Last but not least in onze reeks Belgische winkelsteden : de zelfgekroonde ‘stad van de smaak’, Hasselt.

Handsome

Kwaliteit boven kwantiteit, dat geldt voor de vier topmerken die hier in de rekken hangen. Beneden vindt u een ruime selectie van de collecties van Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Balenciaga, de eerste verdieping staat volledig in het teken van Maison Martin Margiela. “We blijven achter het merk staan”, zegt Karel Janssens, die samen met zijn vrouw Anouk sinds 1996 de zaak uitbaat. “Na al die jaren is het nog steeds ijzersterk.” De keuze voor Balenciaga – naast de drie Belgen – is volgens Janssens een logische stap. “Het merk past in het beeld dat we aanbieden en geeft een goed palet van de hedendaagse mode weer.”

Diesterstraat 2, Hasselt, 011 24 21 78. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur.

Jade

“De winkel is genoemd naar een halfedelsteen : luxueus, maar ook draagbaar en eigentijds”, zegt zaakvoerster Hanne Tournel. “Die eigenschappen worden weerspiegeld in de selectie van de merken (Vanessa Bruno, Humanoid, Isabel Marant Etoile, Acne, Dieppa Restrepo enzovoorts), in de styling en de pure inrichting van het pand.” Een jaar na de opening is Tournel tevreden met de ontvangst : “Jade is uniek in zijn genre in Hasselt, en dat weten de inwoners te appreciĆ«ren. Ze staan open voor nieuwe merken, ook al hebben ze doorgaans een meer klassieke smaak.”

Diesterstraat 15, Hasselt, 011 76 63 09, www.jade-shop.be. Maandag van 13 tot 18 uur, dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.

Jeurissen

De familie Jeurissen is een begrip in Hasselt en ver daarbuiten. Al drie generaties en meer dan veertig jaar lang brengen zij internationale topmerken naar BelgiĆ«. “Mijn schoonouders hebben het ontstaan van de prĆŖt-Ć -porter meegemaakt. De klanten sprongen bijna in de dozen om een stuk van CourrĆØges te bemachtigen”, zegt Patrice Jeurissen. Daar kunnen winkeliers vandaag alleen van dromen. Het aanbod blijft wel even indrukwekkend als vroeger : van Jil Sander en Armani tot jong talent als Peter Pilotto en Carven. Sinds kort heeft Jeurissen een eigen webshop, www.looksandlabels.eu, waar ook de vintage collectie die de familie in de loop van de jaren verzamelde, verkocht zal worden.

Kapelstraat 12, Hasselt, 011 22 34 75, www.jeurissen.com en www.looksandlabels.eu. Maandag, van 12 tot 18.30 uur, dinsdag tot zaterdag, van 10 tot 18.30 uur.

Donum

In het voormalige postkantoor van Hasselt huist deze toonaangevende zaak op het gebied van interieurdesign en meubels. Donum werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door Jos Peeters en Noella Vangeel. Intussen is er ook een vestiging in Antwerpen, al blijft Hasselt ‘het moederhuis’ en is Donum uitgegroeid tot meer dan een winkel. U kunt er voor de inrichting van uw huis ook een beroep doen op de diensten van een van de vaste interieurarchitecten. De merken zijn elk seizoen grotendeels dezelfde. “Een merk als Alessi volgen we al van in het begin, zo hebben we de afgelopen vijfentwintig jaar zijn evolutie kunnen volgen.” Behalve Alessi vindt u er ook namen als Vitra, Fritz Hansen en B&B Italia, om er maar enkele te noemen.

Havermarkt 31-33, Hasselt, 011 22 83 36, www.donum.be. Maandag tot vrijdag, van 10 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Bethsabee

Gucci, Prada, Miu Miu, Dior, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Tory Burch: de merkenlijst van Bethsabee is de droom van elke schoen- en handtassenliefhebber, en exclusief voor Hasselt. Voor het najaar verwacht zaakvoerster Anja Mulleners veel groen- en grijstinten, roestkleurig leder en ultravrouwelijke modellen, zoals hoge hakken en tassen om in de hand te houden. “Platte schoenen verkopen hier toch niet”, zegt Mulleners. “Mijn klanten houden van hakken, ook al waren er voor de zomer heel wat leuke, platte sandalen.”

Kapelstraat 36, Hasselt, 011 23 39 45, www.bethsabee.be. Maandag tot vrijdag, van 9.30 tot 18 uur, zaterdag van 9.30 tot 18.30 uur.

Stijn Helsen Concept Store

Hij tekende de pakken voor het Belgisch olympisch team, opent binnenkort een outletwinkel in Maasmechelen Village en brengt een ondergoedlijn voor heren op de markt. Geen wonder dat designer Stijn Helsen het uitbaten van zijn concept store aan anderen overlaat. Toch springt hij er op zaterdag graag even binnen om voeling te houden met zijn klanten. Die komen vooral voor de pakken van Stijn Helsen zelf, maar ook voor de dames- en herencollecties van onder andere Pinko en Michael Kors, voor de interieurobjecten en voor een blik op zijn wall of fame, met foto’s van bekende Hollywoodacteurs.

Diestserstraat 10-12-14, Hasselt, 011 24 27 07, www.helsenhasselt.be. Dinsdag tot zaterdag, van 9.30 tot 18 uur.

Clinic

Koopziek ? Dan kunt u terecht bij Clinic voor wat retail therapy. U vindt er kleding, gadgets, juwelen, boeken en accessoires voor mannen en vrouwen. Ze hebben meer dan honderdvijftig verschillende merken, waaronder de denimlabels G-Star en 7 For All Mankind. De benedenverdieping is ingericht voor de mannen, de eerste etage voor de vrouwen. Op het tweede is er een restaurant waar u na al dat zware shoppen weer op krachten kunt komen.

