Eeuwenlang Kruisherenklooster, later wapenarsenaal en kraakpand, en sinds kort designhotel. Het gotische gebouwencomplex deed een knieval voor hedendaags design.

Sinds de oprichting in 1438 leefden monniken van de Orde der Kruisheren hier ascetisch. Ze vluchtten tijdens de Franse Revolutie, en keerden nooit meer terug. Dat vertelt directrice Sita Tadema. “Maar bij de officiële opening van het hotel kwamen ze onverwachts hun mascotte, een aarden beeldje van een Kruisheer, terugbrengen. Een symbolische daad, waaruit respect blijkt voor de manier waarop we hun gebouw hebben aangepakt.” .Nochtans is de facelift behoorlijk drastisch : kerkstoelen werden designfauteuils, de zijkapellen lounge corners , het koorgestoelte een wijnbar en de middenbeuk een entresol voor het ontbijtbuffet. En toch heeft het ontwijde Kruisherenklooster niks van haar sacraliteit verloren.

Dat is de verdienste van interieurarchitect Henk Vos , die een symbiose vond tussen verleden en heden. De authentieke muur- en plafondschilderingen en glas-in-loodramen combineerde hij met gedurfde designklassiekers van Gerrit Rietveld, Philippe Starck, Le Corbusier en Marc Newson . Voor de lichtsculpturen op de tussenverdieping en het binnenplein mobiliseerde hij Ingo Maurer . “Wekelijks krijgt de Duitse lichtkunstenaar honderden projecten aangeboden, maar hij weigert het gros ervan”, zegt Tadema. “Voor het Kruisherenhotel maakte hij een uitzondering omdat de locatie zo uniek was.”

Zo’n uitzonderlijke site vraagt ook om aangepaste faciliteiten. En daarin voldoen de zestig vijfsterrenkamers ruimschoots. Zowel de Luxe, Prestige als Suite kamers stralen ruimte en comfort uit. Naast een luxe badkamer en designmeubilair, zijn ze elk voorzien van flatscreen tv, safe, broekenpers, internetaansluiting en een Auping -bed. “Met een harde matras, want in Azië is men dat zo gewend”, vult Tadema aan. Meteen is duidelijk op welk internationaal cliënteel het Kruisherenhotel mikt. “Zakenlui kunnen meetings organiseren in onze drie eigentijds uitgeruste board- rooms , of snel even lunchen in het restaurant.”

En toch komt het Kruisherenhotel niet over als een tussenstop voor gejaagde businesslui. In de kloostergangen en binnentuin struin je niet gehaast rond. Je schrijdt vanzelf minzaam, uit respect voor de gewijde rust die in de eeuwenoude gebouwen hangt. “De religie is hier verdwenen, maar aan de eigenheid van de site is bewust niet geraakt”, zegt Tadema. “Daarom is het hotel in het klooster ingeplant, zonder aan de historische constructie te raken. Als monumentenzorg morgen beslist het klooster te klasseren als erfgoed, kan het hotel integraal ontmanteld worden zonder een spoor achter te laten.” Zover zal het wellicht niet komen, want dit monumentale hotel is op zich al het klasseren waard. Onder de rubriek ‘aanrader’.

PRAKTISCH

Kruisherenhotel, Kruisherengang 19-23, 6211 NW Maastricht, Nederland. +31 43 329 20 20 www.chateauhotels.nl

info@kruisherenhotel.com

Vanaf 193 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Het Kruisherenhotel maakt deel uit van Château Hotels & Restaurants , de luxehotelketen van Camille Oostwegel .

IN DE BUURT

Het Kruisherenhotel ligt aan het Kommelplein, in een verloederde buurt met nogal wat coffeeshops en seksshops. Op termijn zal dit plein opgewaardeerd worden met terrasjes, winkels en kunstwerken. Op wandelafstand ligt het oude stadsgedeelte, waar je aardig kan terrassen en flaneren langs historische gebouwen. Maar bovenal is Maastricht een winkelstad. Op donderdagavond blijven de winkels open tot 21 uur, en de eerste zondag van de maand is koopzondag. Ook kunst- en antiekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele galerieën en curiosazaakjes. In het nieuwe stadsdeel aan de overkant van de Maas zijn moderne bouwwerken te zien, zoals de Hoge Brug en het Bonnefantenmuseum van architect Aldo Rossi . De vaste collectie bevat oude meesters als Rubens en Jordaens, maar ook hedendaags topwerk van onder meer Joseph Bueys, Sol Lewitt en Marcel Broodthaers . Niet voor niets is Maastricht eind 2004 uitgeroepen tot ‘beste stad van Nederland’.

Samengevat

4 Design

4 Authentiek

4 Rustig

8 Romantisch

8 Zwembad

4 Restaurant

8 Wellness

8 Celebrity Spotting

8 Kindvriendelijk

Door Thijs Demeulemeester Foto’s Etienne van Sloun

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content