apparatenangst

De column van Johanna Blommaert in Weekend Knack nr. 16 heeft me diep aangegrepen. Gelukkig zal vanaf nu (enfin, binnenkort) alles beter gaan omdat er gebruiksvriendelijker machines op de markt komen, die zelfs in gewoon Engels of Nederlands met ons willen praten. Intussen wil ik u geruststellen: dat geknoei met apparaten ligt niet aan u en ook niet aan de configuratie van uw geslachtshormonen, maar gewoon aan het feit dat de meeste apparaten slecht gemaakt zijn. De meeste dingen worden namelijk gemaakt door ingenieurs (geconcipieerd, zeggen zij zelf) en die houden een wedstrijd onder elkaar om de meest ingewikkelde toestanden te verzinnen voor de allersimpelste zaken. Een video niet aan de praat krijgen is nog niet erg, maar een pak melk niet open krijgen als de kleuter dorst heeft: da’s pas een drama.

Waarom kan een gsm niet gewoon zijn als een telefoon? Waarom moet een nieuwe pc “geïnstalleerd” worden, en een nieuwe tv “geïnitialiseerd”? Waarom krijgen opa’s “kindvriendelijke” sluitingen niet open? Waarom zijn bijsluiters onleesbaar Latijn? Waarom zijn wegwijzers enkel begrijpelijk voor wie er woont? Ik vind dat er een brede maatschappelijke stroming moet komen, waarbij iemand die tegen een glazen deur loopt zich niet langer dom voelt, maar klacht indient tegen de ontwerper van zo’n stomme deur.

Dirk Ampoorter (e-mail).

chateau simple

In Weekend Knack nr. 18 lezen we dat Colruyt nu met de eerste wijn van het jaar op de markt komt, namelijk Primeur 2000 van K.W.V. in Zuid-Afrika, afkomstig van de Westkaap, die overigens kwalitatief zeer goed is. Maar de eerste wijn van het millennium kwam reeds op 15 maart aan in Zeebrugge en is sinds 24 maart te koop bij GB: een Chenin Blanc, oogstjaar 2000, geproduceerd door Bovlei Wijnmakerij in Wellington, Paarl, Zuid-Afrika. Waarschijnlijk heeft Herwig Van Hove, wiens artikels die we altijd als zeer leerrijk en uiterst objectief beschouwen, deze wijn niet opgemerkt.

E. De Fonseca, Damme-Lapscheure.

56 en dement

Ik heb enorm genoten van “Gehuwd, 56 en dement” in Weekend Knack nr. 19. Reeds jaren ben ik als huisarts bezig met de problematiek van dementie, en zelden heb ik die op zulke serene, waardige en diepmenselijk manier beschreven gezien op enkele pagina’s.

Dr. Jan De Lepeleire, Lint.

lymfdrainage

Enkele bedenkingen bij “Vochtproblemen afgevoerd” in Weekend Knack nr. 19. Dat professor Emil Vodder en de Nobelprijswinnaar Alexis Carrel vrienden zouden zijn, lijkt me schier onmogelijk: Vodder was nauwelijks 16 jaar oud toen Carrel de Nobelpijs kreeg in 1912!

In het artikel staat verder nog dat “manuele lymfdrainage uit den boze is bij kanker (…) want ze kan de verspreiding ervan versnellen”. Dat is zeker niet altijd het geval. Vaak is lymfdrainage zelfs het eerste dat (terecht) wordt voorgeschreven bij oedeem na kankerheelkunde.

Deze tekst in Weekend Knack zou patiënten kunnen afschrikken, terwijl er wel degelijk een behandeling voor hen bestaat, met inbegrip van manuele lymfdrainage: MLT (manual lymphedema treatment) wordt ook aanbevolen door de International Society of Lymphology, de wereldautoriteit op dat terrein.

Albert Leduc, prof. emeritus VUB, buitengewoon hoogleraar ULB.

mode

Gefeliciteerd met de modereportage “Een klasse apart” in Weekend Knack nr. 20. Het feit dat u werkt met iets oudere modellen, vind ik lovenswaardig.

Kaat Vrancken (e-mail).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content