BRASSERIE DU CENTRE Vissen : X Geldstukken : XX Smileys : X
...

BRASSERIE DU CENTRE Vissen : X Geldstukken : XX Smileys : XEen degelijk eethuisje zonder chichi : in Knokke is dat een welkome verademing. Brasserie du Centre op de drukke Lippenslaan is al jaar en dag zo'n recht-door-zee restaurant, waar men vriendelijk en efficiënt bediend wordt, en dat een grote schare vaste klanten kent. Velen komen er voor de dagschotel, die voor 400 fr. een zeldzame prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het interieur ademt Vlaamse knussigheid : leren banken langs de muur, antieke koffiemolens op de schouw, koperen pannen aan 't plafond, en naïeve muurschilderingen met taferelen van le plat pays. Niet echt een gespecialiseerd visrestaurant, maar de viseter vindt op de kaart toch keuze genoeg. De klassieke tarbot (1250 fr.), maar ook kabeljauw (600 fr.). Wij begonnen met garnaalkroketten (325 fr., rijk gevuld, goed krokant, maar met een fletse pâte wat blijft dit toch een moeilijk product !) en een sla van als vers aangekondigde ansjovis (300 fr.). Dom dat we dat geloofden : verse ansjovis is bij ons iets heel zeldzaams geworden. Hier ging het dus om de in zuur opgelegde visjes, ook populair als smaakdodende aperitiefhap. Als hoofdgerecht volgde aan de ene kant een mooi stuk griet (750 fr.), met een naar onze smaak iets te zachte en te romige mosterdsaus, en aan de andere kant een portie perfect gebakken paling (650 fr.). We dronken er een fles witte Reserve Brasserie du Centre bij, een eerlijke wijn van het huis Gravé Lecocq (525 fr.). Brasserie du Centre : Lippenslaan 262, 8300 Knokke-Heist. Tel. (050) 61.09.10. Donderdag gesloten.CHARLY'S Vissen : XX Geldstukken : XXX Smile : XXXOp de hoek van de toeristische Oostendse Visserskaai en het Vissersplein bevindt zich Charly's. Ingewijden weten dat de vis hier van superieure kwaliteit is, en bereidingen als bouillabaisse (1295 fr.) en tarbot op de wijze van de oude vissersvrouw (met witte wijn in de oven bereid, 1195 fr.) trekken liefhebbers zelfs van over de grens. Charly's werd vier jaar geleden opgestart door Philip Boonroy en Lea Meirsman. Het echtpaar kijkt bescheiden van achter de toog toe, terwijl een gedienstige ober de bestellingen naar de tafels brengt. In de keuken staat de zoon des huizes. Hij volgde twee jaar les aan de kokschool van Koksijde en ging met een leercontract aan de slag. Wij kozen het Go Classic-keuzemenu (1095 fr.), begonnen met een correct vissoepje met rouille, kaas en broodkorstjes als attributen. Twee garnaalkroketten met een royale, goed afsmakende salade volgden. Het krokettenbeslag was lekker maar taai van textuur (de vulling van het ultieme kroketje hoort bij het opensnijden naar buiten te lopen). Hoofdgerecht was gebakken zeetong en op het bord kwam een prachtexemplaar van drie-in-één-kilo en dagvers. Jammer dat opnieuw dezelfde gemengde salade als garnituur verscheen. De smakelijke maaltijd werd afgesloten met een bijzonder feestelijk nagerechtenbord met onder meer exotisch fruit, quenelle van chocolademousse, rum-rozijnenijs, aardbeienbavarois en piramide van room en chocoladekrokantjes. Charly's : Vissersplein 1, 8400 Oostende. Tel. (059) 51.06.87. Lunch 795 fr., menu ?bij het vallen van de avond? 975 fr., menu ?viswandeling? 1395 fr. en fijnproeversmenu 1595 fr. Donderdagavond en woensdagavond gesloten. ESCAPADE Vissen : X Geldstukjes : X Smileys : XKris Van de Kerckhove die nog bij Pierre Fonteyne werkte friste in Blankenberge een dokterswoning uit de jaren '20 op, en opende in mei jongstleden het eethuis Escapade dat uitblinkt door zijn interessante prijs-kwaliteitverhouding. In de week is er een dagmenu voor 650 fr., wij proefden op een zondag een driegangenmenu van 850 fr., waarvan de samenstelling om de veertien dagen wisselt. Het begon met drie geroosterde gamba's, met een apart geserveerd sausje van olie, look en peterselie. Aan de andere kant van de tafel verscheen een pannetje met vier wat waterige jakobsschelpen in een romige saus