In de Oesterput kan je tomeloos genieten van schaal- en schelpdieren aan de rand van betonnen kreeftenputten : een alternatieve kustattraktie.

Aan de duinen bij de nieuwe Blankenbergse jachthaven ’t Sas bevindt zich tussen bootloodsen en braakland de groothandel van schaal- en schelpdieren, Piet De Vriendt. In de door waterreservoirs en koelcontainers omgeven industriële vishal ontstond in de loop der jaren een merkwaardig restaurant, waar hordes liefhebbers van schaal- en schelpdieren dagelijks naar toe trekken. Duitse fats met de laatste Porsches, getatoeëerde hell’s angels en vredige strandgangers met plastieken schepjes en schelpenzeefjes treffen elkaar in het kreeften- en oesterpark. Gezeten op klapstoelen aan met papier gedekte tafels aan de rand van met zeewater gevulde betonnen putten doen zij zich ongebreideld te goed aan mossels, oesters en kreeft. In het water zwemmen naargelang van het seizoen Noorse of Canadese kreeften. Er is een 80 jaar oud eksemplaar bij met een gewicht van meer dan zes kilo. Het laatste van de vier waterbekkens is gedeeltelijk gevuld met duinzand, dat dient om het water op een natuurlijke manier te zuiveren. Tussen de rijen tafels lopen diensters op gympies. Het is duidelijk : je komt hier niet voor de gezelligheid maar om te (vr)eten. De spijskaart vermeldt gerechten uit de goede nationale burgerkeuken en een keuze uit eersteklas schaal- en schelpdieren. Er is zelfs sevruga kaviaar (900 frank/30 g) en men kan zich afvragen of er een meer dekadente manier bestaat om kaviaar te eten dan onder een dak van golfplaten in een tochtige hal, tussen zakken uien en stapels piepschuimen koelboxen. Om de “ontaarding” kompleet te maken, kan je er voor 100 frank een coupette champagne maison bij nemen. De meeste bezoekers komen echter om mosselen te eten. Tot begin juli waren dat Zeeuwse hangkultuurmosselen, die wat duurder uitkomen vanwege de extra handenarbeid, maar die gegarandeerd zandvrij zijn. De hangkultuur werd vier jaar geleden geïntroduceerd in de Zeeuwse wateren. De hangkultuurmossel heeft een brozere schelp en wordt daarom voorzichtiger schoongemaakt, waardoor men wel eens een mosselbaard in zijn pannetje treft. In het seizoen worden Imperial-mosselen van drie jaar oud, afkomstig van de traditionele bodemkultuur, in grote hoeveelheden aangevoerd. Zij worden in individuele porties van 1,3 kg met selder en ui in de pan klaargemaakt en zijn geprononceerder van smaak. Op tafel komt een inox kom voor de lege schelpen, een plastieken campingkommetje met vinaigrette en een mandje bruin brood met een kuipje boter. Aan frieten begint men bij Devriendt niet en een lepel om het kostelijke mosselvocht, waarvoor keukenchefs vechten, uit de pan te slobberen, moet extra worden gevraagd.

Groothandel en restaurant Oesterput : P. Devriendt, ’t Sas (Nieuwe Jachthaven), Blankenberge. Tel. (050) 42.86.77. Open van april tot 11 november van 12 tot 14 u.30 en van 18 tot 21 uur.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Piet Devriendt en vrouw Caroline Pattyn in de Oesterput : smullen van eersteklas mosselen en kreeften in een prozaïsch decor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content