Het is ‘slow fashion’ in haar meest luxueuze vorm : duurzame materialen, persoonlijk contact en een uniek kledingstuk als resultaat. Het betere maatwerk maakt opgang, ook bij ons.

RUBEN O

“Ik vond met moeite de broeken die ik wilde in het klassieke handelscircuit”, zegt Ruben Opheide, ontwerper/ondernemer achter Ruben O. Via crowdfunding verzamelde hij het geld om te starten met een eigen label. Sindsdien kun je bij hem terecht voor een broek gemaakt met klassiek vakmanschap maar in een moderne uitvoering. “We kunnen onze basismodellen op alle manieren aanpassen, de mogelijkheden zijn eindeloos.” Volgens Ruben vinden mannen gemakkelijker de weg naar maatwerk omdat pakken vaak op maat gemaakt worden, maar zijn het eigenlijk de vrouwen die dat meer nodig hebben — “zeker voor broeken”.

Een Ruben O-broek kost tussen 159 en 199 euro. Ruben O, Samberstraat 9, 2060 Antwerpen. www.ruben-o.com

BLACK BALLOON

Wie ? Cléo Baele en Sarah Bos.

Wat ? Kleding en accessoires voor man, vrouw en kind. “Wij zeggen bijna nergens neen op.”

Hoeveel ? Vanaf 700 euro voor een maatpak, 2000 euro voor een trouwjurk.

“Wij zijn echte taterbekken. Mensen zeggen vaak : jullie zijn twee lachende designers ! Ontwerpers hebben namelijk het imago nogal serieus rond te lopen. Wij niet”, zegt Cléo. Ook in de ontwerpen van het duo zit humor. Zo was er ooit een koppel dat een outfit wou met een speciaal voor hen gemaakte print. “De man had een bedrijf waar het woord ‘aap’ in voorkwam”, vertelt Sarah. “We maakten voor hem dus een print met allemaal aapjes, voor haar eentje met flamingo’s. (lacht) Dat paste bij hen.”

Soms krijgen de meisjes carte blanche, soms komen de klanten zelf met een idee. “Dan vragen we hen een plakboek te maken met stukken die zij mooi vinden. “Soms wil iemand een exacte kopie van een (te) duur kleed”, zegt Cléo. “Wel, als het dàt kleed is dat je wil, zal je dàt moeten kopen. Wij willen wel iets maken in dezelfde stijl, maar we zullen nooit kopiëren.” Hun connectie met de muziekwereld (ze kleedden onder meer Arno, Soulwax en Selah Sue) maakte Black Balloon bekend bij hipsters. Maar ondertussen is het publiek heel gevarieerd. “Er kwam ooit een ouder koppel”, vertelt Sarah. “Die man wist dat hij ging sterven en hij wou zijn vrouw een nieuwe outfit op maat geven. Ze hebben de stukken samen met ons gemaakt. Dat was heel pakkend. En onlangs was er een koppel met kindjes, een meisje en een jongen. Voor hen maakten we de miniversie van de kleren van hun ouders. Zo cute !”

Maar of het nu gaat om een klassieke trouwjurk, een pak met een speciaal ontworpen print of accessoires : de meisjes ontwerpen volledig naar stijl en smaak van de klant. “Klant is koning”, verzekert Cléo. “Wij begeleiden en kijken wat het mooist zou zijn. Dat is de bedoeling van maatwerk : je moet schitteren.”

Black Balloon, Henegouwenstraat 85, 9000 Gent. www.blackballoon.be

NICOLAS WOIT

Wie ? Nicolas Woit & Julien Devergnies.

Wat ? Zowel kledij voor elke dag als trouw- en feestkledij in Woits typische, vrouwelijke stijl met retrotoets.

Hoeveel ? Vanaf 1000 euro voor een lang avondkleed, vanaf 250 euro voor een broek.

Nicolas Woit is gevleid als hij hoort dat we nog vol lof praten over de trouwjurk die hij enkele jaren geleden voor een vriendin ontwierp. “We hebben vaak het gevoel dat we deel uitmaken van het leven van de klant en dat is heel ontroerend.” Julien vult aan : “Het komt weinig voor maar onlangs waren we uitgenodigd op het huwelijk van een klant. Aan de kerk kwam iedereen zeggen : ‘De jurk is magnifiek, ze staat er prachtig mee.’ Dat was heel fijn.”

