De Veehandel is voor fervente carnivoren een bedevaartoord. In dit volkse café verschijnen onbehoorlijk grote stukken gebakken vlees op de borden.

“De Veehandel” ligt tegenover het Antwerpse abattoir. Dit typische volkscafé, met landelijke stillevens tegen het bloemetjesbehang, bestaat sinds de oorlog en heeft zeker op marktdagen niets van zijn autenticiteit verloren. Moeder Paula, de kampioene van de slachterssteak, was, na jaren aan de bakpan te hebben gestaan, aan rust toe en verkocht onlangs haar handeltje. Haar dochter Marleen is op marktdagen nog van dienst. Dan komen de veekoopmannen uit Oost- en West-Vlaanderen hun transakties in de Veehandel afwerken. Marleen kent de ruwe mannen met zwarte stofjassen, houten koeiestokken en besmeurde laarzen allemaal bij hun naam en dat is nodig. Tijdens het onderhandelen worden er pinten en in huis gebakken broodjes met ham of gehakt vlees besteld en verhuizen de marchands voortdurend van tafel naar tafel. Dan moet je als dienster op je hoede zijn, anders klopt de rekening al snel niet meer. Op dagen dat er geslacht wordt, komen de uitbeenders in hun met bloed besmeurde kielen vanaf vroeg in de ochtend koffie en wittekes halen. Voor de lunch worden de tafels gedekt en verschijnen de vleesliefhebbers aan de poort. Niet alleen rondbuikige lieden uit de vleessektor en uit de kluiten gewassen dokwerkers, maar ook zakenlui vonden hun weg naar deze troosteloze uithoek van de metropool. Het bonte gezelschap zit broederlijk zij aan zij achter grote, dikke stukken vlees. In het keukentje achter de toog staat Rudi Pelser in een walm van opspattend vet. Hij heeft eerst enkele maanden met moeder Paula meegedraaid om te ontdekken waar je de beste lappen vlees vandaan haalt en om te leren hoe je het vlees aan alle kanten mooi bruin bakt. Vrouw Machteld brengt ongegeneerd de onbehoorlijk grote stukken vlees aan tafel. Lenderibstuk (650 frank), Schotse rib (690 frank) en paardesteak (600 frank) wegen tussen de 400 en 500 gram en krijgen een stalen bak met sla, rauw witlof of groenten van de dag en een stenen kom vol frieten als begeleiding mee. Als nagerecht is er rijstpap (80 frank), pannekoek (60 frank) of chocolademousse (90 frank). Dit café-restaurant in deze weinig romantische buurt wordt traditiegetrouw bijna uitsluitend door mannen bezocht. Op speciaal verzoek van hun dames gaat de deur sinds kort ook op donderdag- en vrijdagavond open.

Café-restaurant De Veehandel, Lange Lobroekstraat 61, 2060 Antwerpen. Tel. (03) 271.06.06. Open in de vroege morgen tot 16 uur en donderdag- en vrijdagavond.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Rudi Pelser en vrouw Machteld zorgen in De Veehandel voor een dagelijks vleesfestijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content