Jurgen Vande Voorde voert in 't Spaans Hof dagelijks
...

Jurgen Vande Voorde voert in 't Spaans Hof dagelijks een one-man-show op. Als hij een volle zaal trekt, komt hij benen te kort. Langs de oude baan van Sint-Niklaas naar Dendermonde ligt het gezellige eethuisje't Spaans Hof. De door de gemeente gerestaureerde boerenwoning werd door kok Jurgen Vande Voorde ingericht als bistro. Het eethuisje heeft een knus interieur, wars van kleinburgerlijke tuttigheid. Centraal troont de royale eettoog met daarvoor acht barstoelen. Die zijn gereserveerd voor sociaal ingestelde eters. Op de oude tegelvloer staan rond de schouw enkele tafeltjes met romantische rotan stoelen. Daar nemen de meer individueel ingestelde bezoekers plaats. Jurgen staat er zo goed als alleen voor. Hij moet overal tegelijk zijn : in de keuken om te kokkerellen, bij zijn klanten aan tafel om bestellingen op te nemen en achter de toog om de toogplakkers te animeren en om ondertussen vliegensvlug gemarineerde zalm of fijne gerookte ham te snijden of om in een handomdraai een salade te garneren. Jurgen moet zich soms de benen van onder het lijf lopen maar houdt zelfs op moeilijke momenten het hoofd koel. Hij werd getraind in de Antwerpse toogbistro De Koraal, waar hij vier jaar werkte voor Johan Segers van 't Fornuis. Daar, omgeven door de crème de la crème van de Antwerpse zakenwereld, raakte hij gewend om met kaviaar en kreeft te strooien. In Hamme begon Jurgen aanvankelijk met een korte spijskaart met uitsluitend exquise produkten. Hij heeft de huik echter snel naar de wind moeten hangen en nu tref je naast een met frambozenazijn besprenkelde gourmetsalade van vers gekookte kreeft, blokjes ganzelever, prinsessenboontjes, appel en noten (1075 frank) of een roereitje, afgetopt met kaviaar (1175 frank), ook meer demokratisch geprijsde hapjes, zoals haringreepjes met sherryroom en appeltjes (300 frank) of een gemengde sla met warme geitekaas en muskaatdruiven (350 frank). Er staan geen hoofdgerechten op de spijskaart, want die variëren van dag tot dag en worden aan tafel voorgesteld. Het zijn bereidingen die zijn afgestemd op het marktaanbod en de gemoedstoestand van de kok. De ene keer is er paella (675 frank), de andere keer gebraden duif met saus van kalfsbouillon, port en honing (820 frank). Voor de liefhebbers van zoet is er lekkere café glacé, gemaakt met vers gemalen koffiebonen (200 frank), of niet te versmaden sorbets van papaya of lavendel (200 frank). Restaurant 't Spaans Hof, Drapstraat 34-36, 9220 Hamme, tel. (052) 48.10.18. Zomermenu 975 frank, weekendmenu 1575 frank. Woensdag gesloten. PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON Jurgen Vande Voorde in 't Spaans hof : van uiterst geraffineerd tot eenvoudig lekker.