Hotel Manos Premier, het eerste Brusselse lid van de prestigieuze

‘Small Luxury Hotels of the World’, is een oase. Modemensen en Franse vips voelen zich thuis onder de vijf sterren. Het herenhuis heeft een

verrassende Moorse hammam en een schitterende stadstuin.Toen begin jaren zeventig Manos Poulgouras als telg van een Griekse familie textielhandelaars uit Congo terugkeerde, kon hij niet vermoeden dat er ooit exclusieve parfums of handtassen gelanceerd zouden worden in de hammam van zijn tot hotel verbouwde herenhuizen. “Het was een advies van iemand op het stadhuis”, vertelt zoon Konstantin, “om in Brussel niet in textiel te blijven, maar een hotel te openen.” Een gouden raad. “We zijn een van de laatste familiale hoteleigenaars in Brussel.” Zelf opende Konstantin in 1991 de Manos Stephanie. Een derde Manos, bij het nieuwe Zuidstation, staat in de steigers.

Na de uitbreiding in 2000 van de oude Manos Residence opende de vijfsterren Manos Premier, met nieuwe kamers en een restaurant, lounges en een spa. Zijn passie voor decoratie kan de vroegere stoffenhandelaar kwijt in de aankleding van zijn hotel. De hal en de kamers in klassieke Franse stijl versmelten, via het restaurant in de orangerie, met een Brits aandoende lounge waar Afrikaans houtsnijwerk en luipaardhuiden koloniale herinneringen oproepen.

De hammam, een ondergrondse doolhof in Marokkaans tadelakt pleisterwerk en maagdelijk witte arcaden, leidt je rechtstreeks naar de oriëntaalse duizend-en-een-nacht. Niet te geloven dat we in hartje Brussel zijn. Hetzelfde gevoel overvalt me in de riante stadstuin, mét speelhoek. “In tegenstelling tot vele luxehotels zijn we wel kindvriendelijk”, lacht salesmanager Nancy Naveau, zelf zwanger. “Als enige hotel in Brussel hebben we een suite met privétuin.” Zoveel discrete charme zorgt voor een vaste clientèle, die zich thuis voelt. “Mauranne wipt binnen in de keuken en Jean-Jacques Goldman nam laatst balletjes-in-tomatensaus mee naar huis”, vertelt Nancy. In de tuin laat het typische panorama op achterkeukens en koterijen er geen twijfel over bestaan : only in Brussels.

Behalve voor presentaties van Armaniparfums en handtassen van Delvaux wordt het hotel door enkele platenmaatschappijen gereserveerd voor hun artiesten op tournee of ontmoetingsplaats voor interviewmarathons. Het gastenboek bewijst dat celebrity spotting enige kans op slagen heeft ; van Lee Hazzlewood tot Amanda Lear, van Khaled tot Victoria Abril, over Julien Clerq naar vele andere, vooral Franstalige artiesten. Ook de jury voor het defilé van de modeafdeling van La Cambre logeerde hier tien jaar, voor het laatst in 2001.

+

Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content