www + Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Als de dolgedraaide wereld me te veel wordt en ik behoefte heb aan eenvoud, rust en authenticiteit, bel ik Marc op voor een kamertje. Rijdend door de polders geniet ik al van bomen, weiden en vergezichten. En als ik bij het hek van De Stamper aanbel, waarachter zich de oprijlaan naar de zeventiende-eeuwse boerderij bevindt, door de eigenaar beplant met duizend wilgen, weet ik het paradijs vlakbij.

Marc Nyssen is een boer in gedachten en in de praktijk. Op een boogscheut van Damme, een beetje verloren in het landschap, kweekt hij blonde-d’Aquitainerunderen en weet zich omringd door Charolaisschapen en kippen. ’s Avonds toveren enkele vrouwen de keuken om tot een heel bijzondere plek en stomen er gerechten klaar die naar oma’s kookpot ruiken. Marc is een man van weinig woorden die twaalf jaar geleden al de authenticiteit van zijn bestaan met anderen wilde delen. Hij speelde met de idee van een herberg, maar bouwde uiteindelijk met enkele vrienden een paar heerlijk eenvoudige kamertjes uit. De laatste keer waren het er drie, nu zijn het er vijf. De jongste liggen gelijkvloers en ogen wit en sober, met een heuse Godinkolenkachel en een venster op het landschap.

Maar ik wil hogerop, naar mijn kamer aan de achterzijde, compleet met de houten vloer, gekalkte muren van zachtgeel en een olijfgroene kast. Een commode, een klein tafeltje om te schrijven en twee eenvoudige fauteuils vervolledigen het geheel. Meer is er niet en meer hoef ik niet. Of misschien een boek, enkele teksten, krabbels voor morgen, een wandeling in de buurt.

Tegen zevenen vervoeg ik een klein gezelschap in de voorkamer, weer met een gloeiende Godin, druipende kaarsen en gedroogde hoppescheuten rondom de schouw. Het keukenteam heeft een stoofpannetje van lamsschenkel met aardappelen, uien en wat kruiden klaargezet. De heerlijke eenvoud triomfeert.

Het is zalig ontwaken in dat kamertje, gewekt door keukengeluiden en het ochtendlicht. Beneden wacht een ontbijt met verse broodjes en vers fruitsap, een gekookt eitje en vier flinke stukken kaas. Gastvrijheid op zijn best. Als we door de stallen wandelen, bekent Marc dat hij toch ook helemaal boer is gebleven en nooit zonder zijn dieren zou kunnen.

Ligging : in de polders

Sfeer : authentiek boerenleven

Reistijd : 75 minuten rijden van Brussel

Prijsklasse : correcte prijzen

TIP

Een wandeling door het historische landschap, langs het Gasthof Siphon (ook al authentiek en uniek, onlangs nog met een koninklijk bezoek vereerd), het Napoleonkanaal over en de Spegelsweg in.

Van daar tussen weiden met koeien langs het kasteel van Oostkerke, en daarna weer linksaf om langs de twee evenwijdige kanalen

terug te keren.

De Stamper

Zuiddijk 12, 8340 Damme,

050 50 01 97 of 0475 58 99 60.

Er zijn vijf kamers die tegen 80 euro worden verhuurd (95 euro voor wie maar één nacht blijft), inclusief ontbijten. Avondmaal aan 27 euro.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content