Entertainer en chansonnier Olivier Saxe serveert in zijn Saxe Café gerechten uit verschillende werelddelen. Tijdens het dessert zingt hij aan de piano Franse liedjes uit de jaren zestig.

?Aimez-vous Nicole Croisille ??, vraagt een vriendelijke jongeman als verontschuldiging voor de luide muziek, die hij enkele seconden later spontaan zachter zet. Later ontdekken wij dat de innemende jongeman Olivier Saxe in hoogst eigen persoon is. Vrienden hadden ons aangeraden om te reserveren, maar om 8 u. ’s avonds zijn we de enige klanten in de grote, helder verlichte en sober gedecoreerde ruimte. Toch blijven wij, en kiezen een tafeltje tegen de muur met zicht op de piano. Onze moed en geduld worden beloond, want een goed half uur later stroomt een bont bcbg-publiek binnen dat zich nestelt rond de bar en aan de tafeltjes. Er zijn enkele grote gezelschappen bij die er tot de vroege morgen, al dansend op stoel en tafel, de pret in houden. Saxe Café heeft zijn ingang tussen peperdure winkels aan de sjieke Waterloolaan. Het restaurant zelf bestaat uit een grote, enigszins kale achterruimte met, in het midden, een patio vol groen. Het is het domein van de jonge chansonnier Olivier Saxe. Hij heet eigenlijk Olivier Vander Heyden, studeerde communicatiewetenschappen en journalistiek, maar droomde van een carrière in de showbizz. Omdat hij besefte dat de kans dat hij ooit een echte ster zou worden, gering was, stak hij alles wat hij op vier jaar al zingend bij elkaar had geraapt in een restaurant-chantant. Als ruimte koos hij de vroegere studio’s van radio Energie. Vanaf de eerste dag stroomde het publiek toe en Olivier loopt nu met plannen rond om in een aanpalende zaal een café-theater te openen. Brussel moet weer bruisen en daarom komt daar een podium voor jonge zangers, cabaretiers, imitators en goochelaars. Voor wat de keuken aangaat, associeerde Olivier Saxe zich met traiteur Tanguy Gogels en zijn Thaise vrouw Kaï. De spijskaart verzamelt Franse, Italiaanse en oosterse bereidingen. Wij namen als voorgerecht gestoomde ravioli met gehakt van krab dat eerder naar varkensvlees smaakte, en met twee Chinese sausjes die niet in huis waren gemaakt (220 fr.), en een smakelijke en verse salade van witloof en grijze garnalen (280 fr.). Hoofdgerechten waren scampi’s met blanke rijst uit vorm en veel saus van room en groene curry (495 fr.) en lekkere niertjes die op zijn Luiks waren klaargemaakt (450 fr.). In het glas kwam de kruidige frisheid van een eenvoudige château de L’Isolette Rouge, cuvée prestige, côtes de Lubéron, Léon Pinatel (coup-de-coeur Guide Hachette ’96 – 750 fr.). Om de avond te rekken, namen wij ook een nagerecht : profiteroles of vier verse soesjes gevuld met ijs en overgoten met industriële chocoladesaus. Wanneer wij rond middernacht het restaurant verlaten, moeten wij ons in de gang een weg banen door de jongelui die aankomen om aan de bar een glaasje te drinken en naar nostalgische Franse levensliedjes te luisteren.

Saxe Café : tearoom en pianobar, Waterloolaan 49, Brussel 1000. Tel. (02) 511.50.90. Open alle middagen van maandag tot zaterdag. ’s Avonds van woensdag tot en met zaterdag. Lunch 690 fr.

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content