Milaan en Parijs zijn de grote Europese modesteden. Maar ook Düsseldorf meet zich graag dat imago aan. Al 50 jaar organiseert de Igedo Company daar een vrouwenkledingbeurs. In die tijd is de Collections Premieren Düsseldorf (CPD), zoals de beurs officieel heet, uitgegroeid tot de grootste ter wereld.

In 1949 waren er 24 exposanten. Deze fabrikanten van dameskleding hadden samen gezocht naar een manier om de distributie van hun collecties te vergemakkelijken. Ze richtten de Igedo Company op en organiseerden een eerste bescheiden kledingbeurs. Anno 1999 telt de halfjaarlijkse CPD-beurs meer dan 2000 exposanten en komen er zowat 50.000 professionele bezoekers op af. Igedo kent ook een internationale expansie, met onder meer beurzen in Hongkong.

In Milaan en Parijs tonen de grote ontwerpers hun collecties, in Düsseldorf komen de meer commerciële merken aan bod: geen voer voor mode-avant-gardisten, maar wel wat de meeste vrouwen zullen dragen. Voor de stad Düsseldorf is de beurs een belangrijk economisch gegeven. Mode heeft bovendien het stadszicht beïnvloed: de knappe winkels op de chique Königsallee bieden een staalkaart van het hedendaagse modebeeld.

Voor veel boetiekhouders in België is de CPD de mode-uitstap van het seizoen (hoewel de zeer jonge beurs Women’s & Men’s Wear in Brussel sterk aan belang wint). Ze gaan er shoppen voor hun eigen winkel.

Begin augustus werd op de CPD al de zomermode voor het jaar 2000 voorgesteld. De eerste zomer van het nieuwe millennium lijkt in elk geval zeer kleurrijk te worden: wit, geel, oranje, kaki,… optimisme alom. Maar meer nog dan het kleurenpalet vallen de technologische stoffen op. De oorspronkelijke materialen – katoen, zijde, linnen,…- zijn door diverse bewerkingen onherkenbaar gemaakt. De paper touch wordt volgende zomer een grote hit: stof die eruitziet als lichtgekreukt papier. Coating wordt ook een vaste waarde in het modevocabularium: stoffen krijgen een waterafstotende glans met een patine. Fleece is een blijver. Nog opvallend: de vele voorgekreukte kledingstukken. Volgende zomer vindt u in de winkel linnen pakken met juistgeplaatste kreuken. En net nu Paco Rabanne zijn modeactiviteiten gestaakt heeft, gaan we echt metalen kleren dragen. Niet op de futuristische manier zoals hij dat zou gewild hebben, maar op een natuurlijk ogende manier verwerkt in losse pulls, romantische rokken en fluïde jasjes. Op de beurs in Brussel toonde het Belgische Cortina een rok die voor 90 procent uit metaal en voor 10 procent uit zijde bestaat. Toch voelt de rok zacht aan.

Het lijkt erop dat we het nieuwe millennium binnenstappen met een waaier aan knappe hightechstoffen. Dat leidt zeker niet tot een complete stijlbreuk. Dergelijke stoffen verhogen het draagcomfort en geven eenvoudige modellen een esthetisch extra. Maar als futuristische Barbarella’s zullen we er ook volgende zomer nog niet bijlopen.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content