De interieurarchitectes Julie Van Der Donckt en Julie Grangé — die ondertussen ook haar eerste kleine woning heeft ingeruild voor een groter pand — leggen uit waarop u moet letten bij het kopen, renoveren en verkopen van een woonst.

1. Doe-het-zelfbudget

Doe zo veel mogelijk zelf bij het opknappen van uw eerste woning. Afbreken en opruimen kan in principe iedereen, zelfs tegels plaatsen valt goed mee. Zo leert u veel en kunt u het werk beter inschatten en de kosten beperken. Een goede raad : geef niet te veel uit. Weeg de investering af. Voor een pand van 110.000 euro mag u maximaal 30.000 à 40.000 euro spenderen om het op te knappen. Zo’n bedrag verhoogt de waarde. Gooit u er 75.000 à 100.000 euro tegenaan, dan is dat op korte termijn niet te recupereren. Veel mensen investeren te veel. Ze kopen een rijhuis van 175.000 à 200.000 euro en verbouwen het voor 100.000 euro of meer. Stel dat ze hun pand over vijf jaar moeten verkopen, dan verliezen ze de investering, omdat zo’n woning niet meteen opklimt naar een duurdere categorie. Investeringen van 500 à 750 euro per m² kunt u altijd terugwinnen, gaat u boven de 1000 euro dan wordt dat veel moeilijker.

2. Klassieke investeringsfout

De grootte van een pand is heel belangrijk. Van een klein huis maak je geen grote woning ! Een bescheiden pand dat te grondig wordt verbouwd en daardoor veel kost, is een slechte investering. Wil u ruimte, koop dan meteen een ruimere woning. Vergeet ook de verhoudingen niet. Een huis met een prachtige zolder of kelder en een kleine leefruimte is niet interessant. In de eerste plaats is een grote benedenverdieping nodig. Sommige klassieke burgerhuizen lijken op een reus met een groot hoofd en kleine voetjes. Achter de mooie gevel zijn ze krap en onherbergzaam. Laat u daar niet aan vangen.

3. Locatie en oriëntatie

Locatie en oriëntatie zijn van cruciaal belang. Koopt u iets in een interessante, gewilde buurt, dan kan de prijs zeer snel stijgen. Sommige opkomende buurten of woonwijken in de nabijheid van een snelweg zijn gezocht. Koop daar een oubollig pand, knap het op en u hebt een schitterende investering gedaan. Let ook op de oriëntatie ten opzichte van de zon. Een pand zonder tuin, dat bovendien noordwaarts is gericht, is koud en ongezellig. Een pand met veel zon en licht is aangenaam en minder duur om te verwarmen.

4. Basic keuken, badkamer en dressing

Voor de renovatie van uw eerste woonst kiest u niet voor de duurste materialen. Simpel en betaalbaar kan heel mooi zijn. Goedkope witte tegels met een zwarte voeg bijvoorbeeld zijn heel hip. Kies voor goede leidingen maar voor een simpel bad, een eenvoudige douche of keuken. Veel verbouwingen betreffen een grotere badkamer of keuken. Maar voordat u gaat uitbreiden – wat veel kost – kunt u beter eens bekijken of het niet beter is om een slaapkamer tot badkamer om te bouwen. Idem voor de keuken : het is zinvoller een muur uit te breken dan een nieuw volume bij te bouwen, waarvan de kosten hoog oplopen. Opteer voor een open keuken : niemand wil vandaag nog een afgesloten kookplaats, tenzij er ruimte genoeg is om er een leefkeuken van te maken. Maak zo veel mogelijk ingemaakte kasten : iedereen wil ze en ze zijn handig.

5. Stijl

Ook de stijl van de verbouwing of inrichting speelt een grote rol. Is uw budget beperkt, ga dan niet experimenteren met de architectuur door alles open te gooien en monumentale doorzichten te creëren. Architectuurhoogstandjes zijn leuk in een kunstgalerie of ruime villa, maar in een gewoon rijhuis demoderen ze snel. Tracht ook goede elementen te bewaren, zoals een oude trap. Uw interieur kan er best hedendaags uitzien zonder grote verbouwingen. Investeer liever in een moderne aankleding en leuk geschilderde wanden. Voyante architectuur kost bakken geld. Dat is prima voor wie de centen heeft en zijn woning meer als statussymbool ziet dan als investering. Maar echte architectuurexperimenten worden later zelden hoog gewaardeerd. Huizen die tien jaar geleden ‘hedendaags’ werden verbouwd, ogen nu vaak verrassend ouderwets, het resultaat is de investering zelden waard.

?Van een klein huis maak je geen grote woning. Wil je ruimte, koop dan groter”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content