Oude tante (1)

Ik heb met genoegen uw column ‘Oude tante gaat door’ in Weekend Knack nr. 11 gelezen. Laat u zeker niet aan de kant drummen door lezers die u een oude tante noemen. Is het u trouwens nog niet opgevallen dat vooral jonge mensen last hebben van de aanwezigheid en de mening van ouderen, terwijl ouderen helemaal geen problemen hebben met de inbreng en samenwerking met jongeren? Als het moreel of financieel mis dreigt te lopen weten ze ons meestal wel te waarderen. De oude tante mag voor mij en vele lezers beslist nog een tijdje doorgaan.

Noël Mortier, Wingene

De oude tante (2)

Zelden heb ik me zo direct aangesproken gevoeld door een tekst als door uw column. Vanuit welke frustratie schreef die lezeres u? Want als ze ‘jong’ is moet ze zich realiseren dat de jeugd vlug voorbijgaat. En als ze ‘oud’ is, heb ik nog meer met haar te doen. Want je bent zo oud als je je voelt.

Wat me het meest verbaasd heeft, is het ‘pakken’ van iemand op haar/zijn leeftijd. Het verwerkelijken van jezelf gaat immers je hele leven door. Ikzelf ben op mijn 43ste weer beginnen te studeren. Eerst gezinswetenschappen in Brussel, daarna vrouwenstudies in Antwerpen en momenteel theologie in Tilburg. Ik heb de indruk dat niet alleen op het gebied van studeren, maar op vele gebieden mogelijkheden voor ouderen liggen.

Natuurlijk bestaat er helaas nog veel onrecht en discriminatie t.o.v. vrouwen, maar juist om deze reden zouden vrouwen onderling solidair moeten zijn en elkaar niet aanvallen op hun leeftijd. Overigens schijnen veel jonge vrouwen te vergeten dat juist deze oudere generaties voor hen zoveel hebben bereikt.

Ikzelf heb het geluk dochter te zijn van een 78-jarige vader die op zijn 76ste een uitgebreide computercursus is gaan volgen, die elke week nog tennist, die onlangs een seniorenorkest mee heeft opgestart waarvan hij de pr voor zijn rekening neemt, die daarvoor een splinternieuwe trombone heeft aangeschaft en kort geleden zichzelf en mijn moeder op een gloednieuwe auto heeft getrakteerd. Deze man is in mijn ogen nooit oud maar een dynamische persoonlijkheid die steeds zijn grenzen durft te verleggen.

Jeanne Kox, Schoten

Oude tante (3)

Een schrijver moet provoceren, men mag best van mening verschillen maar ik begrijp niet hoe lezers zich druk kunnen maken over de leeftijd van de schrijver/ster. De inhoud telt. Overigens, leeftijd is meestal recht evenredig met wijsheid.

Paul Wynants, Terneuzen

Oude tante (4)

Ik ben 53 en had wegens gezondheidsproblemen 3 jaar loopbaanonderbreking. Weldra hervat ik mijn werk als verpleegster en mijn werkgever ontvangt mij met open armen. Hebben ze oude verpleegsters nodig? Wat zouden we zijn zonder uw schrijven? Wat zouden we zijn zonder Martine Tanghe? Grote vrouwen die blijven vanwege hun talent!

Tessa De Meester, Hoegaarden

Oude tante (5)

Toegegeven, met mijn 55 jaar ben ik niet meer bij de jongsten. Mijn verpakking vertoont rimpeltjes en een slapper wordende huid maar ik voel mij oh zo goed in mijn vel. Veel van mijn jonge vrouwelijke collega’s benijden me hiervoor. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen en kan ten volle genieten van mijn job. Zoals ik ook elke week geniet van jullie columns, die getuigen van vakkennis en ervaring. En daar zijn tenslotte een paar jaartjes voor nodig, of niet?

Ik heb zeer veel jonge collega’s. Voor hen ben ik degene die nog weet waarom alles is zoals het is, zodat ik in allerlei werkgroepen terechtkom als er ingrijpende veranderingen moeten gebeuren. Je ziet maar, een mens krijgt het nog druk op zijn oude dag.

Charlotte Baeten, Zwijnaarde

Oude tante (6)

Uw column is me uit het hart gegrepen. Bij mezelf dacht ik: “Dat heeft ze goed gezegd.” Zelf ben ik 70 jaar en voel me geestelijk niet oud. Ik schrijf nog steeds voor een regionale krant, heb iedere week nog een programma op een vrije radio. Met andere woorden, hou moed, u kunt nog heel lang meegaan.

Ron Oosterbaan, via e-mail

Oude tante (7)

Voortdoen met uw column, mevrouw Vermeiren. Stoor u niet aan uw critici. Ik waardeer journalisten die voor hun mening durven uitkomen, ook als is die niet altijd de mijne.

Jozef Lowyck, Sint-Kruis

Oude tante (8)

Ik vind mezelf volledig terug in uw uitspraak: “Weet u, je voelt in je hoofd helemaal niet dat je ouder wordt.” Ik ben zelf 37 jaar en word ook al geconfronteerd met mijn ‘oudere’ leeftijd, terwijl ik me nog altijd 24 voel.

Carine Windels, via e-mail

Oude tante (9)

Je bent niet oud Tessa, en zeker niet out. Je slaagt er zo goed in de vinger op de zere plek van hedendaagse topics en hypes te leggen dat je wel niet anders dan zeer jong en daarenboven zeer modern moet zijn. Ik (45 jaar en ik voel het helemaal niet in mijn hoofd dat ik ouder word, het is alleen dat stomme vel errond) kan me erg vinden in alle statements die je poneert. Het is alsof je de lezer(es) groet over de decennia en hun stijlen heen: dat is pas jong zijn.

Martine Stynen, Tielt-Winge

Oude tante (10)

Ik ben bijna 51 en dus ook een ‘oude tante’. Met al die zogenaamde jongeren die vinden dat wij op 50 oud moeten zijn, heb ik wel een beetje medelijden. Lies Martens wist op TV1 op te merken dat Cher een oude vrouw zou zijn op haar 54ste. Cher mag dan al 54 zijn, ze is wel veel mooier dan Lies Martens.

Natuurlijk is niet alleen hoe we eruit zien van tel. Onze maatschappij laat te veel de ervaring van rijpere werkwilligen onbenut. Dat komt wellicht omdat de human resources managers veel te jong zijn om te begrijpen wat die ervaring waard is. Uiteraard zijn niet alle oudere werknemers interessant. Mijn ervaring is dat wie als jongere een grote bereidheid heeft gehad om te werken en te leren, dat zijn/haar hele leven blijft behouden.

Edith Legrand, via e-mail

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content