DE MEIN Vissen : XX Geldstukken : XXX Smile : XX
...

DE MEIN Vissen : XX Geldstukken : XXX Smile : XXDe Mein is zonder twijfel het vissigste eethuis van Sint-Truiden. Het restaurant is te vinden in een oud huis, gelegen in een straatje dat op de Markt uitgeeft. Op het gelijkvloers wachten enkele reservetafeltjes en vind je de open keuken met Bart Mievis achter het fornuis. Hij ging in de leer in het superrestaurant Scholteshof en kwam zo'n vier jaar geleden naar Sint-Truiden. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich twee stemmingsvolle eetzaaltjes met donker hout, gele muren en tafelkleden waarop lichtgehavende zwarte onderzetborden staan. Deze ouderwets-gezellige, landelijke inrichting trekt vooral een ouder publiek aan. De spijskaart vermeldt verfijnde visbereidingen, zoals staartvis in een sabayon van spinazie (695 fr.), jonge griet op een ratatouille van courgettes en artisjokken (880 frank) en gegrilde zeevis geparfumeerd met sinaasappel (695 frank). Bouillabaisse (1050 frank voor twee) en bereidingen met kreeft zijn specialiteit. De chef komt in eigen persoon de bestellingen opnemen en verschijnt aan tafel in een bezoedelde keukenschort. De keuze valt op langoustines (520 frank). De delikate staartjes verschijnen gebakken en vers met een goed op smaak gebrachte gemengde salade op een groot glazen bord en weten te verrukken. Hoofdgerecht is zeetong (750 frank), flink uit de kluiten gewassen en vers, in de boter gebakken en met peterselie bestrooid en aan tafel gebracht met slordig gesneden kasteelaardappelen en te lang gegaarde en te rijk met nootmuskaat bestrooide groenten. De Mein : Meinstraat 3, 3800 Sint-Truiden. Tel. (011) 68.97.34. Zakenlunch 1100 fr., degustatiemenu 1590 fr. Gesloten maandag en dinsdagmiddag.DE ZEEDUIVEL Vissen : XX Geldstukken : XXX Smile : XHet volkse visrestaurant de Zeeduivel bevindt zich in een bescheiden woonhuis dat is gelegen tussen de schreeuwerige showrooms en louche clubs langs de Hasseltweg. Het restaurant is het levenswerk van Albert Claes, die vond dat de frituur van zijn vader te weinig toekomstperspectieven bood. Albert besloot dertien jaar geleden om in Limburg bereide verse vis te verkopen. Koken leerde hij al doende. Wij kwamen vroeg op een doordeweekse avond en troffen familieleden aan een tafeltje achter in de schemerige, rustieke eetzaal, die tussen de bedrijven door ook als huiskamer dienstdoet. De spijskaart vermeldt hoofdgerechten tegen flinke prijzen (goede vis is niet goedkoop) en specialiteiten zijn bereidingen met zeeduivel, zoals zeeduivel met Hasseltse brandewijn en scampi (830 frank) en kreeftbereidingen (1450 frank per 500 g). Albert Claes verscheen in levende lijve om in keukenkostuum de bestellingen te noteren. Hij is minder gevaarlijk dan hij er op het eerste gezicht met zijn wilde baard uitziet. Op ons roze tafelkleed verschenen even later een smakelijk en fris slaatje met appel en reepjes gepaneerde en gefrituurde zeewolf in currysaus (380 frank) en gebakken scampi in een tomaten- en roomsausje met groene en roze peper (380 frank). Hoofdgerechten waren : zorgvuldig ontgrate zeetong met gerookte zalm, gestoofd witloof en een afzonderlijk geserveerde saus met room en basilicum (760 frank) en een stevig stuk zeeduivel met korst van gesmolten kaas en opgediend met scampi in tomatensaus en home-made aardappelkroketten (830 frank). De Zeeduivel is een visrestaurant van de oude stempel, waar men royaal besausde gerechten met verse vis opdient. De Zeeduivel : Hasseltweg 346, 3600 Genk. Tel. (089) 35.25.77. Zaterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten.