Manhattan heeft de voorbije vijftien jaar een Disneyland-metamorfose ondergaan. Op de Lower East Side na – het laatste stukje Manhattan dat (nog) niet is ingepalmd door grote winkelketens en horden toeristen.

Als gentrification al niet in New York is uitgevonden, dan heeft de stad de trend het meest omarmd. Buurten waar vroeger niemand durfde te komen, worden in ijltempo overgenomen door hippe merken, waarna de grote winkelketens en vastgoedmakelaars volgen. Soho en de Meatpacking District bezweken eraan, en vandaar trok de hipsterkaravaan het water over naar Williamsburg in Brooklyn. Op Manhattan zelf ligt er inmiddels nog één stukje onaangeroerd New York, met charmante winkels, toffe restaurants en slecht ingeburgerde Chinezen : de Lower East Side.

Het is moeilijk te geloven, maar vijftien jaar geleden hingen er in de Meatpacking nog karkassen op straat – de slagers van New York kwamen er hun vlees inkopen – en twintig jaar geleden liep je ’s avonds in de East Village enkel rond als je beroofd wou worden. Vandaag is New York een van de veiligste grootsteden op aarde. In de Lower East Side kun je nog een stukje van het ruige stadsleven opsnuiven. Oorspronkelijk was dit de vuilste buurt van New York. Van over de hele wereld kwamen migranten met boten aan op Ellis Island, vanwaar het naar de Lower East Side ging met zijn tenements (lees : mensonterende arbeiderswoningen). Vandaag is daar niets meer van te merken, maar door haar geschiedenis spreekt de buurt weinig rijkaards aan. Wat haar dan weer ideaal maakt voor kunstenaars en jonge ontwerpers.

Aan het uiterste punt van de Lower East Side ligt de East River, met indrukwekkend uitzicht op zowel de Brooklyn als de Manhattan Bridge. Onder die laatste vind je ook een legendarisch skateboardpark waar honderden jongeren zich elke dag komen uitleven. Orchard Street is dan weer de populairste straat, met tal van kleine galeries, leuke concept stores, originele tweedehands-winkels en lokale ontwerpers. Ook de moeite : op de hoek van Delancey en Essex Street ligt de Essex Street Market, waar je nog vlees aan de haak hebt, een vismarkt, een authentieke bakkerij en een ouderwetse kapperszaak. Ga je iets meer naar het westen, dan kom je in het fancy gedeelte van de buurt met iets duurdere klerenwinkels, hippe hotels en trendy restaurants.

1 / RUSS & DAUGHTERS

Dit restaurant serveert al meer dan honderd jaar Amerikaans-Joodse comfortfood in een aanlokkelijke artdeco-setting. Laurie Anderson en Michael Stipe komen er wellicht voor de lepeltjes kaviaar van 175 dollar, maar er zijn ook betaalbare specialiteiten. Zoals de gepekelde haring, de cherry shrub (een frisdrank met azijn) en de egg cream (een gesuikerd melkdrankje dat op het einde van de negentiende eeuw is bedacht in de Lower East Side).

127 Orchard Street, www.russanddaughters.com

2 / THE LUDLOW HOTEL

De open haard in de lobby is zonder twijfel een van de aantrekkingskrachten van dit hotel. Naast een gesofisticeerd interieur, redelijke prijzen, ruime kamers en een tuin, heeft dit hotel verder ook een toprestaurant : Dirty French.

180 Ludlow Street, http://ludlowhotel.com

3 / MELT

De ice cream sandwich (een koekje met ijs tussen) is een typisch Amerikaanse dessert. Bij Melt wordt zowel het ijs als het koekje ter plaatse gemaakt. De lovelet is de favoriet, maar vraag zeker ook naar de special van de dag.

132 Orchard Street, www.meltbakery.com

4 / OBSESSIVE COMPULSIVE COSMETICS

Vegan is momenteel het buzz-word in New York, en cosmeticamerk OCC is niet alleen diervriendelijk, zijn felle lippenstiftkleuren zijn ontworpen om te mengen, zodat je een veelzijdige, gepersonaliseerde look kunt creëren.

174 Ludlow Street, http://occmakeup.com

5 / ØDD

Hoewel er flink wat toffe kledingwinkels zijn, is ØDD toch de koploper. Behalve schoenen van het Belgische Rombaut vind je er spullen van onder anderen Iris van Herpen, Gareth Pugh, Jeremy Scott, Jean-Pierre Braganza en AD Ann Demeule-meester.

164 Ludlow Street, http://odd-style.com

6 / BLUESTOCKINGS

Zestien jaar geleden werd deze ‘radicale boekwinkel’ opgericht door een feministische activiste. Vandaag wordt hij volledig gerund door vrijwilligers. Je vindt er boeken over gender-studies, de klimaatverandering, fair trade, LGBTQ, politiek hete hangijzers en uiteraard feminisme. Zowel non-fictie als old smutty fiction.

172 Allen Street, http://bluestockings.com

7 / COMING SOON

Deze concept store is de perfecte plek voor wie met iets anders dan een I Love New York-T-shirt wil thuiskomen.

37 Orchard Street, www.comingsoonnewyork.com

8 / ATTABOY

Het kan even duren voor je deze plek gevonden hebt. Attaboy is een echte speakeasy. Als je ervoor staat, zie je niets, behalve een vervallen gevel en een lelijke deur. Pas wanneer je aanbelt, gaat voor jou een van de beste cocktailbars in New York open.

134 Eldridge

9 / GEORGIA

Origineel ingerichte vintagewinkel waar redelijk wat bijzondere stukken hangen, tegen redelijke prijzen (in New York durven ze soms fortuinen vragen). Perfect om die verborgen schat te vinden.

27 Orchard Street, www.georgianyc.com

10 / PROJECT NO. 8

Wat dacht je van een gehaakte duif ? Basilicumconfituur ? Een sleutelhanger met you should totally get a new job op ? Voor wie houdt van de vreemde eend in de bijt, is dit the place to be.

38 Orchard Street, https://projectno8.com

TEKST EN FOTO’S LANA BAUWENS & ILLUSTRATIE EVA MUNDORFF

Rijkaards mijden de buurt nog, wat haar betaalbaar maakt voor kunstenaars en jonge ontwerpers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content