Met de zomer definitief achter de rug wordt het tijd om een blik te werpen op de winter. Naast nieuwe hotels, skiliften en afdalingen vallen er komend seizoen ook heel wat nieuwe wintersporttrends te spotten.

5 x ANDERS OP DE LATTEN

Net zoals in de mode komt ook in de wereld van de wintersport alles ooit terug. Zo is in Val Thorens het monoskiën terug van lang weggeweest. Deze sport was heel populair in de jaren tachtig en werd toen de nieuwe manier van skiën genoemd, totdat het snowboard de monoski de vergetelheid in schopte. Ondertussen is de monoski oud en versleten genoeg om weer hip te worden. Individuele lessen zijn in Val Thorens te boeken in skischool Ski Cool.

Ook toerskiën is de laatste jaren weer in opmars. Sinds afgelopen winter heeft La Plagne extra routes uitgezet voor liefhebbers van toerskiën, op alle niveaus. Deze parcoursen zijn vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het skidomein. Hier ontdekken mensen die het pisteskiën niet meer zo leuk – of eng – vinden dat ze niet hoeven te stoppen met wintersporten.

Fatbikes breken dit jaar helemaal door. Met hun brede en zacht opgepompte banden veroveren ze steeds meer skigebieden. Zo wordt in het Zwitserse Villars-Bretaye een nieuwe piste, speciaal voor de fatbike, geopend.

In Sainte Foy kunnen vroege vogels vanaf komende winter genieten van een sessie ski fitness, nog voor de liften in gang gezet worden. Skischool ESF biedt hier iedere maandagochtend een gratis sessie aan, van 7.30 tot 8.30 u.

Offpiste wordt mainstream. Verschillende skischolen in Frankrijk bieden deze winter initiaties ‘buiten de piste’ aan, in alle veiligheid. Dé kans om eens in alle sereniteit buiten de pistes te skiën dankzij de kennis van een ervaren monitor. Ook nachtskiën blijft aan populariteit winnen.

5 x WAAGHALZERIJ IN DE BERGEN

Tegen 84 kilometer per uur naar beneden zoeven en dat vijftig meter boven de begane grond. De gloednieuwe en twee kilometer lange zipline in het Oostenrijkse skidorp Ischgl heet Skyfly en is de nieuwste hotspot voor adrenalineverslaafden in de regio.

De Italiaanse bergen pakken deze winter uit met een skisafari, een tocht van 12.500 m hoogtemeters, die je aflegt zonder uit je ski’s te klikken. De diehards trekken van Breuil-Cervinia naar Valtournenche en zelfs tot Zermatt in Zwitserland, over een eindeloos circuit van afdalingen, zonder ook maar één keer dezelfde afdaling of dezelfde skilift te nemen.

Een gloednieuw wintersportapparaat in Le Grand-Bornand is de Snooc, een combinatie van toerski’s en een slee. Hike omhoog met de ski’s aan je voeten, bouw ze om tot een slee en scheur weer naar beneden.

Nog in Le Grand-Bornand kun je de lokale uitvinding Vélo-Ski testen. De fiets op latten lijkt een verraderlijk moeilijk toestel, maar dankzij een efficiënt remsysteem heb je de activiteit snel onder de knie, ook als beginneling.

Het Franse skigebied Orcières hoopt waaghalzen aan te trekken met haar Snake Gliss, waarbij sledes in elkaar gehaakt worden om een lange slang te vormen die tegen hoge snelheid het dal in glijdt.

ELDERS SKIËN

Het leeuwendeel van Belgische wintersporters zet elk jaar koers richting Frankrijk of Oostenrijk, maar ook in het Hoge Noorden, in Italië en in Oost-Europa liggen de pistes er verleidelijk bij.

Trysil, Noorwegen Ongerepte natuur

Op zo’n tweeënhalf uur rijden van Oslo, vlak bij de Zweedse grens, ligt het grootste skigebied van Noorwegen. Trysil, omgeven door ongerepte natuur, kreeg als een van de eerste vakantiebestemmingen in Europa het prestigieuze certificaat voor duurzaam toerisme uitgereikt (in 2013). Het gebied telt 67 kilometer skipiste en 100 kilometer langlaufpiste.

Pila, Italië Auto’s verboden

Een onderdompeling in de natuur betekent in het Italiaanse Pila – in de Valle d’Aosta – dat autoverkeer er verboden is. Het skigebied van Pila strekt zich uit over een hoogte tussen 1800 en 2700 meter, en valt te bereiken via een achttien minuten durende kabelbaanrit vanuit Aosta, de hoofdstad van de vallei.

Krvavec, Slovenië 100 dagen per jaar

Op nog geen half uur rijden van het stadscentrum van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, op een boogscheut van de luchthaven, ligt Krvavec, het hoogste skigebied van het land. De top ligt op 1971 meter en biedt minstens honderd dagen per jaar gegarandeerd sneeuwplezier.

