De verfraaiingswerken die in Kortrijk volop aan de gang zijn, moeten de stad opnieuw aantrekkelijk maken. Om het wachten te veraangenamen, gidsen wij u langs de lekkerste plekjes.

Kortrijk of de Groeningestad, een titel ontleend aan de Guldensporenslag (1302), zit midden in een overgangsfase. De leegloop van burgers en winkelhouders is sinds twee jaar een halt toegeroepen. Stadsbestuur en bouwpromotoren hebben de handen in elkaar geslagen en hebben grootse plannen. De Kortrijkzaan kijkt weer met de positieve ondernemingslust, eigen aan West-Vlamingen, naar de toekomst. Op heel wat plekken in de stad wordt driftig gebouwd en de vele wegomleggingen en de gebrekkige signalisatie stellen het geduld van de automobilist op de proef. Het is niet het ideale moment om Kortrijk met de auto te bezoeken. Daarom gingen wij verder met de fiets. Bij Toerisme Kortrijk (Begijnhofpark, www.kortrijk.be/toerisme) zijn fietsen te huur tegen 6 euro voor een halve dag en 9,50 euro voor een hele dag. Nog even geduld en over twee jaar zal Kortrijk een vernieuwde, ‘charmante’ stad zijn, waar heden en verleden op een prettige manier worden gekoppeld via historische gebouwen en moderne architectuur en design.

01

SAINT-CHRISTOPHE

Gastronomisch instituut

Nicole en Jacques Pélissier maakten van restaurant Saint-Christophe een instituut. Het burgerpaleisje, dat anderhalve eeuw geleden door een Engelse vlashandelaar achter het station werd gebouwd, werd het rendez-vous van zakenlieden en gegoede burgers. De familie

Pélissier verkocht de zaak vorig jaar aan de 27-jarige souschef Olivier Dewulf en echtgenote Sophie. Olivier wordt geholpen door een team jonge, enthou- siaste medewerkers. Dat er hoog wordt gemikt vertellen de prijzen : de goedkoopste voorgerechten kosten 30 euro, hoofdgerechten zijn er vanaf

38 euro.

Restaurant Saint-Christophe :

Minister Tacklaan 5,

8500 Kortrijk. 056 20 03 37. www.stchristophe.be

Zondagavond, dinsdagavond en maandag gesloten.

Van 60 tot 145 euro.

02

KWIZIEN CELINE

Actueel

In Kwizien Céline kun je voor een redelijke prijs, in een actuele omgeving, verzorgd eten. Het knusse restaurant is een realisatie van Céline Pélissier. Zij is de dochter van de Fransman Jacques Pélissier en zijn West-Vlaamse vrouw Nicole, het bescheiden echtpaar dat tot voor kort het chique restaurant Saint-Christophe uitbaatte en dat juist, schuin tegenover Kwizien Céline, Le bistro du chef heeft geopend. Beide formules zijn laagdrempelig. Kwizien Céline is ondergebracht in een honderd jaar oud huis. Het voormalige kaarterscafé werd gestript en heringericht. In de plaats kwam een eetzaal met een loungesfeertje. Sfeervol is de verlichting van de houten vloer, die gebeurt van onder de muurbanken. De spijskaart is beknopt en vermeldt ook de gerechten uit het menu. Het eten heeft smaak.

Kwizien Céline : Gentsesteenweg 29, 8500 Kortrijk. 056 20 05 03. Gesloten op dinsdag en woensdag. www.kwizienceline.be

Van 30 tot 60 euro.

03

HUYZE DECOCK

Ode aan grootmoeders keuken

Eigenaar en chef-kok Francis Decock is ‘de nar met dienst’ in Huyze Decock. Dit bijzondere eethuis met fantasierijke inrichting zit verborgen achter de façade van een oud huis in een deftige woonbuurt. De eetvertrekken zijn knus ingericht. Men heeft zicht op de keuken, waar de royaal besnorde chef aan het fornuis staat in een narrenbroek met rode gymschoenen, zwart hemd en rode bretellen. De decoratie staat in het teken van de hofnar en van de kunstenaarsfamilie Vermeersch.

Huyze Decock :

Louis Verweestraat 1,

8500 Kortrijk. 056 25 28 54. www.huyzedecock.be

Maandag en dinsdag gesloten.

Van 40 tot 70 euro.

04

FUNKY FOOD

Trendy en lekker

Voor smakelijke mediterrane gerechten in een sfeervol, trendy decor is er Funky Food.

Funky Food : Stationstraat 9a, 8500 Kortrijk. 056 22 69 76. Alleen ’s avonds open, maandag

gesloten. www.funkyfood.be

Van 40 tot 60 euro.

05

‘T EILAND

Verzorgde brasserie

Voor verzorgde en smakelijke gerechten, bereid met verse ingrediënten, is er in ‘het mirakelstraatje’ ’t Eiland. Eigenaar en chef-kok Brecht Coucke kan goede referenties voorleggen : hij werkte onder meer bij de Boxy Brothers. Specialiteiten zijn : côte à l’os (20 euro) en kabeljauw met gebakken asperges (23 euro).

’t Eiland : Kapucijnenstraat 29-31, 8500 Kortrijk. 056 22 18 39.www.brasserie-

teiland.be Maandagavond,

dinsdag en zaterdagmiddag

gesloten. Van 40 tot 60 euro.

06

TOMATENSOEP

MET BALLETJES

Snel en vers

Tomatensoep met balletjes is een hippe food lounge op vijf stappen van de markt. Je kunt er terecht voor een internationaal georiënteerde, gezonde, snelle hap tegen verteerbare prijzen. Soepen, burgers, granenboterhammen, pasta en salades, bereid door de eigenaars van restaurant Fond & Fumet uit Marke.

Tomatensoep met balletjes :

Onze Lieve Vrouwestraat 3, 8500 Kortrijk. 0497 45 93 04. Open van 11 tot 15 uur, zondag gesloten.

Van 8 tot 20 euro.

07

DE TROG

Brood- en eethuis

In een oud herenhuis uit 1851 aan het parkje is De Trog ondergebracht. Men verkoopt er biologische broden en kaas en in de achterliggende salons met hoge, bewerkte plafonds, muurschilderingen, marmeren schouwen en parket wordt geluncht met een slaatje, een pastabereiding of een stuk quiche. ’s Namiddag zijn er ‘nostalgische’ taarten, zoals perentaart met speculoos, kriekentaart met amandelen of flantaart.

De Trog : Plein 12,

8500 Kortrijk. 056 20 20 18.

Woensdag en zondag gesloten.

08

LA BODEGUITA DEL MEDIO

Cocktails en sigaren

In de sfeervolle Cubaanse bar, La Bodeguita del Medio, waar Hemingway zich op zijn gemak zou hebben gevoeld, serveert men vermaarde cocktails, zoals mojito, caipirinha of cuba libre, en dit per glas of per liter. Als de honger begint te knagen, zijn er tapas of een dagschotel (8 euro). Donderdagavond zijn er tapas à la carte en is er casinoavond. Spijtig dat de toiletten zo kwalijk ruiken.

La Bodeguita del Medio :

Stationstraat 9, 8500 Kortrijk. 056 44 43 43. www.delmedio.be Zondag en maandag gesloten. Van 10 tot 30 euro.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content