Frédérick Boutry en Christian Declerq openden Le Fils de Jules : een ander soort brasserie met een ingetogen design-interieur in getemperde kleuren en met een oprechte, rustieke Baskische keuken.

F rédérick Boutry werd in Les Landes in Frankrijk geboren, studeerde economische wetenschappen, en werkte o.a. mee aan een project om jonge mensen en functiegestoorden aan het werk te krijgen. Frédérick wilde iets anders doen en toen kompaan Christian Declerq hem signaleerde dat er een goed gelegen restaurant over te nemen was, zag hij zijn kans schoon. Zijn tipgever werd zijn stille vennoot en het restaurant Sixième Continent werd met vereende krachten volledig verbouwd tot Le Fils de Jules. De nieuwe inrichting is mooi in zijn eenvoud en werd ontworpen door jeudvriend Pierre Stelmaszyck. Opvallend zijn de art-deco-achtige elementen, zoals het gezandstraalde raam dat keuken en eetzaal van elkaar scheidt, de gestileerde bar met uitgelichte flessen en achterwand en het gebruik van arduin voor vloeren en tafels. Pierre Stelmaszyck nam ook de keldertoiletten op een opmerkelijke manier onder handen. Keukenchef is de Fransman Jean-Pierre Gascoin. Hij liep hotelschool in Guerande en deed ervaring op in eethuizen als Le Carlton en Brasserie de L’Océan (beide in Brussel). Hij wordt bijgestaan door twee jonge Basken, die waken over de authenticiteit van de streekgebonden bereidingen op de spijskaart. De gerechten komen zonder franjes op het bord. Onze keuze viel op ganzenlever die, verwerkt in terrine, in een royale en landelijk ruwe plak met uienconfituur en getoast bruin brood op het bord kwam (495 frank). Ook was er een gebakken escalope van ganzenlever met verse vijgen en portsaus (520 frank). Deze smakelijke voorgerechten werden opgevolgd door piquillos farcis à la bacalao (zachte pepers opgevuld met een mengeling van stokvis en aardappelpuree en opgediend op een bed van gestoofde prei – 445 frank) en op de grill rosé gebakken filet van tonijn met aardappelkoekje en saus van Madiranwijn en walnoten (575 frank). Wij vroegen ons af waarom het gegaarde vlees van tonijn, dat rauw verwerkt in de Japanse keuken zo delicaat is, gegaard altijd tranig smaakt ? Bij deze gerechten kwam uit een ordinair aangeklede fles een innemende, rode Cuvée Fraicheur, Gamay de Gaillac, Labastide de Levi. Deze aan tafel voorgestelde wijn van de maand vonden wij voor de bescheiden prijs van 520 frank terug op de rekening. Wij sloten deze aangename maaltijd af met een île flottante (gepocheerd eierschuim in vanillecrème – 160 frank) en een wig lekkere dagtaart, opgebouwd uit lagen donkere chocolade, Italiaanse meringue en deeg (160 frank). Le Fils de Jules krijgt volop belangstelling van een internationaal publiek, dat vooral bestaat uit dertigers in verzorgde vrijetijdskleding. Reserveren is aanbevolen.

Le Fils de Jules, Edelknaapstraat 35, 1050 Brussel. Tel. (02) 534.00.57. Terras onder de luifel op het voetpad. De wijnkaart vermeldt een collectie vriendelijk geprijsde flesjes afkomstig uit Zuidwest-Frankrijk. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content