Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen. Deze week : Lille, de multiculturele hub van Noord-Frankrijk waar Vlaanderen geassocieerd wordt met joie de vivre.

in een notendop

Van Vlaamse uithoek en oude industriestad tot cultuurcentrum : de hoofdstad van de Cht’is evolueerde flink de voorbije vijftien jaar. Eerst kwam er de door Rem Koolhaas getekende wijk rond het hst-station Lille-Europe, met onder meer het winkelcentrum Euralille van Jean Nouvel en de kantoortoren van Christian de Portzamparc. Nadien volgde de heropleving van Vieux Lille, de middeleeuwse wijk met ‘Vlaamse’ kasseien, stegen en huizen. Voor het stadhuis stonden Vlaamse trapgevels model, terwijl de Beurs naar Antwerps voorbeeld werd gebouwd. En ook de streekgerechten (stoofkarbonade, waterzooi en potjevlesch) komen bekend voor. Vergis u echter niet: het alledaagse Lille is een jonge en multiculturele grensstad.

niet te missen

Musée Hospice Comtesse (Rue de la Monnaie 32) : Johanna van Vlaanderen liet het knappe armen- en ziekenhuis bouwen in 1237, nu ontdekt u er het zeventiende-eeuwse Vlaamse interieur.

Palais des Beaux-Arts (Place de la République) : ’s lands tweede grootste museum, na het Louvre, met onder meer Rubens, Goya en Picasso, negentiende-eeuws beeldhouwwerk en keramiek. Net als het Musée d’Histoire Naturelle (Rue de Bruxelles 19) en het Hospice Comtesse gratis op de eerste zondag van de maand.

Geboortehuis van Charles de Gaulle (Rue Princesse 9): typisch negentiende-eeuwse woning, met privéobjecten van de generaal.

Info : www.pba-lille.fr, www.maison-natale-

de-gaulle.com, www.pasteur-lille.fr

zomertips

Jonge Chinese fotografen tonen tot 7 september hun land in Tri Postal (Avenue Willy Brandt), een oud sorteercentrum.

Lille Braderie op 6 en 7 september : de grootste vlooienmarkt van Europa. Voor de liefhebbers zijn er mosseldegustaties en een loopwedstrijd.

Het Maison de l’Architecture (Place François Mitterrand) toont van 2 september tot 1 november imaginaire constructies in La Cité Singulière.

Info : www.lille3000.com, www.semimarathon-lille.com, www.mav-npdc.com.

shop & drop

Euralille is geen hoogvlieger en in de verkeersvrije wijk tussen de Grand’Place en Lille-Flandres trekken vooral de art-decogevels de aandacht. Maar u valt gegarandeerd voor Vieux Lille. In het vierkant tussen de Rue Esquermoise, de Rue Angleterre, de Rue de la Monnaie en de Rue de la Clef vindt u luxelabels en hippe jeansmerken, naast delicatessenwinkels, traditionele bakkers en antiquairs. Lille is ook een marktstad: van de voedingsmarkt op de Place du Concert (elke woensdag-, vrijdag- en zondagochtend) tot de populaire zondagsmarkt op de Place de la Nouvelle Aventure in de multiculturele volkswijk Wazemmes – de plek om streekproducten en exotische stoffen in te slaan. In het Beursgebouw wordt van woensdag tot zondag geschaakt tussen de boekenstalletjes, op zondag zijn er tangodemonstraties.

Info : www.euralille.com

eten & drinken

Au Moules ((Rue de Béthune 34) : brasserie met mosselen en Vlaamse keuken. Info : +33 3 20 57 12 46, www.auxmoules.com. Die laatste vindt u ook bij Chez la Vieille (Rue de Gand 60). Info : +33 3 28 36 40 06.

A L’Huîtrière (Rue des Chats Bossus 3) : viswinkel in art-decostijl met sterrestaurant. Info : +33 3 20 55 43 41, www.huitriere.fr

L’Ecume des Mers (Rue de Pas 10) is goedkoper. Info : +33 205 495 40, www.ecume-des-mers.com

– Méert (Rue Esquermoise 27) : de oudste banketbakkerij van Lille. De wafeltjes met vanille uit Madagascar smaakten ook het Belgisch hof. Info : www.meert.fr

– Stemmige cafés zijn Le Moulin d’Or (Place du Théâtre 31), een voormalige lingerie- en bonneteriezaak uit 1813, Les Tilleuls (Rue Saint-Pierre Saint-Paul 32) aan de markt van Wazemmes, en de estaminets in Vieux Lille in de schaduw van de Cathédrale Notre-Dame de la Treille.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content