Luik is meer dan de Vurige Stede. Betoverende plekken vind je ook in het Land van Herve met zijn boomgaarden of langs riviertjes zoals de Amblève. Pieter van Doveren zocht voor ons de lekkerste winkeltjes, bistro’s, brasseries en gastronomische eethuizen uit.

Jong talent FRANSE TERROIR-KEUKEN

Voor lekkerbekken die op jacht zijn naar jong talent wacht in Saint-Georges (randgebied Luik) het restaurant Delys. Kok Remi Doucet en gastvrouw Florence Noel zijn samen 52 jaar. Zij installeerden zich twee jaar terug in een eethuis dat de boeken had neergelegd. Plaats van gebeuren is een villa met hedendaagse inrichting en tuin in het centrum. Florence heeft handelswetenschappen gestudeerd en ontvangt met brio. Remi volgde beroepsschool en deed stages, onder meer in l’Héliport, het beste restaurant van Luik. In Delys brengt hij een moderne versie van de Franse terroir-keuken. De ene bereiding is al beter geslaagd dan de andere. Remi moet nog groeien, wat gezien zijn jeugdige leeftijd heel normaal is. Er is geen spijskaart. Iedereen eet het degustatiemenu : vier gangen voor 39 euro, vijf gangen voor 49 euro komt. Mooie prijzen, die je in Vlaanderen niet snel tegenkomt.

Restaurant Delys : Rue Neuve 4, 4470 Saint-Georges. 04 275 64 10. www.delys-restaurant.be. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Inventief MEE MET DE TAPASMODE

El Pica Pica betekent zoveel als ‘De knabbelaar’. De formule vaart mee met de Spaanse tapasmode. De hapjes krijgen hier echter een meerwaarde doordat ze inventief en gastronomisch zijn en door chef-kok Sebastian Cassart worden bereid met moderne technieken. De spijskaart bestaat uit : Para Picar of knabbelaars en Tapas, die in kleine of grote porties (raciónes) kunnen worden besteld. De meeste gerechtjes vind je terug in de menu’s, die aantrekkelijk geprijsd zijn en daardoor populair. Het Menu Decouverte biedt zes gangen voor 35 euro. Het Gastronomisch Menu presenteert negen tapas in zeven gangen en kost 49 euro. De spijskaart krijgt ondersteuning van een korte, met zorg samengestelde wijnkaart. Het hapjesfeest staat borg voor een avondvullend programma en een culinair spel van goed gedoseerde smaken, uiteenlopende texturen en temperaturen.

El Pica Pica : Hors Château 62, 4000 Luik. 04 221 39 74. www.elpicapica.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten. Lunch 28 euro, plus 2 uur gratis parking.

RIJZENDE STER

Olivier Massart liep in Spa beroepsschool en ging aan de slag in onbetekenende eethuizen. Hij werkte onder meer in de officiersmess van de NAVO en was zes maanden chef in de Proosdij in Diest. Vijf jaar terug nam hij een pizzeria over die hij in twee fases liet verbouwen tot modern eethuis. Ô De Vie bevindt zich in Juprelle, op een steenworp van de taalgrens en op een boogscheut van Luik. Pas na aanbellen gaat de deur van het slot. Er is geen spijskaart, maar er is wel keuze uit diverse menu’s (vijf gangen 55 euro, zes gangen 65 euro). Olivier bruist van de ideeën en voor Waalse gastronomen die vernieuwing in het bord nastreven is de kok een rijzende ster. De bediening staat onder leiding van echtgenote Fabienne. Zij komt uit een horecafamilie en staat met beide voeten op de grond.

Restaurant Ô De Vie : Chaussée de Tongres 98, 4451 Juprelle. 04 246 41 24. www.odevie-restaurant.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Op voorhand aan te vragen : menu ‘Découverte du futur’ met meer dan tien gangen, 115 euro.

VROUWELIJK EN INTUITIEF

Li Cwerneu huist al dertien jaar in een bescheiden, historisch pand aan de Grote Markt van Hoei. Het ligt naast het stadhuis en werd vroeger bewoond door de nieuwsafroeper ( Li Cwerneu in middeleeuws dialect). De kleine eetzaal biedt achttien comfortabele plaatsen. Pierre Thirifays bedient en verzorgt de wijn. Echtgenote Arabelle Meirlaen kookt. Zij begon voorzichtig en maakte zich, al doende, de laatste technieken eigen, zoals langzaam garen op lage temperatuur. Haar kookkunst is intuïtief en vrouwelijk. Zij komt op voor de vrijheid van expressie en kokkerelt volgens de natuur. Inspiratie komt ook van eerlijke boerderijproducten en van jeugdherinneringen, want de grootste leerschool voor Arabelle is het leven zelf. De spijskaart is beknopt. Alle aandacht gaat naar de menu’s : Ontdekkingsmenu 50 euro, Degustatiemenu 70 euro, Prestigemenu 85 euro. Volgend jaar verhuist het restaurant naar een nieuwe locatie.

