Het zo moeizaam verworven bruine kleurtje blijft niet, en na een warme zomer is het hoog tijd om huid en haar te vertroetelen. Ook na de zon is smeren het devies.

Heb je er lang over gedaan om tijdens de zomermaanden bruin te worden? Dan beleef je langer plezier aan je vakantiebruin. Wie gedurende drie weken verstandig van de zon heeft genoten, zal nog ten minste drie weken met een mooi kleurtje kunnen pronken. Wie in één week tijd een zomerse tint probeerde te forceren en alle waarschuwingen in de wind sloeg, heeft de huid in die korte periode zo geterroriseerd, dat de schade misschien pas na maanden zal hersteld zijn. Voor, tijdens en na het zonnebad heeft de huid behoefte aan vocht.

De huidschubben die in de bovenste huidlaag door wasachtige substanties worden samengehouden, blijven langer vast op de huid als je ze met een vochtinbrengende lotion of aftersuncrème verwent. Dat betekent dus smeren en nog eens smeren. Begin er onmiddellijk mee, gebruik je aftersunproduct ook achteraf thuis. Als het laatste restje is gebruikt, kies dan een vochtverzorgende lichaamscrème ( Force C Body van Rubinstein), een zelfbruiner of een zelfbruinende aftersun ( Tan Maximizer van Lancaster).

De werking van selftan op de huid verloopt volgens het principe van een opengesneden appel, die ook bruin kleurt onder de invloed van lucht. Zelfbruiners zijn absoluut onschadelijk. Zij bevatten een chemisch product dat in de hoornlaag een bruine kleurstof afzet en de huid gelig bruin kleurt. Let er wel op om onmiddellijk na het gebruik van een zelfbruiner de handen te wassen, zo niet krijg je verkleuringen die niet zomaar weg te werken zijn. Ook vereelte huid aan knie of elleboog kan sterk reageren op tubebruin. Smeer het er op die plaatsen dus niet te dik op.

Bruin-zonder-zon komt ook van pas om pigmentvlekken of afdrukken van bikinibandjes bij te werken. Moderne zelfbruiners geven al na twee uur effect en de kleur verdwijnt met de natuurlijke afschilfering van de hoornlaag. Maar ze ontvetten de huid. Vrouwen met een droge huid zullen zich daarom behaaglijker voelen als ze zich na het aanbrengen van het tubebruin ook nog inwrijven met bodylotion. Ideaal om langer een mooi kleurtje te behouden: Go Bronze van Estée Lauder, Summer Legs van Helena Rubinstein, de zelfbruiners van Sisley, Lancôme Flash Bronzer en Bronzewear van Clinique.

Vakantiebruin oogt na twee weken grauw door de afgestorven huidschilfertjes die bovenop de huid liggen. Indien de huid er grijs en vlekkerig uitziet, is het de hoogste tijd om de dode hoornlaag weg te wrijven, ook al gaat er daardoor iets van het bruin verloren. Tenslotte oogt een fris vel fraaier dan een grauw.

Om schoon te schrobben zijn er diverse zachte peeling- en lichte exfoliërende producten die de dode huidschilfers met zachtheid verwijderen, zoals Equité, Exfoliant Intense van Christian Dior, Shiseido’s Body Exfoliating Scrub, Body Exfoliating Cream van Clinique, Gommage Moussant Clarins.

Vrouwen met een jonge, vette huid, kunnen een lichaamscrème na het bad achterwege laten, maar de meeste vrouwen hebben behoefte aan extra verzorging, zeker in september. Bodylotion bevat vochtbindende ingrediënten die de huid in staat stellen om langer vocht vast te houden. De huid gaat dan lichtjes zwellen, ziet er strak en elastisch uit en voelt niet meer schraal of trekkerig aan. Met diverse toevoegingen gaan sommige producten nog een stapje verder. Ze brengen niet alleen vocht, maar ook voedende bestanddelen in de bovenste huidlaag: 100% Time Release van Estée Lauder, Chanel Hydra Serum, Aquasource van Biotherm, Clinique Moisture On-Call, Hydratant Absolue Yves Saint Laurent, Hydraphase Pur van Phas , Eclat du Jour van Clarins of Thermal S1 van Vichy. Vergeet bij het insmeren de voeten niet. Droge voeten na de zomer is een veelgehoorde klacht. Verwijder eerst de eelt met een speciaal vijltje, masseer met een schuurcrème en breng pas dan een vochtinbrengende crème aan, bijvoorbeeld Scholl. Badolie verzacht het badwater en maakt de huid zacht en soepel, ideaal dus voor een schilferige huid. Een extra voordeel is dat badolie de huid heerlijk parfumeert.

In september blijkt of je je haar deze zomer vriendelijk genoeg hebt behandeld. Vooral droog, gepermanent of geverfd haar heeft dan behoefte aan extra aandacht en verzorging. Zon, wind en zeewater zijn onontbeerlijke elementen voor een geslaagde vakantie, maar voor je haar zijn zij het synoniem van agressie. De zonnestralen drogen het haar uit, de dunne sebumlaag wordt aangetast, en het haar breekt heel gemakkelijk. De zoutkristallen die zich vastzetten na een zwempartij werken als een soort brandglas, zodat je haar kan verschroeien. Bovendien wordt haar in de zomermaanden vaak dagelijks gewassen en… drooggeblazen. Droogblazen veroorzaakt meer problemen dan je denkt. Niet alleen de warmte is een gevaar, maar nat haar is kwetsbaar, dus brush het alleen als het al klam aanvoelt.

Een goede verzorging begint met een aangepaste shampoo. Gebruik na de zomer een zeer zachte wasbasis en leng die eerst in je handpalm aan met beetje water. Veel vrouwen maken de fout shampoo onmiddellijk op de haren te gieten. Na het wassen worden de haren ontward. Begin nooit te kammen wanneer er nog shampoo opzit, dat is wel de zekerste manier om ze te beschadigen. Op moeilijk te ontwarren haar breng je een doorkammer aan. Die verzorgt het niet echt, maar belet dat het wordt beschadigd. Verzorgen kan met conditioners, plantenbaden en haarmaskers: de haarverzorgingsproducten van Carita, Masque Réparateur van René Furterer, Hair Cuticle Treatment van Shiseido, Lancôme Crème Sustantielle of de Kérastase haarmaskers van L’Oréal. Hun effect kan je verhogen als je je haren tijdens het inwerken afdekt met een warme handdoek.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content