De Antwerpse interieurarchitect Jean De Meulder ontwierp voor Obumex een nieuwe keuken: een familieplek “die herinneringen oproept aan een Amerikaans zomerhuis.”

Ik hou niet van laboratoriumkeukens waarin je niet ziet wat er wordt klaargemaakt. Dit is een familiekeuken, hedendaags van concept en lijn, maar met veel sfeer. En met een vormgeving die niet afschrikt”, zegt Jean De Meulder. Een verrassende uitspraak als men weet dat zijn ontwerp door Obumex wordt geproduceerd. Deze West-Vlaamse keukenbouwer verwierf internationale naam en faam met de minimalistische keuken van de Britse architect John Pawson. In diezelfde lijn hebben ook Suzon Ingber en Vincent Van Duysen voor Obumex een wastafel ontworpen: strak, zakelijk en clean. Toch is dit niet helemaal de stijl van het huis Obumex. De firma maakt al langer dan vandaag meer burgerlijke en landelijke keukens die klassiek met modern verzoenen. In deze tussensfeer moet ook het ontwerp van Jean De Meulder worden gesitueerd.

De keuken verraadt van bij de eerste aanblik de inspiratiebron van zijn ontwerper: De Meulder woonde en werkte lang in New York. Lang voor Soho het Mekka werd van het interieurdesign, deed hij er al indringende ervaringen op. Zo weet hij dat het modernisme zich in de Verenigde Staten anders ontwikkelde dan bij ons. Het zuiver functionalisme heeft er duidelijke wortels in de Arts and Crafts-beweging: Frank Lloyd Wright is daar een voorbeeld van. En daar ligt ook de grondslag voor De Meulders voorliefde voor natuurlijke materialen. Ook de typische landelijke stijl, deels van Scandinavische origine, had zijn invloed. Jean De Meulder kent de landelijke omgeving van New York zeer goed. Jaren geleden al bezocht hij de talrijke villa’s en landhuizen van Long Island. “In de keuken die ik nu gemaakt heb, wilde ik een vakantiesfeer creëren die herinneringen oproept aan een Amerikaans zomerhuis. Het mocht dus niet te serieus ogen, maar wel professioneel”, legt hij uit.

Hij bracht landelijke accenten aan, zoals de houten lambrisering die eenheid schept tussen kasten en wanden. Dat effect wordt nog versterkt doordat alle planken horizontaal zijn aangebracht. Zo sluiten eethoek en kookgedeelte naadloos op elkaar aan.

Elke plank werd apart gezaagd en het hout is met de borstel geschilderd. In de dikke laag verf geeft dat mooie strepen, alsof de kasten een huid hebben. Het handwerk, met zijn kleine onregelmatigheden, zorgt voor visueel genot en vormt een pittig contrast met het fornuis en de inox achterwand die zeer professioneel ogen. Dat mag ook, het is tenslotte geen etalage maar een heuse kookkeuken.

Jean De Meulder ontwierp ook de eettafel. “Dat is voor mij een van de belangrijkste onderdelen van zo’n eetkeuken. Het is een sacraal meubel en moet daarom ‘geleefd’ hebben, ook al gaat het om een hedendaags ontwerp. Ik hou niet van glazen of metalen tafels, ik hou meer van hout. Het hout van deze tafel werd zeven jaar lang bewerkt met bleekwater, waardoor er een prachtige, doorleefde en toch schrale patina op ligt.”

De Antwerpse architect ontwikkelde een oog voor deze landelijke, zeg maar menselijke accenten. Zijn ontwerpen zijn altijd sober van lijn en toch oogt het geheel warm en rijk. Meestal spelen de talrijke kunstwerken in de woonkamers hierbij een belangrijke rol. De creativiteit van Jean De Meulder zweeft tussen architectuur en decoratie. Er wordt wel meer een beroep op hem gedaan om strakke architectuur op smaak te brengen. Op dat gebied deed hij veel ervaring op tijdens zijn jarenlange samenwerking met de Brusselse architect Marc Corbiau, de bouwmeester van de meest exquise villa’s van ons land. De Meulder noemt zichzelf een assemblier-décorateur. Zo noemde ook een van zijn grote voorbeelden zich, de Franse vooroorlogse decorateur Jean-Michel Frank. Die stelde volledige interieurs samen met kunstwerken en meubilair van anderen, maar hij ontwierp ook zelf meubels.

De keuken die De Meulder voor Obumex ontwierp, wordt op maat geleverd en is dus geen standaardproduct. Hij wordt voorgesteld op Classic VII, de interieur- en lifestylebeurs die deze week in Kortrijk loopt.

Voor Interieur 2000 heeft Obumex, dat door samenwerking met gerenommeerde interieurontwerpers zijn internationale imago almaar verstevigt, weer nieuwigheden in petto. Zo wordt de lijn van badkamermeubels verder uitgebreid. Na de wastafels van Ingber en Van Duysen komt er nu eentje van Maarten Van Severen. En John Pawson ontwerpt een volledige badkamerlijn.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content