Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Beam me up, Scotty is ongetwijfeld de zin die iedereen kent. Because there’s no intelligent life down here, wordt er aan toegevoegd op de bumperstickers. Waar begin ik om te zeggen hoeveel ik van Star Trek hou (en van alle spin-offs, sequels en prequels) en hoe ongehoord ik het vind dat de 46ste verjaardag van de reeks niet grootser en wereldwijder is gevierd. Ik had mijn taart (meer een cupcake om eerlijk te zijn), ik had mijn uniform (eigenlijk een oude pyjama) en de volledige serie op dvd. Ik heb een feestje gebouwd.

Gene Roddenberry verkocht het Star Trek-idee aan NBC in 1964, als een soort western tussen de sterren ; een klassiek avontuur, maar dan in de ruimte. Zijn ambities bleken groter dan dat. De eerste afleveringen kwamen in Amerika op tv in 1966. En daar was de zwarte communicatieofficier Uhura die in een superkort rokje de eerste interraciale tv-kus deelde met captain Kirk. Of de Aziatische luitenant Hikaru Sulu, die in tijden van de Vietnamoorlog de held mocht zijn. Of de Russische navigator Pavel Chekov, die midden in de Koude Oorlog een onmisbare aanwezigheid op het Starship Enterprise werd. Bij monde van kapitein James Tiberius Kirk predikte Roddenberry optimisme en humanisme, de naïeve overtuiging dat je alles kon uitpraten en dat er eeuwige vrede kon bestaan als we allemaal onze hersenen gebruikten en wat toegaven. Ik wil het eigenlijk nog altijd graag geloven. Zelfs in de stille Kempen klonk de boodschap luid en krachtig : de mensheid redt het wel.

Uhura-actrice Nichelle Nichols wilde na enkele afleveringen ontslag nemen uit de serie. Ze vond haar dialogen niet bijster uitdagend. En dat waren ze ook niet. Ze friemelde wat aan een controlepaneel en zei : “Kapitein, ik hoor een vreemd geluid over de intercom.” Dat was het zowat . Martin Luther King overtuigde haar om toch te blijven, hij vond haar te belangrijk als rolmodel. Actrice Whoopi Goldberg, die regelmatig te zien was in Star Trek : The Next Generation, zei later dat ze door de kamer danste toen ze Uhura voor de eerste keer zag. “Ik riep : ma, er is een zwarte vrouw op tv en ze speelt geen huismeid.” In februari van dit jaar ging Nichelle Nichols op bezoek in het Witte Huis waar ze te horen kreeg van Barack Obama dat hij altijd een klein beetje verliefd op haar was geweest, en dat hij nog steeds een trekkie is. Nichols tweette een foto van hen beiden (http:// twitpic.com/95b6ki) terwijl ze de Vulcan salute brengen : ” Live long and prosper.” Obama for president denk ik dan.

Martin Cooper, de vader van de mobiele telefoon, zegt zwaar geïnspireerd te zijn door de Star Trek communicator. En er is niet eens veel opzoekwerk nodig om te ontdekken dat de phaser (een laserwapen), het holodeck (een levensecht holografisch rollenspel), de visor (een vreemde bril die het zicht van blinden herstelt) en de tricorder (multifunctioneel scanapparaat dat onder andere de gezondheid checkt) al bestaan of dat eraan gewerkt wordt. Nu alleen de wereldvrede nog. Waar is James T. Kirk als je hem nodig hebt ?

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

Star Trek predikte humanisme, de naïeve overtuiging dat er eeuwige vrede kon bestaan als we allemaal onze hersens gebruikten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content