Aan de rand van de Toscaanse topbestemmingen lokt de authentieke Albergo Pietrasanta met moderne kunst in een middeleeuws decor.

Tot voor kort was het een goed bewaard geheim, al ligt Pietrasanta op de pelgrimsweg naar Rome. Het stadje is gedrenkt in idylle en kunst. Een middeleeuws decor met plein, kathedraal en sierlijke straten is een magneet voor beeldhouwers, die zijn gelokt door het witte marmer van Carrara, waar Michelangelo zijn materiaal haalde om er renaissancesculpturen mee te maken. Vandaag is dit ‘Toscaanse Montmartre’ met boetieks, ateliers en galeries ook voor liefhebbers van hedendaagse kunst een chique bestemming : kunstenaars als Messina, Murabito, Folon, Cascella en Botero hebben Pietrasanta met vaak monumentale beelden verrijkt.

Bij een hoek van de verkeersvrije hoofdstraat pronkt streng, maar warm mediterraan de rode gevel van een zeventiende-eeuws palazzo, dat ooit de naam droeg van de familie Barsanti-Bonetti. Nu is Albergo Pietrasanta een behaaglijk onderkomen voor reizigers, die met graagte Toscane vanuit de marge bezoeken. Met een unieke collectie hedendaagse kunst is het hotel een afspiegeling van de stad. Overal, in de lobby en de lounge, in het salon vol bloemen, kandelaars en fauteuils, in de traphal of in de vergaderzaal hangt moderne kunst van Fontana, Schifano en Burri, De Dominicis, Merz en vele anderen. De kunstwerken horen bij het interieur zoals kristallen glazen bij een weelderig gedekte tafel.

Ook elk van de negentien kamers draagt een persoonlijk handschrift : antiek meubilair, warme kleuren in functie van de ruimte, een badkamer – noblesse oblige – in bekoorlijk marmer, fresco’s en trompe-l’oeils in de slaapkamer. En hedendaagse kunst uit het ItaliĆ« van halfweg de twintigste eeuw tot vandaag. Grandeur van de zeventiende eeuw harmonieert met eigentijdse luxe. De Albergo, lid van de Small Luxury Hotels of the World, is tophotel en private woonst.

Met palmbomen in een landschapstuin verbindt de intimistische patio het palazzo met de omgebouwde stallingen. De wintertuin nodigt uit voor een weelderig ontbijtbuffet, maar is evengoed een aangename zithoek. Het hotel heeft geen restaurant, maar werkt samen met een aantal eethuizen in de stad, allemaal binnen loopafstand. Met wat geluk ontmoet je er Fernando Botero, die in de Albergo gast aan huis is.

Samengevat

4 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

8 Zwembad

8 Restaurant

8 Wellness

4 Celebrity Spotting

8 Trendy

8 Kindvriendelijk

IN DE BUURT

Aan de Toscaanse RiviĆØra vormt Pietrasanta een driehoek met Pisa (30 km, met kerk, baptisterium en

de beroemde scheve toren) en Lucca

(ook 30 km, met renaissancistische architectuur en herinneringen

aan Puccini).

De marmergroeven van Carrara,

die bekendstaan als de Groeven

van Michelangelo.

De badplaats Forte dei Marmi met Italiaanse viphuizen en boetieks.

Portovenere en de Cinque Terre,

een wilde kustlijn met vijf

schitterende dorpen.

Verder weg de steden Firenze en

Siena, met alle Toscaanse

heerlijkheden rondom.

Al deze bestemmingen kunnen vanuit het hotel ook met een gids geboekt worden.

KUNSTTIP

Hedendaagse kunst is nooit goedkoop, maar in Pietrasanta kun je er gratis naar kijken : bronzen en marmeren beelden op pleinen en in straten, in galeries of een van de musea voor beeldende kunst. In een onopvallend kerkje overweldigen twee reusachtige fresco’s van de Colombiaan Fernando Botero.

Het gemeentehuis pakt uit met muurschilderingen van Mitoraj.

Met een persoonlijke rondleiding kunt

u als hotelgast ook de geheimzinnige wereld van gieterijen, marmerateliers en mozaĆÆekstudio’s bezoeken, terwijl kunstenaars of ambachtslui aan het werk zijn. De even deskundige als vriendelijke rondgang door een onbekend milieu is een kostbare troef van Pietrasanta.

PRAKTISCH

Albergo Pietrasanta, via Garibaldi 35, 55045 Pietrasanta, Italiƫ.

Alitalia biedt dagelijks vluchten van Brussel, via Milaan, naar Genua of Pisa. Voor informatie en reserveringen : 02 551 11 22, www.alitalia.be

Touroperator CaractĆØre prijst Albergo Pietrasanta aan als een juweel. Een standaardkamer kan vanaf 106,70 euro. Voor een lijst van verkooppunten van geselecteerde reisagenten of de brochure (2,50 euro verzendingskosten) : 0902 88 014, www.caractere.be

Info : www.albergopietrasanta.com

Info over Italiƫ : ENIT, Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme, Louizalaan 176,

1050 Brussel, 02 647 17 41,

www.enit.it en enit.bel@infonie.be

Mark Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content