:: Windaue's worldcuisine & clubbing : Koningstraat 2, 8400 Oostende. 059 80 89 29. Open van 12 tot 14.30 en van 18 tot 22 uur. Woensdagavond en donderdag gesloten.
...

:: Windaue's worldcuisine & clubbing : Koningstraat 2, 8400 Oostende. 059 80 89 29. Open van 12 tot 14.30 en van 18 tot 22 uur. Woensdagavond en donderdag gesloten.Het gebeurt niet elke dag dat men in de Belgische horeca met een verrassing uitpakt. Vergeleken met het buitenland ligt ons eetlandschap er immers uiterst braaf bij. De verrassing komt deze keer bovendien uit een onverwachte hoek : het is de familie Daue, achttien jaar lang de drijvende kracht achter het chique fijnkostrestaurant Au Vigneron in de voormalige koninklijke villa van Oostende, die nu, schuin voor het casino, is gestart met een hedendaags stadsrestaurant. De drempel ligt in het nieuwe eethuis een stuk lager en ook het keukenrepertoire is verbreed : de formule is geënt op 'kwaliteit zonder das' en op twee compleet verschillende keukens onder één dak. Wij kwamen 's avonds naar Ooostende en merkten dat het seizoen voorbij was, want de straten rond het casino lagen er uitgestorven bij. Gelukkig was er Windaue's. De nieuwe brasserie neemt het gelijkvloers in van een hoekhuis aan het begin van de Koningstraat. Achter de glazen façade wacht een grote, kleurrijk en trendy ingerichte ruimte waar een voor iedereen zichtbare keuken voor actie zorgt. In het eetgedeelte zijn de muren met marmer bekleed en kan men verandering brengen door gekleurde glaspanelen voor de ramen te schuiven. Bezoekers kunnen kiezen : hoog aan de bar of aan cocktailtafels of laag, op met leder beklede stoelen. Aanpasbare sfeerverlichting en loungemuziek zorgen voor een clubgevoel. Windaue's is geopend voor zoon Stephane Daue, maar de ouders kunnen het werken moeilijk laten. Vader Jean-Marie leidt de keuken en beweegt zich tussen Belgische en Aziatische koks die bbq-schorten en rode baseballpetjes dragen. Moeder Joanna ziet er met haar omhooggestoken haar uit alsof ze van de kapper komt. Zij houdt een oogje in het zeil in de eetzaal, kust bevriende oudere klanten, en komt voor het nagerecht de kruimels van onze tafel vegen. "Ach," zegt ze vriendelijk, "als je heel je leven niets anders hebt gedaan, is het moeilijk om stil te zitten." Aan haar zijde staat schoondochter Romina Marsili. Zij is van Italiaanse origine en volgt een intensieve cursus Nederlands. Zij benadert de klant met bescheidenheid en een stralende lach. Stephane staat ook in de eetzaal. Hij is gepassioneerd door wijn en stelde een boeiende wijnkaart samen. Het repertoire op de wereld-spijskaart gaat van Vlaamse paling in 't groen (16 euro) tot Thaise tom yam kung (7 euro). Specialiteiten zijn : jonge tarbot in zoutkorst met saus van room en vermout (45 euro voor twee) en Peking-eend met honing en sinaasappel (18 euro). Wij zaten tussen oude dames met hondjes, Oostendse flierefluiters en Engelsen, en kozen het gevarieerde oosterse voorgerecht (30 euro voor twee). Op een schaal lagen verzorgde en vriendelijk gekruide Aziatische hapjes, zoals gefrituurde Chinese ravioli, Maleisische samosa, Indonesische kipsaté, Koreaanse rundsaté, Japanse tempura, Thaise vissla met noedels en 'Singapore drie-kleuren-dim-sum', opgediend met zes verschillende sausjes. Vervolgens waren er kalfsniertjes Baugé, perfect rosé gebraden, geflambeerd met cognac en opgediend met aardappels in veldkleed, in boter gewentelde prinsessenboontjes en saus van room, kalfsfond en dragon (18 euro). Aan de andere kant van de tafel was er groene Thaise curry met groenten, kokosmelk, basilicum en eend en ook hier klonk uitsluitend tevreden geknor (15 euro). Het glas werd gevuld met de wijn van de maand, een frisgeschonken Voiles Latines, als allemansvriend uit de Languedoc, gemaakt van syrah en grenache (19,50 euro). Om het einde nog even uit te stellen werd deze smakelijke maaltijd afgesloten met lekker koffie-ijs, in hoog glas geserveerd met mascarpone, stukjes krokante speculaas en geklopte room (7 euro). Wij kwamen met een rekening van 88 euro voor twee buiten en waren oprecht enthousiast.