Demerstraat 73, Hasselt, 011 26 19 00, www.clinichasselt.com. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 18.30 uur. Yntimity

De lingerie van de Nederlandse Marlies Dekkers, van cup A tot F, heeft heel wat fans, ook in Hasselt. “In het begin was het een echte hype, die is nu wat gaan liggen”, zegt de verkoopster. “Maar wie ooit een beha van haar heeft gekocht, wil nooit meer iets anders. De stijl doet er vaak niet eens toe, zo goed is de pasvorm.” Voor wie toch liever iets anders heeft, is er ook ondergoed van DKNY, Aubade en het Italiaanse Valery, tot cup C. Achteraan in de winkel vindt u een selectie erotische speeltjes.

Havermarkt 41, Hasselt, 011 23 23 29, www.yntimity.com. Dinsdag tot zaterdag, van 10.30 tot 18 uur.

La Cosa

La Cosa, Italiaans voor ‘de zaak’, biedt hoofdzakelijk Italiaanse topmerken, zoals Dolce & Gabbana, Gucci en Roberto Cavalli. Leon en Riet Schepers leiden er samen met zes verkoopsters alles in goede banen. Sinds enkele jaren staat ook hun dochter in de zaak. Zij moet het voortbestaan van La Cosa verzekeren. “We hebben veel vaste klanten. Maar om de toekomst van La Cosa te garanderen moeten we ook hun dochters aanspreken. Daarom breiden we elk seizoen ons aanbod jeugdige merken uit. Voor de lente/zomer 2013 zullen we ook Dsquared verkopen.”

Kapelstraat 40, Hasselt, 011 23 34 44, www.lacosa.be. Maandag tot vrijdag, van 10 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Multiple 66

Edelsmeden Audi Pauwels en zijn vrouw Kitty hebben twee juwelenwinkels, vlak naast elkaar. De ene met door hen ontworpen juwelen in edelmetalen, de andere, Multiple 66, met goedkopere juwelen uit zilver of kunststof, (vaak) van beginnende designers zoals Lore Langendries en Ann Stevens. “We verkopen er juwelen van 5 tot 350 euro. Een prijsklasse die we in onze winkel hiernaast niet kunnen bieden. Zo vullen beide zaken elkaar mooi aan”, zegt Audi. Een populaire en betaalbare techniek is vandaag het 3D-printen.

Maastrichterstraat 66, Hasselt, 011 72 32 70, www.multiple66.eu. Dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 18.30 uur, zaterdag van 10 tot 18uur.

N.oeuf

Zwangerschapsmode zit in de lift. Daarom opende Pascale Wagelmans, zelf mama van twee, bijna negen jaar geleden haar winkel. In de rekken vindt u merken als Noppies en Pietro Brunelli, maar de belangrijkste collectie is toch die van het Belgische Fragile, die ook in de smaak valt bij niet-zwangere vrouwen. “Bijna de helft van de dames die Fragile koopt, verwacht geen kindje. Ze vinden de stijl en het materiaal gewoon leuk. De jurken en tops nemen na de zwangerschap trouwens weer hun normale vorm aan. Je kunt ze dus voortdragen.”

Aldestraat 50, Hasselt, 011 72 62 82, www.noeuf.be. Dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur.

Eigenwijs

EĆ©n huis naast N.oeuf vindt u de tweede en recentste winkel van Pascale Wagelmans, Eigenwijs, tot de nok gevuld met kinderkleding, speelgoed, boekentassen, gadgets, schoentjes en leuke hebbedingen (ook voor volwassenen). Als het maar origineel en kleurrijk is, want “babyroze of -blauw verkoopt hier toch niet”, zegt de verkoopster. De winkel voelt wat retro aan, maar daar zit de comeback van heel wat figuren uit vervlogen tijden, zoals Mon Chichi, zeker voor iets tussen.

Aldestraat 52, Hasselt, 011 74 39 43, www.eigenwijs-kids.be. Dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 12.30 uur en 13.30 tot 18 uur, zaterdag, van 10 tot 18 uur.

La Bottega

La Bottega staat vooral bekend voor zijn schoenen, en in het bijzonder voor de aparte hoek met een uitgebreide collectie kinderschoenen. U vindt er echter ook kleding en accessoires voor de hele familie, van onder andere Just in Case, Guess, King Louie, Essentiel en Pepe Jeans. La Bottega werd in 2011 genomineerd als Modezaak van het jaar. Drie jaar eerder won zaakvoerster Karine Valy de Woman Award. Wie niet onmiddellijk in Hasselt geraakt, kan ook online terecht voor een paar schoenen van A.F. Vandevorst of Tim Van Steenbergen.

Paardsdemerstraat 7- 11, Hasselt, 011 23 20 33, www.labottega.be. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur. Elke eerste vrijdag van de maand open tot 20 uur.

2x Kadet

Het is een feestelijk jaar voor 2x Kadet, want de bekende Hasseltse kinderwinkel wordt dertig. Eigenares Mieke Kerkstoel, nu geholpen door haar dochter Katrien, heeft haar klanten zien opgroeien. “Veel jonge ouders die met hun kinderen komen winkelen, zijn hier vroeger zelf klant geweest.” Zij komen terug voor de meer dan zeventig merken (voor kinderen van 6 maanden tot 16 jaar), waaronder Belgen als Dominique Vereecke en Anne Kurris, voor de magische inrichting van de winkel en voor de jarenlange ervaring van het personeel.

Maastrichterstraat 38, Hasselt, 011 24 22 82, www.2xkadet.be. Maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.

Door Ellen De Wolf – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content