Le rouge et la Loire

In Bordeaux wordt ze gemengd met bekendere druiven, maar in de Loirevallei toont de cabernet franc helemaal alleen haar klasse en finesse.

Miskende klasse

Bordeauxwijnen worden vaak geprezen om hun kwaliteit, maar zelden wordt de druif vermeld die daarin een cruciale rol speelt: de cabernet franc. Zij zorgt voor finesse, aromatische schakering en frisse zuren. Niet voor niets wordt de wereldberoemde wijn ChĆ¢teau Cheval Blanc voor driekwart van cabernet franc gemaakt.

Rode Loire

In Bordeauxwijnen worden drie tot vijf verschillende druiven gemengd, waaronder cabernet franc. De rode wijnen van de Loirevallei worden alleen van cabernet franc gemaakt, zodat haar eigenschappen pas echt tot hun recht komen. De bekendste namen zijn Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil. Opgelet: in de Loirestreek wordt cabernet franc soms ook ‘breton’ genoemd.

Verleidelijke druif

Wijnen van cabernet franc hebben een verleidelijk floraal parfum, subtiele aroma’s van frambozen en ander klein rood fruit, en een soepele, zachte textuur. Omdat de Loirevallei vrij noordelijk gelegen is, blijft hun alcoholgehalte relatief laag, wat de wijnen fris en licht verteerbaar maakt. Hier gaat het om subtiliteit, schakering en verfijning, eerder dan om kracht en concentratie. Al kunnen deze wijnen beter verouderen dan je denkt.

No ice!

Een onbegrijpelijke gewoonte in bistro’s en brasserieĆ«n is het serveren van rode Loirewijn in een ijsemmer, waardoor de aroma’s volledig onderdrukt worden. Wijn van cabernet franc mag wel koel geschonken worden, maar zeker niet koud.

TIP Thierry Germain van Domaine des Roches Neuves

Afkomstig uit Bordeaux, is Thierry Germain uitgegroeid tot een van de leidende innovatieve wijnbouwers van de Loire. Hij is een grote aanhanger van de biodynamische wijnbouw, zonder chemische middelen in de wijngaard en additieven in de wijnkelder.

Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny 2014/15 – vanaf 19,80 euro , divinewines.be

Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny 2014/15 - vanaf 19,80 euro , divinewines.be
Domaine des Roches Neuves, Saumur-Champigny 2014/15 – vanaf 19,80 euro , divinewines.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content