Uit jeugdsentiment opende de Libanese familie Abikhalil Orientalia , een van de lekkerste snackbars van Brussel.

Libanon kan prat gaan op een van de grote keukens van de wereld. De bereidingen zijn gebaseerd op de Arabische manier van koken, maar ze ondergingen kosmopolitische invloeden uit Europa en landen rond het Middellandse-Zeebekken. Zo ontstond een interessant repertoire heerlijke gerechten. De Libanese snackbar Orientalia biedt de mogelijkheid om snel en op een prijsvriendelijke manier kennis te maken met deze bijzondere keuken. Orientalia ligt tussen Libanese handelaars in tweedehands auto’s aan de groezelige steenweg naar Bergen. De drempel van Orientalia wordt de hele dag door platgelopen : niet alleen door Libanezen, waarvan er in Brussel bijna 3000 leven, maar ook door Marokkanen en kledinghandelaars die opereren vanuit de aanpalende confectiewijk Triangel.

Orientalia is het idee van de familie Abikhalil, die bestaat uit drie broers en een zus. Zij kwamen naar België om te studeren, behaalden allevier universitaire diploma’s, verwierven een sociale status (als bioloog gespecialiseerd in toxicologie of als wiskundeprofessor aan de ULB), maar openden, uit heimwee naar het restaurant van hun ouders, de snackbar Orientalia. Zo blijven broers en zus verenigd rond schalen vol zoete jeugdherinneringen. Orientalia is niet alleen een van de lekkerste, maar ook een van de mooiste snackbars. De muren weerspiegelen de kleuren van de zon en de aarde, en werden door een van de broers van fraaie fresco’s voorzien. Bezoekers bevoorraden zich aan de lange glazen toog. Voor 350 fr. kan men zijn bord naar wens laten vullen. Groenten, citroenen en olijfolie staan centraal in de bereidingen. Maar ook rund- en lamsvlees wordt eer aangedaan doordat zo goed als alles ervan wordt verwerkt. Er staan aardewerken schalen met andijvie en gekonfijte uitjes, auberginepuree met gebrande smaak (die wordt verkregen door de groente eerst zwart te blakeren en vervolgens te schillen), tuinbonen gebakken met knoflook en koriander, courgette-omelet naar het recept van moeder Abikhalil, pompoen met geplet graan en spliterwten naar het recept van grootmoeder, homos of puree van kikkererwten, en bamia van okra en tomaten. Daarnaast pronken ook bereidingen op basis van orgaanvlees (waarvoor de minder avontuurlijk ingestelde Belg zijn neus ten onrechte optrekt), zoals in olijfolie gestoofde ?witte nieren? (lamstestikels) met knoflook, of ruggenmerg van lam en rund, dat de reputatie heeft nog fijner te zijn dan hersens. Bij het Libanese eten hoort muntthee, arack (anijsdrank) of Libanese wijn (650 fr. per fles). Als nagerechten zijn er koekjes gevuld met dadels of rolletjes verse kaas geparfumeerd met bloemenwater.

Orientalia : Libanese snackbar en traiteur, steenweg naar Bergen 129, 1070 Brussel. Tel. (02) 520.75.75. Open van 8 u.30 tot 19 u.30. Zondag gesloten. Buiten het dagelijkse buffet (350 fr.) zijn er twee dagschotels (250 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content