Eerst uitgebreid “vlooien” op de Vossenmarkt, dan aperitieven in een van de volkse cafés die direct uitgeven op het plein, en nadien aan tafel in een leuke bistro of een volks eethuisje.

Het meest voor de hand liggende adres om te lunchen aan het Vossenplein is De Skieven Architekt. Deze brasserie heeft een tijdschriftenwinkel aan de ingang. De tafels staan op verschillende niveaus. Kordate diensters in rood-witgestreepte vestjes lopen rond met glazen trappistenbier. Het decor is nostalgisch maar verzorgd. Muurtaferelen en ingelijste prentjes brengen het verleden terug. Ook de keuken is een retour naar vervlogen tijden: de hele dag door serveert men typisch Brusselse gerechten, zoals stoemp (295 fr.), gegratineerd witloof (350 fr.) en karbonade (375 fr.).

De Skieven Architekt: Vossenplein 50, 1000 Brussel, Tel. (02) 514.43.69. Ontbijten is mogelijk.

De Vossenstraat loopt van het justitiepaleis tot het Vossenplein. Op zondagmorgen is het er druk en gezellig. In een van de armoedige huisjes is L’Auberge du Bovendael ondergebracht. In deze schilderachtige en schemerige bistro serveert men rustieke bereidingen zoals niertjes op zijn Luiks (350 fr.) en kalfstong met maderasaus (450 fr.).

L’Auberge du Bovendael: Vossenstraat 3, 1000 Brussel, Tel. (02) 502.96.14.

Een paar huisjes hogerop in de straat ligt restaurant Les Trois Chicons. Ook hier is de inrichting landelijk ouderwets en dat kan ook van de keuken worden gezegd. De spijskaart is opgebouwd uit klassiekers zoals gegratineerd witloof, waterzooi van vis en kalfsnieren met mosterd. Aan de achterkant is er een terras.

Les Trois Chicons: Vossenstraat 9, 1000 Brussel, Tel. (02) 511.55.83. Menu: 750 fr.

Home-made cakes, salads, bacon and eggs, hot chocolade vermeldt het paneel dat voorbijgangers moet lokken. Brocante, breakfast and brunch, dat is de formule van het schilderachtige Indigo. Het opvallende restaurant is een idee van Marina Yee, die de muren van boven tot onder bekladderde met levendige kleuren en het tuinmeubilair slordig witkalkte. Aan de kant van de keuken staat een tafel met behoorlijk dikke quiches en taarten. Bovenaan de trap is er een verborgen terras.

Indigo: Blaesstraat 160, 1000 Brussel.

Olivier Petitfils, wijnbouwer uit de Languedoc-Roussillon, opende in een straatje tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat een wijnwinkel met bijbehorende wijnbar. Beide charmeren door hun oprechte eenvoud. In de wijnbar staan enkele houten tafeltjes, en het leien bord vermeldt ambachtelijke hapjes, zoals croque met gezouten zalm en beursje van brickdeeg gevuld met spinazie, ricotta en zalm (215 fr.). Wijnen serveert men per glas of per fles. Voor hete zomerdagen wachten er enkele tafeltjes op het voetpad.

Wine-Not, wijnwinkel en wijnbar: Sint-Gisleinstraat 55, 1000 Brussel, Tel. (02) 513.47.74.

Le Bermuchet is populair bij jonge mensen. Die komen voor het gezellige interieur dat is opgebouwd uit donker hout, voor de romantische kaarsjessfeer, voor de redelijke prijzen en voor de vriendelijke en spontane bediening. De keuken is Frans en er is een driegangenmenu voor nog geen 500 fr.

Le Bermuchet: Hoogstraat 198, 1000 Brussel, Tel. (02) 513.88.82.

(Pieter van Doveren)

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content