met champignons en garnalen. (Twee gerechten waar het vismes dat op tafel ligt, niks komt bij doen, gamba's zijn er ronduit moeilijk mee te snijden.) Andere voorgerecht-opties zijn gerookte zalm, parmaham, scampi's met curry of en dat is leuk een halve portie mosselen. Als hoofdgerecht volgden zeeduivel met een smakelijke saus van graanmosterd, en kabeljauw op een bedje van aardappelpuree met groene kool. We dronken er een Pouilly Fumé ?Les Loges? (950 fr.) bij. Als dessert kozen we een sorbetje van cassis, en aan de overzijde een mooie verse vruchtensla. Er is ook een kindermenu (450 fr.) met soep of kaaskroketten, een ossenhaasje of twee tongreepjes, en een ijsje. Niet echt een restaurant waar je culinaire verrukking vindt, maar wel een eerlijk eethuis, met een prima bediening, waar je als vakantieganger graag zal terugkomen. Restaurant Escapade : J. de Troozlaan 39, 8370 Blankenberge, tel. (050) 41.15.97. STAD KORTRIJK Vissen : XX Geldstukken : X Smileys : XHet merkwaardigste adres uit deze mini-gids is ongetwijfeld restaurant Stad Kortrijk in de beruchte Langestraat in Oostende. Voor de deur staan wat bakken met groenten, het interieur is dat van een frituur. Alhoewel. Een frituur met hagelwitte linnen tafelkleden en mooi gesteven servietten ? Patron René Coolsaet draaft rond in zwarte jeans en zwart T-shirt. En draven is wel het juiste woord, want dit is een éénmanszaak, en de keuken is in de kelder. Als hij passeert, moet je je keuze gemaakt hebben, want anders is hij zo weer weg, om ergens een stapeltje messen en vorken op tafel te gooien, of om in de kelder snel eens in de mosselen te roeren. Het mag een wonder heten, maar alles komt hier perfect op tafel : een mooi gepelde tomaat, royaal gevuld met kraakverse handgepelde garnalen (320 fr.), een tong (540 fr.) gebakken volgens de regels van de kunst, een pot in huis gemaakte mayonaise, een schaal krokante frieten. Er staat ook pladijs (300 fr.) op de kaart, biefstuk en enkele omeletten. De witte huiswijn, een correcte Entre-deux-mers kost 410 fr. Als de patron het net even te druk heeft, krijg je er de kurkentrekker bij. En is er iets vergeten op tafel, borden bijvoorbeeld, dan ga je die zelf zoeken. We zien zelfs hoe een dorstige klant de weg naar de ijskast wordt gewezen. De Stad Kortrijk, waar je vooral Oostends hoort spreken, is een sympathiek eethuisje voor mensen die houden van goed eten en drinken, zonder flauwekul. Restaurant Stad Kortrijk : Langestraat 119, 8400 Oostende. Tel. (059) 70.71.89. FURNOISE Vissen XX Geldstukken XX Smile XDe Furnoise is een verbeterde frituur met een propere, hedendaagse inrichting en moderne, functionele aanpak. Meisjes in T-shirt met promotietekst, staan met elektronisch opneemklavier in de hand tussen de tafels bestellingen te noteren : efficiëntie wordt hier gekoppeld aan vriendelijkheid. De grootouders Gerry begonnen in 1950. Veel meer dan een frietkot was het toen niet. Vandaag leiden zoon Maurice Gerry en zijn vrouw Yvonne de negotie. Maurice wordt in de keuken bijgestaan door kleinzoon Danny, die afstudeerde aan de kokschool van Koksijde en het keukenrepertoire uitbreidde met meer verfijnde suggesties. De Furnoise draait echter vooral op burgerlijke bereidingen met vis en mosselen in de hoofdrol. Op tafel kwam een mandje met twee sneden brood (geen boter !). Vooraf was er een smakelijke garnaalsalade, compleet met in huis gedraaide mayonaise, sla en tomaat (385 fr.). De salade was op voorhand samengesteld en kwam rechtsteeks uit de koelkast. Hoofdgerechten waren zeetong (760) en kabeljauw (470 fr.). Het flinke stuk kabeljauw en de royale zeetong waren beide uitermate vers en op de plaat in olie gebraden. Als nagerecht was er dame blanche (160 fr.) met in huis gedraaid ijs, dat werd verpest door banale, industriële chocoladesaus. De Furnoise wordt druk bezocht door een gevarieerd publiek, van werklui tot ministers. Reserveren is uitgesloten. Furnoise : Koninklijke baan 125, 8670 Koksijde. Tel. (058) 51.17.34. Woensdag gesloten.