“Het maken van een trouwkleed op maat is een lang proces, waarbij er zelfs een bepaalde intimiteit ontstaat omdat de klant ons van alles toevertrouwt”, zegt Nicolas. “Het is ook voor ons emotioneel. Je hebt bijvoorbeeld een moeder, een tante of de bruid zelf, die huilt als ze het resultaat ziet. Ze sturen ons ook de schattigste bedankbriefjes. Ons doel is om de klant te doen schitteren. En om een positieve feedback te krijgen natuurlijk. We horen graag dat mensen op het trouwfeest reageren van wow !”

Nicolas en Julien ontwerpen ook tijdloze stukken voor de dagelijkse garderobe.

Alle kledingstukken, zowel de vaste collectie als het maatwerk, worden vervaardigd in een atelier in Wallonië. Er wordt gewerkt met stoffen die, als ze goed verzorgd worden, een leven lang meegaan. “We hebben klanten die zeggen : ‘Die stof krimpt of beweegt niet. Ik was ze, droog ze, ga ermee op vakantie en ze blijft perfect’.” Julien lacht. “Dat is misschien niet de beste businessstrategie, maar we zouden niet anders kunnen of willen.”

Voor de Nicolas Woitcollectie en maatwerk kunt u terecht bij Francis Ferent, Louizalaan 60, 1050 Brussel. boutique-nicolaswoit@yahoo.fr; facebook.com/NicolasWoit

COLLECTIF D’ANVERS

Van de glazen muiltjes die ze ontwierp voor de musical Assepoester en pumps die op houtsculpturen lijken, tot simpele fijne sandaaltjes : Natalie Van Lijsebettens is de vrouw die uw stoutste schoenendromen waarmaakt. “Er zijn mensen die heel speciale schoenen willen en neigen naar fetisjisme. Maar er is ook een grote groep die gewoon een comfortabele modeschoen zoekt of die van ambachtelijk werk houdt. Bij het starten van mijn zaak merkte ik dat er toch een behoefte bestaat om op die manier je persoonlijkheid te uiten. In ons land bestond wel de mogelijkheid om orthopedische schoenen te laten maken maar daarbuiten was de traditie van maatwerk ver te zoeken.”

Collectif d’Anvers combineert het beste van twee werelden : traditioneel vakmakschap en gevoel voor hedendaagse mode en design.

Een paar schoenen op maat vanaf 750 euro. Collectif d’Anvers, Verbondstraat 59, 2000 Antwerpen. www.collectifdanvers.be

AYANNE

Wie ? Laurence Beyaert.

Wat ? Feestkledij, trouwjurken en basisstuks op maat.

Hoeveel ? Vanaf 800 euro voor een kleedje in een luxueuze stof, 1200 euro voor een bruidsjurk.

Zodra je binnenkomt in couturesalon Ayanne ervaar je het gevoel van luxe dat maatwerk met zich meebrengt. Gezeten aan de grote werktafel in haar prachtige herenhuis vertelt Laurence : “Alle grote ontwerpers zijn ooit zo begonnen. Ook Coco Chanel zat samen met haar klanten. Het was allemaal persoonlijker en kleiner.” De ontwerpster hoopt vurig dat maatwerk weer chic wordt. Want zou het geld dat mensen spenderen aan luxemerken soms niet beter uitgegeven worden aan een stuk dat speciaal op uw lichaam werd gemaakt ? “Designers van grote modehuizen werken op modellen van 1m80. Begrijp mij niet verkeerd : die ontwerpers zijn echte kunstenaars, maar ook een artiest, een schilder bijvoorbeeld, moet toch weten : ga ik op hout schilderen of op canvas ? Sommige jurken die ze ontwerpen, staan gewoon niet bij vrouwen met extreem grote of kleine maten. En toch gaat de jurk ook in die maat in productie. Dat is dan toch geen reclame voor het merk ? Het grote publiek wil die kleren dan, maar eigenlijk snap ik niet waarom.”

Volgens Laurence is maatwerk een heel andere benadering. “Als klant zou ik liever hebben dat de ontwerper die voor mij iets maakt, mij en mijn afmetingen kent. Pas op, die designers maken prachtige stuks met veel vakkennis. Maar je betaalt ervoor. En zelfs meer dan wanneer je de stof en uren voor maatwerk rekent.”

Van patronen tekenen tot de afwerking, Laurence doet alles zelf. “Ik hoop dat Ayanne binnen dit en een paar jaar een naam wordt. Niet dat ik vijf winkels wil met tien naaisters in dienst. Dat interesseert mij niet. Ik wil liever klein blijven en haute-couturestuks maken. En ik hoop dat mensen zullen zeggen : Ayanne ? Oh, daar zou ik zo graag eens een kleed laten maken.”

