In Hasselt vroeg Jos Peeters architect Bart Lens om het oude postgebouw om te toveren in een woonwinkel. Zes jaar later vroeg hij eenzelfde mirakel aan architect Bert Gebruers : een Antwerps klooster wordt op 11 maart de tweede Donumwinkel in Vlaanderen.

Haast en spoed kan je Jos Peeters en Noella Vangeel niet toeschrijven. Bedachtzaamheid en kennis van zaken wel. Zeventien jaar nadat ze hun eerste designwinkeltje openden (amper 30 vierkante meter groot), vijftien jaar nadat ze ermee verhuisden naar de Hasseltse Grote Markt, en zes jaar nadat ze het voormalige postgebouw van de Limburgse hoofdstad inpalmden, staan de twee voor een volgende stap. Op 11 maart 2006 opent een tweede Donum, in Antwerpen. Ook hier kozen Jos Peeters en Noella Vangeel voor de renovatie van een historisch pand : het klooster van de paters redemptoristen aan Hopland, achter de Stadsschouwburg.

We gaan een kijkje nemen zeven weken voor de winkel de deuren opent. We moeten langs het venster binnen, want de deur is dichtgetimmerd. Het zwarte polybeton is gegoten, maar voor de rest is er nog niet veel te zien van wat de grootste lifestylegalerie van BelgiĆ« wordt. Er is alleen een ruwe lege ruimte van zo’n 700 vierkante meter. Langs het podium waar vroeger het altaar stond, verzamelden grijze baksteentjes jarenlang kloosterstof en kaarsenroet. De afdruk van een groot kruis is nog te zien. “Op het podium komen boeken, bagage en lederwaren. Ginder een Alessihoek, vooraan de Vitrameubelen. Op de plaats van de kloosterrefter komt een bar ; waar de sacristie was, zullen de gedekte tafels staan. In de tuin van 200 vierkante meter komen de buitenmeubelen”, legt Jos Peeters uit. “Het wordt geen kopie van de winkel in Hasselt. Maar de sfeer van Donum moet er wel in zitten.”

En dus liet architect Bert Gebruers van Ontwerpatelier Bert Gebruers en Peter Jannes de historische gevel min of meer in oorspronkelijke staat. Er werd gewerkt met binnenetalages en er is een heel brede ingang.

“Wij hebben ontdekt wat de impact is van zo’n historisch gebouw. In Hasselt hadden we onze twijfels : op de Havermarkt was toen immers nog niet zo’n drukke passage. Maar dan merk je toch dat de grandeur van zo’n gebouw afstraalt op de winkel. Mensen komen binnen en worden al een beetje overweldigd.”

“De meeste winkeliers denken nog altijd dat klanten naar hen komen omdat ze een bepaald product of een bepaalde dienst verkopen. Maar dat is niet meer zo. Die producten kunnen ze ook wel ergens anders kopen. Dus moet je als winkel een toegevoegde waarde hebben. Door in zo’n pand te gaan zitten bijvoorbeeld. En door je collecties op een goede manier samen te stellen. Door te proberen in het oog te springen in de niche waarin je actief bent.”

Toen Jos Peeters en Noella Vangeel zeventien jaar geleden begonnen met Novum was hun zaak vrij uniek. “Dat soort winkeltjes bestond niet. In Antwerpen had je wel Het Present, in de Schrijnwerkersstraat. Dat was een van de allereerste designwinkeltjes in BelgiĆ«. Die verkochten mooie pennen, sleutelhangers, echt heel goed geselecteerd. We hadden veel contact in de tijd. Zij zijn in die sector blijven werken, wij zijn geĆ«volueerd naar een conceptwinkel met een breed gamma van producten.” Een greep uit het aanbod : voor het interieur onder (veel) meer, Fritz Hansen, Knoll, Cappellini, Flexform, Driade en Casimir, accessoires van Georg Jensen, iittala, Marimekko, Alessi, Rosenthal, Piet Stockmans en Anna Torfs. Verder ook bijzondere thee van Mariage FrĆØres of artisanale pasta van Latini, tassen van Mandarina Duck en Michael Verheyden, geuraccessoires van Esteban en Linari, parfums van Acqua di Parma, boeken van Taschen, radio’s van Tivoli…

Wilt u erbij zijn ? Weekend Knack en Donum nodigen dertig lezers uit voor de opening, waar Alberto Alessi een kookdemonstratie zal geven. Voor meer info kijk op p. 89.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content