Trendwatcher Marian Salzman, het evangelie van reclamemultinational J. Walter Thompson, heeft het gezegd : “Camilla Parker Bowles, de recentste en oudste schoondochter van de Britse Queen, is hét lifestyle-icoon van de naughties, de vroege jaren van deze eenentwintigste eeuw.” Vroeger zou men gezegd hebben dat mevrouw Parker Bowles met haar 58 jaar van middelbare leeftijd is, wat eigenlijk betekende dat ze op haar retour is. Maar als het waar is wat ándere trendvoorspellers zeggen en schrijven, dat ons leven almaar langer duurt en de medische wetenschap het ouder worden steeds doet opschuiven, dan heeft zoiets als de middelbare leeftijd nog maar weinig betekenis.

Marian Salzman ziet Camilla Parker Bowles als de stralende, ongecompliceerde vrouw van boven de vijftig, die zich niet langer druk maakt over maatje 44 of over de rimpels om haar ogen en haar mond. Een vrouw die graag en veel lacht en niet van plan is haar levenslust en sensualiteit nog langer te verbergen achter een discreet masker van goede manieren. Een vrouw die zonder complexen uitkomt voor een niet zo orthodoxe liefde en al lang besloten heeft zich van het oordeel van de buitenwereld geen moer meer aan te trekken. In een wereld waar het op het eerste gezicht lijkt dat alleen nog geïdealiseerde lijven, na de nodige chirurgische ingrepen, tot het paradijs van Eros worden toegelaten, is Camilla het levende bewijs dat liefde en erotiek ook nog na vijftig doorleven of opnieuw ontdekt kunnen worden.

Zelfs Madonna nadert ook de vijftig. Maar het ultieme seksicoon van het laatste kwartaal van vorige eeuw geeft nog lang niet op. Zoveel is wel af te leiden uit de stomende clip van Hung up. Madonna en Camilla, twee gezichten van een generatie. Uit de weg Tina Turner, je hebt een troonopvolgster, en wat voor één. Er vallen vast nog grenzen te verleggen. You ain’tseen nothing yet. Madonna jongleert met gemak met haar diverse rollen, de zorgzame moeder van twee kinderen, de kinderboekenschrijfster, de vrouw die zich interesseert voor spiritualiteit en tegelijk de sexy, beetje sleazy vamp die zich in spannende achterafstraatjes afgeeft met jong en ruig mansvolk. Je vergeet licht dat hier een vrouw van bijna vijftig voor de camera staat. Of anders gezegd : vijftig krijgt hier een heel andere betekenis.

Actrice Kathleen Turner (51) beklaagde zich er onlangs over dat ze in Hollywood niet meer aan de bak komt. Dus verhuist ze maar om weldra de Europese theaterpodia te beklimmen. Ze laat zich niet langer door jongere, vaak toch vrouwelijke, producers in de hoek zetten. Actie ! In plaats van stilletjes te zitten treuren. “Ik voel me nog net zo sexy als toen ik 35 was”, wist ze te vertellen.

Meer en meer lijkt het erop dat voor vrouwen precies die leeftijd het begin van een nieuw of een ander leven is. Dat ze minder en minder genoegen nemen met hoe de dingen in hun leven gingen en gaan. De ene breekt een oervervelend huwelijk van jaren op en de andere besluit om na lange tijd alleen leven toch weer actief op zoek te gaan naar een nieuwe relatie. En eigenlijk is het motief voor allebei hetzelfde : ik wil iets anders, ik ben de routine zat, ik wil de bakens verzetten. Ik wil voortaan bewust van het leven genieten met al mijn zintuigen.

Vrouwen van wat ze vroeger de middelbare leeftijd noemden, zijn avontuurlijker dan ooit. Volgens psychologen is het grootste verschil tussen mannen en vrouwen op die leeftijd dat vrouwen dubbel zoveel verwachten van de toekomst. Ze zouden het ook veel normaler vinden om hun leven radicaal om te gooien zonder het risico te lopen zichzelf te verliezen. Ze hebben over het algemeen ook meer vertrouwen in de toekomst.

In Europa alleen leven 72 miljoen vrouwen tussen 40 en 59. Een gigantisch potentieel voor optimisme en verandering, dat misschien nog niet ten volle is aangeboord.

Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content