In Inada worden de rollen omgekeerd : rond de wijnkeuze van de getalenteerde sommelier Eddy Dandrimont creëert zijn baas, de Japanner Saburo Inada, gepaste gerechten.
...

In Inada worden de rollen omgekeerd : rond de wijnkeuze van de getalenteerde sommelier Eddy Dandrimont creëert zijn baas, de Japanner Saburo Inada, gepaste gerechten. Inadais een van buiten vrij onopvallend restaurant in de Brusselse gemeente St.-Gillis. Dat Inada meer is dan een buurtrestaurant merk je bij het binnenkomen. Achter de deur wacht Eddy Dandrimont in gestileerde outfit. Deze aimabele jongeman, die vorig jaar in de wedstrijd Prosper Montagné als beste wijnkeldermeester van het land eindigde, is een veelzijdige sommelier die door zijn brede kennis autoriteit verwierf. Dat zijn Nederlands erbarmelijk is, moet je erbij nemen. Vaste bezoekers volgen zijn wijnadvies en ontdekken zo verrassende wijnen. Zo verging het ons ook. Eddy Dandrimont had bijzondere Australische wijnen geselecteerd, waarrond zijn baas en chef-kok Saburo Inada gepaste bereidingen creëerde : voor een keer waren de rollen omgedraaid. Saburo Inada kwam zelf, met besmeurde keukenschort voor, het menu voorstellen. Hij is, met zijn pretoogjes en borstelhaar, ongetwijfeld de leukste Japanner van Brussel. Als keukencommis in een hotel in Shimanaseki hoorde hij over de Franse keuken. In Tokyo waren er Franse restaurants, en daar trok Inada naartoe. Na vier jaar Frans koken hield hij het niet meer uit : op zoek naar westerse lekkernijen als truffels, ganzenlever en frambozen, kwam hij naar Europa. In het beroemde restaurant l'Oustau de Beaumanière kon hij zijn hart ophalen. Later kreeg hij de leiding over de keuken van het Brusselse eethuis Christopher, dat in die tijd zijn gloriedagen beleefde. Maar de Japanner wilde zijn eigen restaurant en veranderde een viswinkel in een intiem eethuis. Inada's mediterraan getinte bereidingen, zoals rigatoni met ganzenlever en honingwortels (590 fr.) of met steranijs geparfumeerde tarbot in korst van parmezaankaas (940 fr.) vielen onmiddellijk in de smaak. Wij kregen als voorafje een oosters aandoend hapje van spierinkjes en vreemdsoortige Japanse schorseneren. Bij een elegante, karaktervolle Riesling '95 Petaluma, met citrustoon en zonder de olieachtigheid die sommige rijpe rieslings vertonen, kwam een delicate eendenleverterrine met gekonfijte sinaasappel in spiegel van goudkleurige sinaasappelgelei. Een toef raketsla bracht een aangenaam-bitter contrast. Het exotisch citrusparfum van witte Mitchelton III '94, Goulburn Valley deed Inada besluiten om kreeft te bereiden met roze pompelmoes. Het hoofdgerecht werd aangekondigd met een rode, warme Mitchelton Victoria '94, cabernet-sauvignon, die door de flaterende, kruidige neus en het rijke aroma perfect paste bij de crapaudine van duif met oosterse kruiden (onder meer steranijs, kardemom en nootmuskaat). Een glaasje hoogstaande Croser brut Petaluma bij ijsnougat met honing en limoen, vormde de gepaste afsluiting van deze verrijkende maaltijd (2450 fr., dranken inbegrepen). Inada : Bronstraat 73, Brussel 1060. Tel. (02) 538.01.13. Lunch 750, menu's 1390 en 2450 fr.PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON