Sinds enkele jaren wil iedereen vaker en daardoor noodgedwongen korter op vakantie. Snelle treinen en goedkope vluchten hebben het fenomeen aangezwengeld. Een herfstselectie.

Pierre Darge / Illustratie Barbara Mertens

De behoefte aan pakweg vier dagen korte vakantie heeft zich het duidelijkst gemanifesteerd in de Citytrips. Sinds jaar en dag scoren Londen en Parijs zeer hoog, ze hebben bij Transeurope zelfs tot aparte brochures geleid. Met in elk van die steden een keuze uit liefst 42 hotels (in Parijs vanaf 37 euro per nacht, in Londen vanaf 42,45). Neckermann en All Seasons doen nog beter met 79 hotels in Parijs en 61 in Londen. Transeurope brengt ook een brochure uit waarin nog eens 25 steden aan bod komen. Wie het aan inspiratie ontbreekt, vindt daarin dertien Specials zoals Jugendstil Berlin, Istanbul Ottoman, Wenen Strauss of Budapest Hungarian Rhapsody. De Oost-Europese kunststeden Praag, Boedapest, Krakau en Warschau – zonder Berlijn te vergeten – beleven een echte renaissance en een bed and breakfast (b&b) hoeft er niet meer dan 54 euro te kosten. Maar zie ook de heropleving van Dublin, dat charmant kleinschalig is, niet over het hoofd. Eenzelfde brede selectie vinden we bij All Seasons .

Jetair van zijn kant bijt zich vast in Barcelona en biedt in de Catalaanse hoofdstad wel 26 hotels. Verder is er ook aandacht voor het Universal Mediterranea Resort, een eigenzinnig pretpark met filmstudio’s en eigen hotels, op 110 kilometer van Barcelona. Liefhebbers van Italiaans stedenschoon vinden hun gading bij Evasion, dat naast de citytrips naar de bekende toppers ook reizen naar bestemmingen als Bologna, Siena, Verona, Palermo en Napels aanbiedt.

O dysseus geeft een brochure uit met luxueuze Citybreaks, waarin 143 hotels in 41 steden werden opgenomen met nieuwe uitschieters staan zoals Dresden (overnachtingen met ontbijt vanaf 112,80 euro), Boekarest, Leipzig, het historische Weimar (vanaf 101,90 voor b&b) of de Baltische bestemmingen Riga, Vilnius en Tallinn. Er is ook een New York-pakket aan toegevoegd.

Mag het voor één keer in noordelijke richting gaan, dan is er de Bureau Scandinavia’s Nordic Feeling-brochure. Uiteraard vindt men daarin de Scandinavische en Baltische hoofdsteden, maar ook minder voorkomende bestemmingen zoals Bergen en het toch wat miskende Göteborg, dat goedkoper is dan men vermoedt: b&b kan er vanaf 46,25 euro. Uniek is de vierdaagse duoreis Stockholm-Helsinki, waarbij de verbinding tussen beide steden per schip wordt gemaakt: een aanbod dat slechts tot eind september geldt en minder dan 500 euro kost, inclusief de vluchten en de cruise.

Escape speelt vooral op Oost-Europa in met Moskou, Sint-Petersburg, Boedapest en Praag. De hotelketen Dorint brengt een unieke Citytrip & Shortbreaks-brochure uit met aanbiedingen in onder andere Berlijn, Düsseldorf, Keulen en Hamburg.

De uitbreiding van het net van hogesnelheidstreinen heeft vooral Lyon en Avignon binnen handbereik gebracht. Lyon, de Franse culinaire hoofdstad, ligt op minder dan vier uur van Brussel en blijft onderschat, een euvel dat de Citytrips brochure van All Seasons wil verhelpen. Avignon straalt van Provençaalse charme en is een ideale uitvalsbasis om met een huurauto het hele zuidoosten van Frankrijk te verkennen. Charmante hotels vindt men bij Spots, Caractère, Gallia en ook Jetair, dat een ‘charme’-logo hanteert voor hotels met karakter.

De Low Fare Airlines bieden de mogelijkheid om voor een zeer billijke prijs in enkele uren toch een relatief verre, korte vakantie te boeken. Virgin Express vliegt nu vanuit Brussel op veertien bestemmingen, waarvan Londen en Genève op amper één uur vliegen liggen en Lissabon en Athene (drie uur) de verste zijn. Ryanair verbindt Charleroi al met negen bestemmingen, waaronder Liverpool en Rome nieuw zijn. Voor zonnekloppers is vooral Carcassonne interessant als uitvalsbasis, terwijl cultuurliefhebbers Venetië/Treviso waarderen – ook voor het achterland met de villa’s van Palladio. Wie met een van de goedkope maatschappijen naar Milaan, Pisa of Venetië vliegt, vindt in de brochure van Personal Tours tal van verblijfsmogelijkheden in heel bijzondere hotels, bijvoorbeeld aan het minder bekende Orta-meer. Of sla de brochure van Caractère erop na, waarin zo’n 300 hotels met karakter in Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje werden bijeengebracht.

De verhuurders van vakantievilla’s hebben de liefhebbers van korte vakanties nog niet ontdekt, en dat is vooral met de dalende prijzen in het najaar jammer. Een uitzondering op die regel: Villa’s & Luxury, dat in Frankrijk verhuringen voor drie nachten aanvaardt en vanaf 21 september aantrekkelijke prijzen hanteert.

Nieuw en aantrekkelijk is de belangstelling voor Kroatië en Slovenië, waar het lang zomert en de prijzen schappelijk zijn. Croatia Airlines vliegt vijf keer per week naar Zagreb, en in de herfst gaan hele horden truffeljagers op zoek naar de witte truffel van Istrië. Het land telt acht natuurparken en tien natuurreservaten, is een waar watersportparadijs en telt zo’n 1185 eilanden waar het in het najaar heerlijk verblijven is. Wie het liever bij cultuur houdt, kan niet om Dubrovnik heen. In de vliegvakantiebrochures staan alleen weekarrangementen, dus is het zoeken naar hotels via de autovakantiebrochures van bijvoorbeeld Neckermann, Jetair of All Seasons.

De op mensenmaat gesneden Kanaaleilanden hebben bij Seagull een aparte brochure. Op Jersey vindt men een ruime keuze van 21 hotels, op Guernsey wenken 9 aanbiedingen. Wie complete rust zoekt, kan naar het autovrije Sark waar slechts één hotel voorhanden is voor 137,90 euro in halfpension.

Vakantiegangers die ook voor korte uitschieters bij een Autovakantie zweren, krijgen volop de gelegenheid om een pittige herfst te beleven. Zuid-Engeland blijft nog altijd voor veel vakantiegangers onbekend terrein, terwijl de transportgelegenheden met de Chunnel, de overzetboten en de vliegreizen nooit groter waren. In de graafschappen Kent en East-Sussex bloeien prachtige tuinen en de b&b’s staan er al jaren op heel hoog niveau. Een goede selectie in de brochure Hidden Britain van de Britse toeristische dienst. In dezelfde brochure treft men leuke alternatieven over de plas, zoals in Yorkshire en Schotland. Dankzij de nachtelijke overtochten van respectievelijk P&O North Sea Ferries en Superfast Ferries (in het eerste geval vanuit Zeebrugge naar Hull, in het tweede naar Rosyth bij Edinburgh) bespaart men kostbare tijd. Ideaal ook voor wie dol is op varen en vervolgens drie dagen in volle vrijheid van de Yorkshire Dales, van het Lake District of zelfs de van Schotse Highlands wil genieten. De oversteek kan bij Seagull geboekt worden in combinatie met overnachtingen in hotels, b&b (vanaf 51 euro), kastelen (vanaf 85,90 euro per nacht) en zelfs pubs.