Restaurant Li Cwerneu : 2 Grand Place, 4500 Hoei. 085 25 55 55. www.licwerneu.be. ’s Middags en zondag en maandag gesloten.

Gastronomie GESOFISTICEERD SIMPEL

Productfanaat Christophe Pauly behoort tot de top van Wallonië. Hij kreeg een veelzijdige opleiding. Samen met zijn vrouw Catherine nam hij in 2003 Le Coq aux Champs over. Het restaurant was bekend in de streek en had een kwarteeuw lang, tot in 1999, een Michelinster. In 2005 wist Christophe die ster weer binnen te halen. Het gebouw is een oude, landelijk gelegen herberg met verrassend moderne inrichting. De keuken is onderdeel van de eetzaal. Christophe zoekt als kok naar de essentie en de ‘keuken van de waarheid’. Alles begint bij seizoenproducten van topkwaliteit en de juiste behandeling ervan. De spijskaart is beknopt en vermeldt een tiental bereidingen tegen flinke prijzen. De meeste gasten kiezen voor het menu La Simplicité est la Sophistication Suprème (4 gangen 53 euro, vijf gangen 68 euro).

Le Coq aux Champs : Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot. 085 51 20 14. www.lecoqauxchamps.be. Lunch : 35 of 50 euro met wijn. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Bouchon ZOALS IN LYON

Le Bistrot d’en Face is een plezierige bouchon lyonnais, waar je buitengaat met lippen en wangen die glimmen van het vet. De bistro is te vinden in een oud huis tegenover de zestiende-eeuwse vleeshal en is oorspronkelijk een creatie van Robert Lesenne. De goedlachse broers Patrick en Thierry Marée namen de zaak over. Sinds enkele tijd is het alleen Thierry die de pannen bespeelt. Succesnummers zijn : bloedworst met appels, haring met ratteaardappelen en uien, rundersnuit met remouladesaus en salade, warme worst met pistaches van ‘madame Sibilia’ uit Lyon, gekonfijte varkensoren met Luikse salade, en kalfsblanquette. Het eethuisje beschikt over een terras.

Le Bistrot d’en Face : rue de la Goffe 8-10. 4000 Luik. 04 223 15 84. www.lebistrot- denface.be. Zaterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten.

Bucolisch

AAN DE AMBLEVE

Wie op zoek is naar een idyllische plek in het groen, waar je aan het water kunt genieten van smakelijk eten voor een redelijke prijs, zit in Restaurant Zabonprés op het goede adres. Het hoevetje bevindt zich aan het eind van een pad, aan de weg van Remouchamps naar Coo. Dat pad leidt naar een bijzondere plek aan de oever van de Amblève. De boerderij heeft een nostalgisch-knusse inrichting. Zabonprés bezoek je bij voorkeur bij mooi weer, als je op het terras kunt eten. De gerechten zijn tradi-tioneel : pot-au-feu van grijze slakjes met gerookte knoflook (12 euro) of gevulde kwartel (22 euro). De menu’s zijn populair (twee gangen 25 euro, drie gangen 32 euro). Geen probleem om een lekker wijntje te kiezen : de kaart vermeldt vijfhonderd referenties !

Restaurant Zabonprés : Gare 3, 4987 Stoumont. 080 78 56 72. www.zabonpres.be. Maandag en dinsdag gesloten.

LAND VAN HERVE

Albert Simon en zijn vennoot openden twee jaar terug een bijzondere B&B in een gerenoveerde boerderij langs de oude baan van Aubel naar Val-Dieu (bekend voor zijn abdij). Aux Berges de la Bel ligt in het hart van het Land van Herve, aan het riviertje de Bel en de groene omgeving is heerlijk om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. In het gebouw zijn vier hedendaags ingerichte kamers, die werden genoemd naar oude appelvarianten uit de streek van Aubel. Op het gelijkvloers bevinden zich een restaurant en een brasserie, waar je kunt genieten van bereidingen gebaseerd op streekproducten. Het Land van Herve is vooral bekend voor zijn kazen en fruitsiropen. Er is een mooi terras met uitzicht op de weidse omgeving.

Aux Berges de la Bel : Route de Val-Dieu 112, 4880 Aubel. 087 76 69 52. www.auxberges-delabel.be. Verhuur van fietsen, ‘parking’

voor paarden.

