Een stapelhuis in de Gentse binnenstad werd omgevormd tot een unieke, minimalistische loft met een overvloed aan ruimte.

:: Het Stapelhuis, Tentoonstellingslaan 107,

9000 Gent, tel/fax 09 269 04 94, mobiel

0496 38 13 28, www.stapelhuis.be,

loft@stapelhuis.be

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Het gedeelte waarin de gastvrije loft is gelegen, bevindt zich achter een pand uit 1914, gebouwd in een wijk die uit de grond schoot ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1913. Voordien was er op deze plek zelfs een heuse dierentuin, waar sommige straatnamen nu nog naar verwijzen. De koopman in koloniale waren die het pand liet optrekken, woonde in het statige huis aan de voorzijde dat voorzien werd van een koetspoort waarlangs de goederen met kar en paard op de binnenkoer werden afgeleverd. Het huis is grotendeels intact gebleven, maar het achterliggende, ruime stapelhuis heeft een geheel ander uitzicht gekregen sinds Beatrijs De Vos er een kleine drie jaar geleden met haar familie is neergestreken.

De gastvrouw is docente zang aan het Brusselse conservatorium en heeft zich met enig enthousiasme op het stapelhuisproject gegooid. Op de benedenverdieping werd door zoon Joram een ontwerpatelier voor exclusieve meubelen opgezet terwijl op de eerste verdieping een gastenverblijf werd gecreëerd. Voor dat laatste werd een duidelijke leidraad gevolgd, die van het minimalisme. Het eindresultaat is niet alleen wit en 110 vierkante meter groot, het zorgt ook voor een verfrissend gevoel van ruimte. In de loft staat tegen een muur een bed met muskietennet dat op een lattenbodem op de grond rust, in een hoek staat een Long Chair van Le Corbusier met een fraaie lamp en een voorraad leesvoer. Een paar Lloyd Loom-stoelen, een kleine houtkachel en een sobere tafel ronden het geheel af. De zeer moderne Smeg-keuken, waar een fles rode wijn wacht en waarvan de ijskast als minibar fungeert, garandeert gasten die langer blijven de nodige autonomie. De marmeren badkamer met ligbad is dan weer wat uitbundiger van sfeer.

Ontbijten kan bij mooi meer prinsheerlijk in de grote tuin met vijver, is het weer wat minder dan wordt het ontbijt op de loft gebracht. Zelf kiezen we voor het salonnetje van de gastvrouw in de voorste kamer van het herenhuis, waar kazen en confituren wachten en de twee brandende kaarsen voor een serene sfeer zorgen. Origineel is de mogelijkheid om de vleugelpiano te huren, de twee fietsen kunnen zonder extra kosten gebruikt worden.

Het Stapelhuis telt één loft die tegen 120 euro voor twee gasten wordt verhuurd, inclusief ontbijt. Drie gasten betalen 150 euro, vier slapers moeten op 180 euro rekenen. In het weekend wordt alleen voor minimum twee nachten verhuurd. De loft kan in zijn geheel voor één week worden afgehuurd, en wel tegen 530 euro, maar dan wel exclusief ontbijt.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content