Ayanne, Lange Kruisstraat 6K, 9000 Gent. www.ayanne.be

CALZOLERIA VITO ANTIVIGILIA

In het atelier van Vito Antivigilia lijkt het of de tijd is blijven stilaan. “Ik werk in de stijl van oude schoenmakers in Italië”, vertelt hij bij een espresso. In alles voel je hier de ‘slow’ van slow fashion. “Alles samen duurt het 35 à 40 uur om een schoen op maat te maken. Maar tussendoor, na het stikken van de zool bijvoorbeeld, is het best om de schoen een paar dagen te laten rusten, zodat het leer ontspant en de juiste vorm aanneemt.”

Het gebruikte leer is van de beste kwaliteit. “Om het te looien zit het een jaar onder de grond. Ik laat ik het ’s nachts weken. En in de namiddag bewerk ik het leer verder onder water.”

“Als je nog nooit een schoen op maat liet maken, zal het raar voelen in het begin : hij houdt je voet echt vast. Een confectieschoen ondersteunt niet. Maar eenmaal dat je het gevoel gewoon bent, zul je alleen nog schoenen op maat willen dragen. En als je er goed voor zorgt gaat een paar wel dertig jaar mee”, verzekert Vito.

Een paar handgemaakte schoenen heb je vanaf 1300 euro. Calzoleria Vito Antivigilia, Verbondstraat 59, 2000 Antwerpen. www.antivigilia.com

QUEEN B

Over uw lingerie zult u — behalve van intimi — nooit een compliment krijgen. Waarom geven vrouwen er dan toch zo veel geld aan uit ? Voor zichzelf : de ultieme luxe.

Sabine Janssens van Queen B helpt vrouwen die hun gading of maat niet vinden in de courante handel, en ontwerpt samen met hen een uniek setje. Van kant tot latex, alles is mogelijk. “Maar ook vrouwen die geen ‘standaardlichaam’ hebben, liggen me nauw aan het hart. Een heel bijzondere ervaring was de eerste keer dat ik een kanten korsetje maakte voor een jongedame met een stoma. Zoiets geeft ontzettend veel voldoening.”

Een Queen B-setje is er vanaf 300 euro. Queen B, Basilieklaan 154, 3270 Scherpenheuvel-Zichem. www.queenb.be

JOANNE VANDEN AVENNE

Wie ? Joanne Vanden Avenne.

Wat ? Zowel trouw- en feestkleding als outfits voor elke dag.

Hoeveel ? Vanaf 700 euro voor een lange avondjurk.

Het atelier van Joanne Vanden Avenne in haar ouderlijk huis in Kortrijk kijkt uit op een prachtige tuin. “Alles gebeurt hier. Van het eerste gesprek met de klant tot het ontwerpen, het maken en het passen van het afgewerkte stuk. Alles in Kortrijk. En alles persoonlijk.”

Toen Joanne na haar studies aan het Institut Supérieur des Arts Appliqués in Parijs door een samenloop van omstandigheden het toelatingsexamen van de gerenommeerde academie Saint Martins College of Art and Design in Londen miste, besliste ze om meteen met een eigen label te starten. “Dat was in 2010. Van in het begin heb ik ook stukken op maat gemaakt. Dat loopt nu beter en beter, omdat men het merk begint te kennen. Ik heb nog nooit ideeën van klanten moeten weigeren. Meestal zijn het mensen die het merk en de collecties al kennen.” Een van Joannes stijlkenmerken is de asymmetrie in de zoom onderaan : vooraan korter, achteraan langer. “Dat probeer ik er bijna altijd in te steken. En alle op maat gemaakte stukken weerspiegelen ook de stijl van de collectie : sober en puur.”

Volgens Joanne is er best wel veel vraag naar maatwerk. “Vooral voor feestkledij. Ik zie daar een evolutie in. Mensen vinden steeds minder hun gading in de winkels. Grote ketens zoals Zara zullen nooit verdwijnen en dat hoeft ook niet, ze hebben toffe stukken tegen goede prijzen. Maar wie iets unieks wil, is bereid daar meer geld aan te besteden.”

Het is ongetwijfeld ook de persoonlijke aanpak waar mensen meer voor willen betalen. En daar gaat Joanne binnenkort nog een stapje verder in. “In het voorjaar gaat mijn eerste winkel open in Kortrijk. Mijn twee zussen stappen mee in de zaak : zij zullen kleuradvies geven en raad voor make-up. Een nieuw concept.” Iets om naar uit te kijken.

Joanne Vanden Avenne, Wolvenstraat 21, 8500 Kortrijk.

www.joannevandenavenne.com

DOOR LEEN VAN SEVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content