Beste koop VAN ‘BOULETS’ TOT LAM

Beklim je de helling van de citadel, dan vind je achter de Gare du Palais en in de directe omgeving van de Académie Royale des Beaux-Arts het bijzondere café-restaurant Le Paris-Brest. Het werd geopend door een wielrenner, die ooit Parijs-Brest won. Tien jaar geleden nam Michel Dans de zaak over en begon in het achterhuis eten te serveren voor democratische prijzen. Zijn indrukwekkende verschijning is een levende reclame voor zijn royale en smakelijke bereidingen. In Le Paris-Brest komen buurtbewoners en studenten voor een eenvoudige boulet (gehaktbal) met frieten en salade van het huis (11 euro) en schuiven gastronomen aan voor fijnkost, zoals rosé gebraden lamsvlees met tamarinde en bloemkool op twee manieren, uit de frituur en als emulsie (17 euro), of voor gebakken kabeljauw met kruidensaus, saffraan en chorizo (17 euro).

Le Paris-Brest : Rue des Anglais 18. 4000 Luik. 04 223 47 11. Zaterdag en zondag gesloten.

SEIZOENPRODUCTEN

Het intieme restaurant Enoteca bevindt zich achter de opera in Le Carré, het kloppend hart van Luik. De inrichting is stijlvol en warm. De muren zijn afgezet met houten panelen met biesjes en knoppen, en de stoelen zijn aangekleed met stof. Het restaurant bestaat vijftien jaar en werd tien jaar terug overgenomen door chef-kok Thierry Bedeur en zijn vrouw Gianesin Ippolida. Thierry’s grote voorbeeld is zijn vroegere baas Mauro Menichetti (voorheen Mauro, nu Nzet in Gent). Enoteca biedt een uitzonderlijke verhouding prijs/kwaliteit, doordat de chef werkt met seizoenproducten en zonder spijskaart, maar met menu’s (van 21 euro voor twee gangen tot 26 euro voor vier). Smakelijke ingrediënten die niet duur zijn krijgen een ereplaats in zijn zuiderse gerechten. Ook granen en bonen krijgen veel aandacht. In het weekend is er een degustatiemenu van vijf gangen.

Enoteca : rue de la Casquette 5, 4000 Luik. 04 222 24 64. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.enoteca.be.

Lekkere winkels VLEESWAREN

Aan de andere kant van de place de la République Française beland je in het karaktervolle achterstraatje rue Gérardrie. Op nummer 37 is Maison Andrégevestigd, oorspronkelijk een zuivelwinkeltje maar nu vooral gerenommeerd om zijn vleeswaren, zoals geperste kop, zelf bewerkte hammen en bloedworsten met noten, prei, lever, kool en krenten. De winkel bestaat sinds 1928 en de derde generatie staat achter de toonbank. André opende bijhuizen op de volgende adressen : 32 rue Saint Paul, 106 rue Puits-en-Sock, en 141 rue Saint-Gilles.

André : rue Gérardrie 37. 4000 Luik. 04 223 00 03. www.andre-charcuterie.be. Gesloten zon- en feestagen.

KWALITEITSKAZEN

In de rue Saint-Rémy is de Crèmerie Saint-Rémy, een kleine en uiterst propere zuivelwinkel vol kwaliteitskazen. Eigenaar Philippe Courtois is vooral trots op zijn Belgische en Franse boerenkazen van rauwe melk. De kaashandelaar onderhoudt geprivilegieerde contacten met kaasproducenten als Vieux Moulin (Hervekaas), Ecolac (Remoudou), Ferme Grodent (Bernister) en Bioferme (Le Doré de Lathuy).

Crèmerie Saint-Rémy : rue Saint-Rémy 23. 04 221 00 04.

BROUWERIJ

La Botteresse de Sur-les-Bois is een minibrouwerij op een historische plek, waar de neven Willy en José Poncin op een ambachtelijke manier bier brouwen. De bieren La Botteresse Ambrée en Sur-les-Bois komen uit roestvrijstalen brouwkuipen en gisten een tweede keer op fles, waardoor er rijke smaken en aroma’s ontstaan. De brouwerij kan bezocht worden na afspraak.

Brasserie la Botteresse de Sur-les-Bois : 6 rue Fond Méan, 4470 Saint-Georges. www.labotteresse.be

BANKETBAKKER

Banketbakker Crosset is sinds 1938 te vinden in de rue des Dominicains, een prettige winkelwandelstraat in Le Carré. Voor de toog staat een lange rij wachtenden en in het theesalon zijn alle tafels bezet. Het zijn meestal dames van een zekere leeftijd die zich hier te goed doen aan javanaisgebak, rijsttaart, gebak uit Verviers, Bons-Hommes van suiker, Luikse wafels en ander traditioneel gebak. Charles Crosset stichtte de winkel en werd opgevolgd door zoon Georges. Je kunt de bakkers in de werkplaats bezig zien via een glazen wand. Het atelier is spic en span en geeft aan de achterkant uit op de Bergeruestraat. Daar komen restaurateurs voorrijden om versgebakken brood in te slaan.

Georges Crosset : 16 rue des Dominicains. 4000 Luik. 04 223 35 49. www.boulangerie-crosset.be. Zon- en feestdagen gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content