LUC BINST

© DEBBY TERMONIA

De start van Crepain Binst Architecture was een big bang. Voor de medewerkers van Jo Crepain, die moesten wennen aan mij als nieuwe partner, maar ook voor mezelf. Op verzoek van Jo stopte ik met het ontwerpen van particuliere woningen, zodat we ons konden concentreren op grootschalige dossiers en wedstrijden. Na twee jaar sloeg het noodlot toe en werd Jo ernstig ziek. Als een dubbele mokerslag kwam parallel de Nederlandse vastgoedcrisis op ons af.

Ik ben een vechter, dat zit in mijn genen. Uiteraard stemde de dood van Jo tot nadenken. Hij had keihard gewerkt om een oeuvre op te bouwen. Het vooruitzicht om tien jaar later van zijn pensioen te kunnen genieten, bleek hem niet gegund. Vrij snel besloot ik vol voor een overname te gaan. Nieuwe vennoten aantrekken, wou ik niet. Daarvoor zat ik te veel in mijn eigen flow. Met de blik vooruit, het positivisme en de inzet van het team heb ik de zaak op de rails kunnen houden. De eerste jaren was het een survival of the fittest. Men keek de kat uit de boom. Ik moest opnieuw het vertrouwen winnen van onze klanten.

Als een andere mens kwam ik uit die periode. Gematigder en flexibeler. Ik slaagde erin om mijn dynamiek en honger mooi in balans te laten komen met Jo’s erfgoed en knowhow. Vanaf 2013 zijn we het bureau gaan promoten met de slogan ‘Experience meets Innovation’. Dat miste zijn effect niet. De jongste jaren hebben we effectief de tweede jeugd gevonden die van bij de start ons doel was. De criticasters hebben hun grote gelijk niet gekregen. Voor mij voelt dat als een overwinning.

Met chaos kan ik mij niet verzoenen. Mijn vader, een topmanager die veel reisde, was een toonbeeld van organisatie. Dat pikte ik van hem op. Al tijdens mijn studie haalde ik mooie opdrachten binnen ; die combinatie ging vlot. Jo merkte die focus op toen ik bij hem kwam solliciteren. Hij was net zo maniakaal. Overzicht en controle brengen rust in mijn hoofd. Ik weiger te geloven dat enkel briljante chaoten de meest bijzondere architectuur kunnen voortbrengen.

Mijn interesse gaat heel breed. Persoonlijke vaardigheden die lang on hold stonden, wil ik terug aanspreken. Het ontwerp van een tafel of een lamp vind ik even intrigerend als een masterplan voor een stad. De komende tien jaar wil ik ook out of the box ideeën ontwikkelen over huisvesting, hoogbouw, densiteit…

Die Belgische bescheidenheid heeft lang genoeg geduurd. Ons land bruist van de creativiteit. Waarom kregen het voorbije decennium pleinen en publieke gebouwen in Antwerpen steevast vorm op de tekentafel van buitenlandse bureaus ? Wij zijn, deels door de historiek van ons land, individualisten. We gunnen elkaar de dialoog niet. Nochtans zouden we samen sterker staan. Het nieuwe boek dat we met ons bureau uitbrengen, heet niet voor niets United.

Ik pleit voor een denktank van visionaire mensen. Om de zoveel tijd zouden die zich over een aantal thema’s buigen. Met de conclusies kunnen ze verenigd naar de politiek stappen. Laat ons nadenken over maatschappelijke vraagstukken. Waarom bijvoorbeeld geen globaal plan over het verbeteren van de Brusselse Ring in plaats van de huidige versnippering ? Komen we naar buiten met straffe, visionaire voorstellen, dan zetten we België vernieuwd op de wereldkaart.

Luc Binst (42) begon al tijdens zijn architectuurstudie in eigen naam huizen te ontwerpen. In 2006 richtte hij samen met de gerenommeerde architect Jo Crepain het bureau Crepain Binst Architecture op. In datzelfde jaar won Binst de prestigieuze ‘Lensvelt de Architect Interieurprijs’ met het ontwerp van zijn eigen woning in Grimbergen. Na het overlijden van Crepain, in december 2008, nam Binst het roer van het bureau volledig in eigen handen. Het overzichtsboek ‘Crepain Binst Architecture X05 24/24 : United’ verschijnt bij Lannoo. Luc Binst heeft een zoontje van 5 en twee stiefzonen van 13 en 23.

DOOR PETER VAN DYCK & PORTRET DEBBY TERMONIA

“Ik weiger te geloven dat enkel briljante chaoten de meest bijzondere architectuur kunnen voortbrengen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content