HIP VERBLIJVEN

Geen gebrek aan luxehotels en houten chalets in de Europese wintersportbestemmingen, maar dit seizoen trekken steeds meer skigebieden de hipsterkaart, toch op het vlak van accommodatie.

In Chamonix is er driesterrenhotel RockyPop. Deze hotel-hostelcombo telt 148 kamers, drie betaalbare restaurants en een gelijkvloers met een kapper en barbier. Een groep vrienden vindt hier onderdak vanaf 10 euro per persoon per nacht.

rockypop-chamonix.com

Fahrenheit Seven is Val Thorens’ nieuwe viersterrenhotspot. Het voormalige hotel Mercure kreeg na renovatie een chique vintage sfeer, met een outdoor-après-skibar, een rotisserie-resto en drie bars. Vanaf 230 euro per tweepersoonskamer, inclusief ontbijt.

fahrenheitseven.com

In Zwitserland kun je naar de twee nieuwe hotels van de Hamilton Lodge, volledig in ‘Hip-Heidi-Style’. Bovendien valt er in de twee etablissementen – het ene in Belalp, het andere bij Gstaad – te coworken. Vanaf 182 euro voor een tweepersoonskamer.

hamiltonlodge.ch

CULINAIRE APRES-SKI

Steeds meer skidorpen bieden kooklessen aan. Brasserie La Maison in Val Thorens opent de keukendeuren om het recept van ‘aligot’ te delen – hun beroemde kaas- en aardappelgerecht.

la-maison-valthorens.fr

In het hart van Val Thorens opent een nieuwe foodlounge. Aurélies Theesalon bestaat uit een galerie en shop gewijd aan kunstenaars van de bergen, maar ook uit een gourmetcafé met biologische soep, detoxthee of kaasmuffins.

Nieuw in La Plagne is de mogelijkheid tot een picknick op de piste. Helemaal boven in het skigebied bevindt zich een picknickplek, op een houten terras van 110 vierkante meter.

De artisanale chocoladewinkel Piste Noire in Courchevel viert zijn 70ste verjaardag. Voor die gelegenheid maakte Florencia Malbran speciale chocolade met Peruviaanse cacaobonen.

3 x KINDERPRET

Kinderen vanaf 12 maanden oud – baby’s dus – kunnen in Orcières terecht in de Baby Snow van de Franse skischool. Zijn ze net iets ouder (vanaf tweeënhalf), dan mogen ze naar de Snow Kindergarten. Jong geleerd…

Nieuw in Champagny en Vanoise is de La Plagne-hondenslee voor kinderen van 8 tot 12. Onder leiding van een professionele musher ontdekken ze wat het is om een hondenslee te mennen. Ze leren de basisinstructies op een slee met een of twee honden.

In Val Thorens krijgen kinderen met Batman-ambities een heuse wingjump suit aangemeten, die als een cape gedragen wordt en vastgemaakt is aan de skistokken. Deze capes zijn ontworpen als een soort parachute. Ze vullen zich met lucht wanneer de snelheid de hoogte in gaat en zorgen voor een lichte en veilige skisensatie. Bovendien helpt het de kinderen om te leren waar ze hun skistokken moeten plaatsen.

Fysieke beperkingen geen bezwaar

Familieskigebied Madrisa in het Zwitserse Davos Klosters richt zich, behalve tot gezinnen, ook tot wintersporters met een fysieke beperking. De zespersoonszetellift Madrisa-Schaffürggli is extra geschikt voor jonge kinderen en voor lichamelijk gehandicapten op een mono-zitski. Wanneer ze door het poortje van de lift gaan, past het systeem de hoogte van het instapplatform automatisch aan en kunnen ze moeiteloos plaatsnemen. Ook de veiligheidsbeugel van de zetellift past zich aan zodat jonge kinderen er niet onderdoor kunnen glijden. Daarnaast geven speciaal opgeleide skileraren les in het monoskiën.

Omdat veel skiërs op zekere leeftijd last krijgen van hun knieën, waaide er vanuit Engeland een nieuw gadget naar de Franse skistations : de Ski-Mojo. Jean-Marc Glaude, een Belg uit Malmédy, verdeelt het toestel vanuit zijn thuisbasis La Clusaz. “De Ski-Mojo is een soort exoskelet dat je vastmaakt aan je skischoenen en dat ongeveer een derde van je gewicht opvangt. Veel skiërs krijgen na enkele afdalingen spierpijn of last van hun knieën. Met de Ski-Mojo kun je langer blijven skiën en meer pistekilometers afleggen. Je haalt dus meer uit je skivakantie.”

ski-mojo.fr

Tekst Sebastiaan Bedaux & Illustraties Sarah Vanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content