro kon kopen voor 200 euro.”

LIES MERTENS UIT ANTWERPEN JAAGT ONLINE OP KOOPJES

“Online doe ik de beste koopjes. Als vaste klant bij Asos en Zalando kocht ik nog nooit iets aan de volle prijs. Eén van mijn favoriete manieren om korting te krijgen, zijn de couponcodes die je bijvoorbeeld krijgt op je verjaardag. Per toeval ontdekte ik hoe voorspelbaar die codes zijn bij Asos. Denk aan birthday10, birthday15 of birthday20. Als ik iets bestel, probeer ik verschillende codes uit en het lukt me altijd. Via Google vind je zelfs websites vol codes. Meestal bestel ik samen met vriendinnen, zodat we allemaal profiteren van de korting. Zodra ik de doos ontvang, inviteer ik mijn vriendinnen en pakken we samen uit. Supergezellig. Zalando is echt de koning van de deals, omdat je daar alle kortingscodes mag cumuleren. Als je het handig speelt, loopt de korting op tot meer dan de 50 procent. Naar de solden ga ik niet. Ik koop al het hele jaar door.”

“Mijn beste vondst ? Mijn sportschoenen. Als fervent loper kocht ik degelijke schoenen bij een speciaalzaak voor 200 euro. Omdat afwisselen beter is voor je voeten zocht ik op internet een reservepaar. Ik vond dezelfde schoenen voor 80 euro. Dat was zo’n goede deal dat ik meteen twee paar kocht. Ook met mijn lievelingsschoenen – enkellaarsjes van Cheap Monday – had ik geluk. Ik had ze al maanden op het oog toen ze ineens uitverkocht waren. Op eBay vond ik nog een paar in mijn maat : voor 30 euro in plaats van 190.”

“De koopjesdrang ontstond als student toen ik veel low budget reisde : couchsurfing, liften en goedkope vliegtickets. Nu nog vind ik de beste vliegdeals dankzij de nieuwsbrieven van onder meer Ryanair, Transavia en Connections. Vaak zijn die slechts een paar uur geldig. Maar ik check continu mijn mailbox. Zo vloog ik recent naar Zweden voor 22 euro. Mijn moeder vindt mijn koopjesjacht tijd-verspilling. Onterecht. Het geld dat ik ermee uitspaar, is meer dan wat ik op die tijd verdien als grafisch ontwerper. Soms vraag ik me af of het niet te erg wordt. Maar onlangs zag ik op tv de Amerikaanse reeks Extreme Couponing waar mensen een kamer vol afwasmiddel kochten omdat het zó goedkoop was. Een geruststelling. Zo erg is het bij mij nog lang niet.”

NURCAN ATES UIT VILVOORDE TIKT DESIGNMEUBELS OP DE KOP AAN KLEINE PRIJSJES

“Google is mijn grote vriend. Als ik een mooi meubel op het oog heb, zoek ik net zo lang tot ik het vind aan een lagere prijs of met een ferme korting. Ook als dat twee jaar duurt. Vrienden verklaren me soms voor gek dat ik zo lang zoek, maar ik zie dat anders. Wat ik koop, gaat jarenlang mee en geef ik misschien ooit aan mijn kinderen. Even wachten is dan niet erg. Ik zit zeker niet dag en nacht te googelen, maar zo nu en dan doe ik een surfrondje. In het wilde weg rondsurfen doe ik niet. Ik zoek heel specifiek, bijvoorbeeld naar de Flower Pot-lamp van Verner Panton. Deze week vond ik twee toonzaalmodellen voor de helft van de prijs. Ik hou van mooie dingen, maar die kosten veel geld. Zonder gierig te zijn, maak ik er een sport van om het voor minder te vinden.”

“Sinds we twee jaar geleden verhuisden, speur ik naar meubels, deco-spullen en elektrische toestellen. Maar onlangs vond ik ook vliegtickets. In de paasvakantie vlogen we niet vanuit Zaventem, maar vanuit Düsseldorf naar Istanbul. Met de winst boekten we via Airbnb een prachtig penthouse met uitzicht over de Bosporus. Ook voor kinderkleding spreek ik mijn koopjesinstinct aan. Uit frustratie omdat ik geen betaalbare, toffe jongenskleren vond voor mijn zoons, begon ik zelf te naaien. Maar dan koop ik online wel speciale stoffen, zoals bij Mon Depot dat overschotten van designerstoffen verkoopt. Recent kocht ik op een stockverkoop van Anne Kurris voor tien euro een meter stof waarvan ik twee hemdjes stikte. Op de verkoop hingen ook hemdjes in die stof, maar aan een veelvoud van die prijs.”

“Met de jaren ben ik een ervaren googeler geworden. Soms zoek ik zelfs voor vrienden. Echt speciale trucs heb ik niet, maar ik specificeer wel eens op land of taal. Of ik zoek via google.co.uk. Dat kan helpen. Zo vond ik een hanglampje via de Britse Amazon aan een derde van de winkelprijs. Verder kocht ik al een String-wandrek, Tolix-barkrukken, een fifties dressoirkastje en een KitchenAid keukenrobot. Nu sparen mijn man en ik voor de jaarlijkse stockverkoop van Vitra in december. Op ons verlanglijstje staat de eettafel van Jean Prouvé en een salontafel. Daar is het principe : wie eerst komt, eerst maalt. Maar ik ben niet zo fanatiek dat ik voor de deur kampeer. Toen ik laatst bij een stockverkoop van Hay was en er een rij van drie uur stond, ging ik terug naar huis. Dat heb ik er niet voor over.”

DOOR IRIS DE FEIJTER & FOTO’S FRED DEBROCK

Emme Vandeginste : “Voor een goede rommelmarkt laat ik mijn slaap”

Gregor Engelen : “Ik krijg veel complimenten over mijn outfits”

Lies Mertens : “Soms vraag ik me af of het niet te erg wordt”

Nurcan Ates : “Ik maak er een sport van”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content