Ook Noord-Frankrijk blijft relatief onbekend, terwijl de Opaalkust met Le Touquet, de vallei van de Somme, de Vogezen en de Franse Ardennen toch een uitgesproken karakter hebben. Die bestemmingen en andere interessante alternatieven vindt men in de brochures van Neckermann (Autovakanties Dichtbij), All Seasons en Jetair (Autovakanties Frankrijk) die gedifferentieerde hotels aanbieden. En dan is er nog de brochure Kortbij van Maison de la France, waarin kant-en-klare oplossingen voor een paar dagen vakantie dichtbij werden uitgestippeld, van de Pas-de-Calais tot de Elzas. Meestal gaat het om korte thema-arrangementen rond gastronomie, natuur, cultuur of oude steden. Bij Transeurope vindt men in de Charming-brochure een katern La Douce France met charmehotels in Noord-Picardië, Champagne, Ile-de-France, Elzas en Normandië, allemaal bestemmingen die met de auto haalbaar zijn voor een korte vakantie.

Wie liever in eigen land blijft, vindt in de brochures van Neckermann, All Seasons of Jetair hotels in de Ardennen en aan de kust. Wie vertier ter plaatse zoekt, vindt bij Neckermann de vier Sunparks. Noordelijker zijn in Nederland ook een handvol aanbiedingen voor Gran Dorado’s of Landal Greenparks: gegroepeerde vakantiewoningen in een groene omgeving in Zeeland, Limburg of zelfs op de Waddeneilanden. En er zijn ook Center Parks die vlakbij of net over de Nederlandse grens liggen. Daar zijn korte verblijven heel gewoon en worden prijzen berekend voor weekendarrangementen (drie nachten) en midweekverblijven (van maandag tot vrijdag). Reken voor drie nachten op ongeveer 280 euro voor twee personen, slechts iets meer voor vier per bungalow.

Liefhebbers van een korte Duitse vakantie vinden suggesties in het gidsje Heerlijk genieten in nabij Duitsland, dat door de nationale toeristische dienst werd samengesteld en een brede waaier hotels bevat.

Zelfs Actieve vakanties kunnen kort zijn en nog origineel uitvallen ook. Bij Tierra kan men op zoek gaan naar bijvoorbeeld een driedaagse tijdens de hertenbronst in de Hoge Veluwe (90 euro van vrijdagavond tot zondagavond in halfpension) of de Ardennen of een vijfdaagse in het New Forest – het enige koninklijk jachtgebied van Engeland dat in zijn oorspronkelijke staat bleef – en het eiland Wight. Met Te Voet kan men vier dagen stappen in het Sauerland, de Eifel of de Hoge Veluwe (155 euro in halfpension voor drie dagen). Bij Anders Reizen worden drie- of vierdaagse stapvakanties aangeboden in de Gaume, de Franse Ardennen, de Argonne of in de Elzas. Origineel is de tocht langs de North Downs Way in Kent, waarvoor in b&b 249 euro gevraagd wordt, inclusief bagagevervoer.

Wie graag fietst, zit goed bij Belgian Biking voor vierdaagse tochten langs de Ourthe, in Friesland, tussen Saint-Omer en Cap Gris Nez in Noord-Frankrijk (156,70 euro in halfpension) en zelfs in de Champagne-streek. Ruiters vinden hun gading bij Trailfinders, dat vierdaagse trektochten in de Vogezen organiseert, en trektochtweekends in de Pas-de-Calais. In eigen land zijn er driedaagse arrangementen in de Ardennen.

Wie dat allemaal te lastig vindt, kan natuurlijk op een Wellness-pakket afgaan, zoals die in de brochure Autovakanties van All Seasons te vinden zijn: van Oostende tot in Biersdorf am See in de Eifel, waar een driedaags ayurveda-pakket 236 euro kost.

Informatie over de beschreven korte vakanties staan in de brochures van de touroperators die bij de reisagent liggen.

Brochures over Groot-Brittannië: BTA, Louizalaan 140/2, 1050 Brussel, 02 646 35 10,

www.visitbritain.com

Brochures over Frankrijk: Maison de la France, Guldenvlieslaan 21, 1050 Brussel, 02 525 38 29,

www.franceguide.com

Brochures over Duitsland: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel, 02 245 97 00,

www.germany-tourism.de

Reservering voor Ryanair uitsluitend via

www.ryanair.com

Voor Virgin Express via de reisagent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content