Axelle Delhaye gaf haar fiftiesflat een heel eigen invulling. Ze houdt van ‘samengestelde’ interieurs vol trouvailles. Volgens haar is de designhype straks voorbij.

De flat van Axelle Delhaye bewijst hoe rekbaar het begrip ‘hedendaags interieur’ is. Een woning hoeft niet vol nagelnieuwe ontwerpen te staan om eigentijds te zijn. Alles hangt af van de trend die je wil volgen. Er zijn vandaag diverse tendensen, elk met een eigen stijl. Uiteraard is een pas ontworpen woning met nieuw design eigentijds, maar een flat uit de fifties zoals deze, aangekleed met wat design en nonchalante trouvailles, is evenzeer typerend voor de interieurarchitectuur van nu. In zekere zin is dat zelfs boeiender dan een recente creatie, omdat de sfeer en de objecten meer persoonlijkheid uitstralen.

Ook qua architectuur is deze flat bijzonder. Hij bevindt zich bovenop een appartementsgebouw uit de late jaren vijftig, aan de zuidrand van Brussel. Rondom zijn dakterrassen die langs de kruinen van de bomen scheren. Het interieur is vrijwel intact bewaard gebleven, met veel hout en natuursteen. De grote vensters doen denken aan de werken van Magritte en het decor zelf zou niet misstaan in een Italiaanse romance.

De bewoonster, Axelle Delhaye, houdt van lichtjes surreĆ«le decors. “Ik hou van de sfeer die uitgaat van architectuur en design uit de jaren vijftig en zestig. Toen was de moderne lijn niet zo serieus en best fantasierijk. Kijk maar naar mijn Italiaanse salontafels in de vorm van een golfje. Een beetje kitsch mag voor mij. Al jaren verzamel ik vintage design, lang voordat anderen ermee begonnen. Ik ben er zelfs wat op uitgekeken, nu zoveel mensen die dingen gaan kopen. Ze willen precies wat er in de tijdschriften staat en niets anders. Maar er is zoveel meer. Daarom niet altijd waardevol maar wel gewoon leuk.”

Juwelen en vintage objecten

Axelle runt een juwelenzaak op het Georges Brugmannplein in Elsene, een buurt met leuke eethuizen en diverse vintage shops. In een soort Jean Cocteaudecor biedt ze een hoogst persoonlijke collectie damesaccessoires aan, met onder meer juwelen van Shaunleane, Alexis Bittar en Wouters & Hendrix. Ze was niet altijd bezig met accessoires en juwelen : “Ik studeerde kunstgeschiedenis en ging daarna naar La Cambre. Ik voelde mij altijd al aangetrokken tot kunst. In het begin maakte ik ook zelf juwelen. Nu overweeg ik trouwens om zelf weer iets creatiefs te gaan doen, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

In haar winkel verkoopt Axelle ook vintage objecten. Ze volgt de interieurtrends op de voet en volgens haar zijn we stilaan toe aan een keerpunt : “Ik denk dat de designhype over zijn hoogtepunt is. Iedereen zoekt nu naar vintage. Destijds had niemand er oog voor en vond je die spullen voor een prikje. Nu merk je dat veel oude modellen opnieuw worden geproduceerd. Van glas tot meubilair. Design wordt te alledaags en te burgerlijk, zelfs de pizzabar en de kapperszaak zijn uitgedost in designstijl. Mij zeggen ook designhotels niets, ze zien er overal gelijk uit. Dat is ook met kunst een beetje het geval : iedereen maakt ongeveer hetzelfde. Dat ergert me. Voor mij moet stijl iets soepels zijn. Net als kleding. Op een en dezelfde dag kun je zowel een jeans dragen als iets gekleeds, afhankelijk van het moment en van wat je doet. Dat is net zo met de stijl van je interieur. Een flat aan zee kan modern ogen, een huis in Brussel mag er klassieker uitzien.”

Axelle bestempelt haar smaak als ‘heterocliet’. “Ik hou bijvoorbeeld ook van achttiende-eeuwse architectuur en droom nu weer van een oud huis waarin ik me zelfs zou omringen met wat antiek. Het combineren van oud en modern is volgens mij dĆ© trend van de nabije toekomst. Ik ben nu op zoek naar een Antwerps kunstkabinet uit de zeventiende eeuw, waarvan ik al heel lang droom.”

AXL, Georges Brugmannplein 16, 1050 Elsene.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

“In de jaren vijftig was de moderne lijn minder serieus en best fantasierijk.”

De grote vensters doen denken aan werken van Magritte en het decor zelf zou niet misstaan in een Italiaanse romance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content