Kussentjes vullen

© Diane Hendrikx

Zelf ravioli maken was iets wat ik mezelf niet zag doen. Maar plots is er weinig ander tijdverdrijf dan rommelen in de keuken. Voor je het weet, haal je die vier jaar oude, maar nog ongebruikte pastamachine uit de kast.

Kussentjes vullen
© Diane Hendrikx

Ravioli met paddenstoelen

Voor 4 personen

Het deeg

350 g bloem (type 00 als je dat vindt, gewone tarwebloem werkt ook)

3 eieren, 1 eidooier, 1 tl zout,

2 el olijfolie

De vulling

300 g paddenstoelen, in plakjes gesneden,

1 klont boter, 2 sjalotten, fijn gesnipperd,

3 tenen look, geperst, 3 el ricotta,

zeste van 1 citroen (onbespoten),

peper en zout, snuif cayennepeper,

oe tl tijm, 2 el geraspte Parmezaanse (of andere sterk smakende) kaas

Zeef de bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden, breek hierin de eieren en voeg ook die ene eierdooier toe. Ook het zout en de olijfolie mogen in het kuiltje. Kluts nu met een vork de eitjes, terwijl je er steeds wat meer bloem onder mengt. Doe dit tot alle bloem is opgenomen. Laat het deeg 5 minuten rusten en begin het daarna met bebloemde handen te kneden tot het mooi elastisch wordt. Reken op ongeveer tien minuten. Wikkel het deeg daarna in plasticfolie en laat het een halfuur rusten op kamertemperatuur.

Bak voor de vulling de paddenstoelen aan in boter tot ze bruin zijn, laat zoveel mogelijk vocht verdampen (bak ze dus droger dan wanneer je ze normaal zou bakken om zo te eten). Doe dit in meerdere keren als je pan te klein is, zodat het vocht goed kan verdampen. Stoof daarna in dezelfde pan ook de sjalot en de look aan in wat boter tot ze zacht en glazig zijn. Laat afkoelen. Mix met een staafmixer of een keukenrobot de afgekoelde champignons met de sjalot, ui, ricotta, citroenzeste, geraspte kaas en kruiden tot een fijne pasta. Proef en kruid bij indien nodig.

Nu kun je met de pastamachine aan de slag. Verdeel het deeg in 6 kleinere porties en vorm het met de hand tot een rechthoek. Haal het deeg door de machine op de grootste stand en herhaal dat terwijl je de machine telkens aanpast naar een fijnere stand. In deze fase kan het nuttig zijn om even een YouTube-tutorial te bekijken om de handelingen te visualiseren.

Als het deeg dun genoeg is (de test: zie je de schaduw van je eigen hand erdoor?) leg je het op een met bloem bestoven werkblad en leg je om de 7 cm een hoopje vulling. Leg een tweede uitgerold stuk deeg erop en duw met de hand goed aan rond de vulling, zodat er geen lucht in de ravioli zit. Snijd met een mes de ravioli op de maat die jij leuk vindt. Je kunt ook aan de slag gaan met een koekjessnijder om karteltjes te vormen. Ook hier is YouTube een bron van inspiratie om los te gaan met allerlei kunstige vouw- en snijtechnieken.

Kook de ravioli drie tot vijf minuten. Proef van het deeg om de gaartijd te checken. Eet met wat bruine boter en salie of een licht tomatensausje.

TIPS:

Omdat zelfs in tijden van sociaal isolement je maar af en toe de drang overvalt om ravioli te maken, raad ik je aan meteen een grote lading te maken. Wat je niet meteen opeet, kun je invriezen. Want ooit zul je weer weinig tijd hebben in de keuken.

Voor de vulling kun je naar hartenlust variëren: het is zaak om hartige smaakbommetjes te maken. Houd de vulling droog, zo blijft ze in haar jasje. Als je met ingrediënten werkt die veel vocht verliezen, zoals spinazie, druk de groente dan goed uit na het aanstoven, zodat dat vocht niet ontsnapt terwijl je de ravioli kookt. Kaas, miso of edelgist is een goed idee om de vulling op smaak te brengen. Kruid ook stevig door met zout en peper; de milde smaak van de pasta zal het geheel nog verzachten.

Kussentjes vullen
© Diane Hendrikx
Kussentjes vullen
© Diane Hendrikx
Kussentjes vullen
© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content